CHP Milletvekili Melih Meriç, Türkiye’de yaşanan derin ekonomik krizin, toplumun birçok katmanında büyük ruhsal yaralar açtığını belirterek Türkiye’nin cinnet geçirdiğini söyledi.  Meriç, “Yoksulluk, sadece cebimizde değil; yüreğimizde, ruhumuzda, sokaklarımızda hissedilen derin bir yara. Toplumsal eşitsizlik insanların öfkesini, umutsuzluğunu besliyor. Her sabah cinayet, intihar, şiddet ve taciz haberleriyle uyanıyoruz. Ancak iktidar kör, sağır, dilsiz. Ne bir araştırma var, ne bir çözüm; sadece bu trajedileri normalleştirme çabası” dedi.

Çürümüş düzenin, toplumu uçurumun kenarına getirdiğini belirten Meriç, “Artık keskin sirke küpüne zarar. İşsizlik, yoksulluk, güvensizlik ortamı halkımızın sağlığını her anlamda olumsuz etkiliyor. Ekonomik problemler sosyal-kültürel seviyenin gerilemesine neden olurken, aile içi şiddeti, trafikte şiddeti, boşanma sayılarının artmasını, intiharları ve cinayetleri de beraberinde getiriyor. Son 10 yılda Türkiye’de depresyon ve kaygı oranı ile antidepresan kullananların kademeli olarak arttığı bilimsel verilerle ortaya kondu. Gelinen noktada her yüz kişiden 60’nın antidepresan kullandığı açık kaynaklarda yer almakta. Bu istatistik gerçekten çok vahim. AKP iktidarının toplumu maruz bıraktığı çöküş, insanlarımızı hasta etmektedir.” diye konuştu.

BÜYÜK TEHLİKE KAPIDA

Nizip’in yol sorunu çözülüyor Nizip’in yol sorunu çözülüyor

Ekonomik, sosyal ve siyasi şartlara bağlı olarak gelişen ruhsal bunalımların gelecek adına büyük bir tehlike olduğunun altını çizen Melih Meriç, “Antidepresan kullanımının hem kullanıldığı sırada hem de ilacın kesilmesiyle birlikte başta intihar ve saldırganlık olmak üzere birçok olumsuz sonuçlar yarattığı, uzun süreli kullanımlarda ise bağışıklık yaptığı bilimsel çalışmalarla sabit. Bugün 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü. Gönül isterdi ki refah içinde yaşayan, gelecek kaygısını kafasına takmayan bir toplumu konuşalım ama maalesef AKP iktidardayken bunları konuşmak mümkün değil.” dedi.

BAKANA SORDU

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, konuya ilişkin olarak Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na şu soruları yöneltti: “Son 5 yılda yıllar itibariyle ve iller bazında Türkiye’de antidepresan kullanılan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır? Son 5 yılda Türkiye’de antidepresan kullanımın artma nedeni nedir? Antidepresan kullanımının önlenmesine yönelik Bakanlığınızca yaptığınız bir çalışma var mıdır? Var ise detayları nelerdir? Son 5 yılda, aile içi şiddete karışan, cinayet işleyen ya da intihar eden vatandaşların psikiyatrik ilaçlarını ne sıklıkla kullandıklarına dair yaptığınız bir çalışma var mıdır? Var ise detayları nedir?  Son 5 yılda kaçak yollarla kaç kutu antidepresan Türkiye’ye sokulmuştur? Antidepresanların kaçak yollarla ülkemize girmesinin önlenmesine yönelik Bakanlığınız koordinesinde ilgili Bakanlıklarla yapılan çalışmalar var mıdır? Detayı nedir? 

Editör: Leyla Özekşi Polat