6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından başlatılan mikrobölgeleme etüt çalışmaları çerçevesinde, çeşitli illerde afet risk analizleri yapıldı. Bakanlık tarafından yaklaşık 200 bin hektarlık alanda tamamlanan çalışmalar, kentlerin güvenli geleceği için önem taşıyor.

Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bu etüt çalışmaları, yerleşim alanları belirlenmeden önce, o bölgenin yapılaşmaya uygun olup olmadığını incelemeye odaklanıyor. Tunceli gibi önemli fay zonları üzerinde bulunan illerde de yoğun çalışmalar sürdürülürken, riskli alanların sınırları tespit edilerek güvenli alanlarda yerleşim planlaması yapılıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Tunceli'deki çalışmaların görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşarak, afetlere dirençli şehirler oluşturmak amacıyla mikrobölgeleme çalışmalarının büyük bir önem arz ettiğini belirtti.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen öldü! Ölüm Nedeni ve Hastalığı Ne? FETÖ elebaşı Fetullah Gülen öldü! Ölüm Nedeni ve Hastalığı Ne?

Heyelan ve Kaya Düşmesi Riskleri Belirleniyor

Tunceli'nin merkez ve çeşitli ilçelerinde 6 bin 200 hektarlık alanda yapılan mikrobölgeleme çalışmaları sonucunda, heyelan ve kaya düşmesi riski olan bölgeler tespit edildi. Belediyelerin, imar planlarını bu etüt raporlarına göre yapabileceği ve güvenli yapılaşmanın önü açılacağı ifade ediliyor. Bakanlık, bu sayede afetlere duyarlı şehir planlamaları yaparak, kentleri depreme ve diğer afetlere karşı dirençli hale getirmeyi amaçlıyor.

TOKİ Konutları Güvenli Alanlarda Yükselecek

Tunceli'ye Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) desteğiyle 2025 yılı sonuna kadar bin 173 konutun inşa edileceği belirtilirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Melih Merik Kara, bu projenin bölgeye yeni bir yaşam alanı kazandıracağını ve depreme karşı daha dirençli yapılar inşa edeceklerini belirtti.

Editör: Ebru Kont