Gaziantep’te Türkiye genelinin aksine küçükbaş anaç koyun ve keçi sayısında düşüş olduğunu belirten Türkman, “Son üç yılda küçükbaş hayvan kaybımız 320 bin adet. 320 bin hayvan demek yaklaşık olarak Gaziantep’te 2 yılda kesilecek kurbanlık küçükbaş demek. Üretici zarar ettikçe sektörden çekiliyor. Aslında zarar eden sadece üretici değil hepimiz ediyoruz, ülkemiz ve geleceğimiz kaybediyor” dedi.

HAYVAN SAYIMIZ AZALIYOR
Türkman, Gaziantep’te 2021 yılı sonu itibariyle 337 bin olan küçükbaş anaç koyun keçi sayısının 2022 yılı sonu itibariyle 278 bine, 2023 yılı sonu itibariyle 259 bine düştüğünü söyledi. Son üç yılda yaklaşık 80 bin doğum yapan, yapacak anaç koyun keçimizin kesime gittiğini belirten Türkman, “80 bin anaç koyun keçi kesime gitmeseydi 3 yılda yaklaşık 240 bin adette yavrusu olacaktı. Yani son 3 yıldaki küçükbaş, hayvan kaybımız yaklaşık 320 bin adet. Hayvan sayımız azalıyor. Çok meşaketli bir sektör, üzerine para kazanmadığı zaman sektörden çıkıyorlar. Batan çok oldu” dedi. 

EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYORLAR
Gaziantep’te kurban bayramında kesilecek küçükbaş kurbanlık sayısının 120-150 bin civarında olacağını tahmin ettiklerini dile getiren Türkman, “Üretici zarar etmeyip sektörden çekilmeyip üretime devam etseydi bugün mevcut hayvan sayımıza ilaveten 320 bin civarında daha küçükbaş hayvanımız olacaktı. 320 bin hayvan demek yaklaşık olarak Gaziantep’te 2 yılda kesilecek kurbanlık küçükbaş demek. 2021, 2022 yılında bir koyun 4 bin 5 bin lira olması gerekirken, Bin, Bin 200 liraya düşmüştü. İnsanlar zarar ettikçe sektörden çekiliyorlar. İnsanlar emeğinin karşılığını alamıyor” diye konuştu.

ÜLKEMİZ KAYBEDİYOR
Gecesi gündüzü olmadan bin bir zahmetle üretmeye çalışan üreticinin zarar ettikçi sektörden çekildiğini belirten Türkman, şöyle konuştu: “Üretim azalıyor. Aslında zarar eden sadece üretici değil hepimiz ediyoruz. Ülkemiz ve geleceğimiz kaybediyor. 2021, 3 yılın sonunda üye sayımızda yüzde 21’lik, anaç koyun keçi sayımızda yüzde 23’lük azalma meydana geldiği görülmektedir. Anaç koyun sayımızda yüzde 29’luk azalma, anaç keçi sayımızda ise yüzde 14’lük azalma meydana geldiği görülmüştür.

ŞAHİNBEY’DE DÜŞÜŞ DAHA AZ

TÜİK verilerine göre Türkiye ortalaması bu durumun tersidir  İşletme başına hayvan sayımız 114 adetten 111 adete düşmüştür. İlçelerimiz arasında üye ve hayvan sayısı bakımından 2. sırada yer alan Şahinbey ilçemizdeki yüzde 1’lik azalmanın il ortalamasının altında kalmasını Şahinbey Belediyemizin tarım ve hayvancılığa vermiş olduğu destekten kaynaklandığını düşünüyoruz. “ Meral KINACILAR ERBEKTE