Beraberinde Vali yardımcısı İlker Eker, jandarma komutanı Tümgeneral Halil Şen, İl Emniyet Müdürü Celal Özcan, göç idaresi müdürü Mehmet Erkoç ve Gaziantep Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Umut Zeybek ile birlikte düzenlediği toplantıda önemli bilgiler veren Çeber, Kartalkaya yangınından sonra harekete geçtiklerini ve denetimleri hızlandırdıklarını söyledi. Çeber, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın talebi ile ruhsatsız ve işletme belgesini zamanında almayan işletmelerin kontrolleri yapıldı. Denetlenen 23 tesisten 7 tanesi kapatıldı, 9 tanesi içinde kapatılmak üzere yazışmalar başlatıldı” dedi.  Vali Çeber, kentte Suriyeli sayısında 73 bine yakın bir azalmanın olduğunu belirtti. 

ORGANİZE'DE EYLEM KONUSUNDA KONUŞTU

 Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep'te meydana gelen işçi eylemleri ve sonrasında alınan eylem yasağı ile ilgili açıklamalar yaptı. Geçen yıl bin 417 eylem ve basın açıklaması olduğunu ve bunlara herhangi bir yasak olmadığını söyledi. Bu yasağın devletin bazı şeyleri ön gördüğü için önlem olarak aldığını belirten Çeber, yasak ile ilgili ellerinde yeterli bilgi, belge ve delilin olduğunu bunu da adli makamlara teslim ettiklerini ifade etti.   Toplantıda konuşan Vali Çeber, "2024 yılında Gaziantep'te toplam bin 417 tane eylem, etkinlik, basın açıklaması toplantı yapılıyor.  Bunlara toplam 522 bin 660 kişi katılıyor. Bunların içinde yine geçen sene olan organize sanayimizdeki ücret anlaşmazlığına bağlı eylemler de var. Şimdi biz bunları kamu güvenliği, kamu huzuru, asayiş, güvenlik gibi konularda değerlendiriyoruz. Organize sanayide toplam 250 bin işçi çalışıyor. Gaziantep'te toplam yaklaşık 400 bin işçi var. Bunun 250 bin kadarı organize sanayide çalışıyor. 23 işletmede bugün itibariyle anlaşmalar sağlandı. Şimdi biz bu eylemlerin içerisinde son zamanlarda şehrin huzurunu, kamu düzenini, kamu güvenini Gaziantep gibi sanayisiyle anılan, sanayisiyle Türkiye'ye örnek bir ilde işçi ve işçiyi birbirine karşı düşman edecek, gerçekten de şehrin huzurunu bozacak çabalar çok net şekilde tespit ediyor" dedi.

Sorunları yerinde çözüyor Sorunları yerinde çözüyor

TEDBİRLER ALINDI

Çeber, “Bu yangın hepimizin içini yakan bir mesele yani bizim böyle özelliğimiz var. Ben kendime de bunu söylüyorum. Bir acıyı yaşamadan ya da bir eksikliği tam olarak hissetmeden tedbir almama ya da o noktaya gelene kadar bunu değiştirmemiz lazım bu yanlış bir kültür. Biraz önce açıkladım bana 7 gün 1 ay sonra belki bugün farklı yazanlar diyecekti ki niye tedbirini almadın. Bizde bunun tedbirini aldık bir ay sonra olabilecek bir sürü aynı kötü olaylarda ülkenin huzurunu bozacak şeylerde tedbirini aldık”

196 TESİSTE DENETİM

Çeber, ocak ve şubat aylarında İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından konaklama alanlarına ciddi denetimler yapıldığını anlattı. Çeber, “Toplamda, 108 otel ve aralarında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı yurtlar ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı pansiyonların, cezaevlerinin, karakollarında olduğu toplam 196 tesis yangın tedbirleri açısından denetlenmiş ve diğer kamu binalarının denetlenmesi için de planlamalar yapılmıştır” diye konuştu. 

KORUMA ALTINDAKİ SURİYELİLER

Geçici koruma altındaki Suriyeliler ile ilgili bilgi veren Çeber, “Genel sayıyı veriyoruz. Her cuma göç idaresi başkanlığı bu konuda açıklama yapıyor. Şimdi bakacak olursanız bugün itibariyle 397 bin 539 Suriyeli var. Maksimum kayıtlı 470 binli dönemlerden buralara kadar geriledik. Suriyeliler dışında yasal kalış hakkı olan yabancılar var. İş insanı, öğrenciler ile birlikte ikamet izni olan kişi sayısı 9 bin 912. Uluslararası koruma altındaki yabancı sayımız ise 581. Yasal Kalış hakkı olan yabancıların toplamı ise 408 bin 32 olarak ifade ediyoruz.”