* Tugay’dan tek bir ağaç kesilmeyecek 

Tahmazoğlu’ndan ezber bozan proje Tahmazoğlu’ndan ezber bozan proje

* Şehirde 100 bin konut açığı var

Atay: Gaziantep’teki uyumun mucidi Fatma Şahin’dir

Vali Çeber:Başkan’ın tüm çalışmalarının altına imzamı atarım

Fatma Şahin, Avrupa'nın en prestijli ödülünü aldıklarını belirterek, “Almanlarla, Polonya, Uganda, Moldovya ve İngiltere ile yarıştık. Sonuçta Gaziantep’e büyük ödül verildi. Bu ödül 10 yıllık mücadelenin sonucu. Biz inandık. Bu ödül buraya gelecek dedim. Bu şehir Avrupa Birliğine girmiş bir şehir. Ülke Avrupa Birliğine girmeye çalışırken şehir Avrupa Birliğine girdiyse bu benim değil şehrin başarısı” diye konuştu. 

Toplantıya Vali Kemal Çeber ve TBMM İdare amiri MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay da katıldı. Vali Çeber, Fatma Şahin’in tüm projelerinin altına imzasını atacağını söylerken, Sermet Atay ise "Bu şehirde bir uyum var. Tüm bakanlıklara gittiğinizde örnek gösterilen şehir Gaziantep. Bunun sebebi Gaziantep modeli. Mucidi ise Fatma Şahin'dir" dedi.

Şahin, Metro’nun yatırım programına alındığını, Tugay arazisinden tek bir ağaç kesilmeyeceğini belirtirken şehirde 100 bin konut açığı olduğunu, konut projelerine devam ettiklerini söyledi. Şahin, kentsel dönüşüm, çevre projeleri, arıtma tesisleri, su yatırımları, yeşil alan projeleri ile ilgili bilgi verirken, Şehitkamil Belediye meclisindeki sıkıntılarla ilgili bir soruya da “İki yumurta birbirine çarptığında biri kırılırsa diğeri çatlıyor. Kısacası kazanan yok” dedi.  Vali Kemal Çeber, Fatma Şahin’in tüm projelerinin altına imzasını atacağını belirtirken, Sermet Atay, Gaziantep modelinin, Gaziantep’teki uyumun mimarı ve mucidinin Fatma Şahin olduğunu belirtti. 

100 BİN KONUT AÇIĞI VAR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde 2024-2029 dönemi 1. yıl değerlendirme toplantısı Meclis toplantısında gerçekleştirildi. Toplantıya Gaziantep Valisi Kemal Çeber, MHP Gaziantep Milletvekili TBMM İdare Amiri Sermet Atay, il, ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yapılan ve planlanan projeleri anlattı. Şahin, şehirde hâlâ 100 bin konut açığı olduğunu belirterek, “Bu açığı kapatmak için kamu projeleriyle birlikte özel sektörü de teşvik ediyoruz. Suriyeliler şehirden ayrılıyor. Kentsel dönüşüm önemli. Gri bir şehir var o nedenle kentsel dönüşüm ile yeşil alanları ve gri görüntüyü ortadan kaldırmak gerekiyor. Gazi Konut ile komut çalışmaları da yapıyoruz.”

KONUT ARZINI ARTTIRMAMIZ LAZIM

Enerji projelerine de değinen Şahin, “Amacımız, kendi enerjisini üreten bir şehir olmak.” ifadelerini kullandı. Ulaşım alanında önemli yatırımlar yapıldığını vurgulayan Başkan Şahin, Gaziray projesiyle ilgili olarak, “Gaziray'da günlük yolcu taşıma kapasitesi 60 bine ulaşacak” bilgisini paylaştı. 
Şahin ayrıca, organize sanayi bölgesine yönelik çalışmaları aktararak, “İki yıl içinde tamamlanacak tünel projesiyle organize sanayi ve şehir merkezi arasındaki mesafe çok kısalacak, trafik büyük ölçüde rahatlayacak” diye konuştu. Kuzeyşehir ve Güneyşehir’de yaşayan kişi sayısının 140 bine ulaştığını aktaran Şahin, “Şehir genelinde hâlâ 100 bin konut açığı bulunuyor. Bu açığı kapatmak için kamu projeleriyle birlikte özel sektörü de teşvik ediyoruz. Suriyelilerin dönüşüyle birlikte ortaya çıkan boş alanlarda kentsel dönüşümü hızlandırarak konut arzını artırmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

KONUT PROJELERİ DEVAM EDİYOR

Kuzeyşehir’de 387 konut tamamlandığını ve yeni etapların hızla ilerlediğini vurgulayan Şahin, “Güneyşehir’de de Gazi Konutları yükseliyor. Her altı ayda bir yeni konut projeleri başlatıyoruz. Özel sektör de harekete geçti. Yıkılan konutlar hızla yeniden inşa ediliyor. Bu şekilde şehirdeki konut arz-talep dengesi sağlanacak.” dedi.

KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ ŞEHİR DIŞINA TAŞINMALI

Küçük sanayi sitelerinin şehir dışına taşınması gerektiğini söyleyen Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kapsamda 4 milyon metrekarelik bir alanda beş bin işyeri için çalışma başlattık. Bugün, yüz liraya verilen yerlerin dört bin liraya satıldığını görüyoruz. Bunun nedeni de altyapı yatırımlarının Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması. Ayrıca, eski hal binası artık şehrimize yakışmıyor. Yeni hal binasını hem Şahinbey hem de Şehitkamil ilçelerinin kesişim noktasında, 351 bin metrekarelik bir alanda kuruyoruz. Bu proje tamamlandığında hem gıda güvenliği sağlanacak hem de fiyat istikrarı desteklenecek.” 

EKOLOJİK KÖY KURULUYOR

Şahin, “Depremden kalan enkazları değerlendirerek ekolojik köy kuruyoruz. Bu çalışma Sazgın’da bölgesinde yürütülüyor. Eğer planlandığı gibi tamamlanırsa, Türkiye'nin ilk ekolojik köyü Gaziantep'te kurulmuş olacak. Çalışmalar hızla ilerliyor” diye konuştu.

ENERJİ VE ATIK YÖNETİMİNDE EKSİKLER VAR

Enerji projelerine büyük önem verdiklerini söyleyen Şahin, “Organik atık yönetimi konusunda hâlâ eksiklerimiz var. Şu anda, evlerde organik ve inorganik atıkları birlikte biriktiriyoruz ve sonra ayrıştırmaya çalışıyoruz. Ancak doğru yöntem, kaynağında, yani mutfakta ayrıştırmaktır. Almanya bu sistemi 50 yıl önce kurmuş. Biz hâlâ geriden geliyoruz. Organik atıklar, biyogaz ve kompost üretiminde çok değerlidir. İnorganikler ise sanayi için ham madde sağlar ve cari açığı kapatmada katkı sunar. Bu yüzden Gaziantep'te mutfakta ayrıştırmayı başlatmamız gerekiyor. Şu anda enerji projelerinde önemli adımlar attık, güneş enerjisi yatırımları hızla artıyor. Amacımız, kendi enerjisini üreten bir şehir olmak.” ifadelerine yer verdi.

HUZUR YAYLASI YENİ YAŞAM ALANI OLACAK 

Şahin, “19 kilometrelik bir yeşil koridor oluşturuyoruz. Bu, şehrin nefes alan yeni yaşam alanı olacak. Gastrobotanik de 200 bin metrekarelik bir alan çalışmalarını hemen başlatıyoruz. TRT Ormanı’nda çalışmalar tamamlandı. Huzur Yaylası'nda yayla turizmi yapılacak. Bu yayladaki botanik çeşitli”

DİKKAT ÇEKEN BENZETME

Fatma Şahin, Şehitkamil’de yaşanan olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, iki yumurtanın birbirine çarpması benzetmesini yaparak, “Şehitkamil 55 ilden büyük. 900 binden fazla nüfusu var. Organize sanayi bölgesi orada, bizim açımızdan çok önemli ve Şehitkamil için hepimizin yapması gereken çok iş var. İki yumurta birbirine çarptığında biri kırılırsa diğeri çatlıyor. Kısacası kazanan yok. Dolayısıyla Şehitkamil için ne yapılacak buna bakmak ve planlama yapmak gerekiyor. Biz büyükşehir belediyesi olarak Şehitkamil bizden ne isterse biz onların yanındayız. Onlarda zaten bunun ne kadar zararlı olduğunu gördü. Yaşananlar herkese zarar verdi. Dolayısıyla Gaziantep ruhunu, Şehitkamil ruhunu geleceğe taşımalıyız. Ders çıkarıp önümüze bakacağız. Bizim bakışımız tamamen Şehitkamil için ne yapılacaksa sonuna kadar yapmak olacak” dedi.

NİZİP CADDESİ YILSONUNDA ÜRETİMİ DURDURACAK

Şahin, Nizip Caddesi esnafına Körkün ve BÜSEM’e yer verildiğini dile getirerek, Nizip Caddesinin bu yılsonunda üretimi durduracağını bildirdi. Şahin, “Nizip Caddesinde bu yıl sonunda üretimi durdurmamız gerekiyor. Allah korusun bir yangın çıksa çok sokaklar çok dar. Onlara Körkün ve BÜSEM'de yer verdik” dedi.

SU SAVAŞLARI BAŞLAYACAK

Başkan Şahin, “Ocak ayında bir damla su düşmedi bu şehre. Nisan ayında yağışlar vurdu. Gaziantep şu anda en kurak bölgede. Yakında su savaşları başlayacak.  Artık bir damla suya altın gözüyle bakmamız gerekiyor. Şu anda Düzbağ'da baraj yapılması gerekiyor. 20 milyar TL barajın maliyeti var. 6 Şubat Depremlerinin ardından bu şehre çok hızlı bir şekilde su verdik. Deprem bölgesinden 2 yılda 200 bin nüfusumuz arttı. Acil bir şekilde çalıştık. Çetintepe Barajının gövdesi bitti. Adıyaman'daki su ile Kahramanmaraş'ta ki suyu birleştiriyoruz. 2 milyar TL yatarım yapıyoruz” 

ESKİ TRAMVAYLARIMIZI YENİLİYORUZ

Mevcut eski tramvaylarda da yenileme çalışmalar yaptıklarını belirten Şahin, “Şu anda elimizde sağ olsun Sayın Asım Güzelbey döneminde alınmış eski tramvaylar var. Ama bunlarda Klima sorunu var. Bunları da hızlı bir şekilde yerli tramvaylara çevirmek için adım attık. Mevcut elimizde kalan bütçeyle, 16 milyon Euro yatırımla eski tramvaylarımızı yeniliyoruz. Bununla birlikte elektrikli otobüs filomuzu da genişletiyoruz. İFA projesi kapsamında aldığımız destekle yıl sonunda elektrikli otobüslerimiz geliyor. Biz göreve başladığımızda şehir içi ulaşımdaki toplu taşımanın payı yüzde 16’ydı. Şimdi bu oranı yükseltmek istiyoruz. Çünkü toplu taşıma kullanımını artırmak hem trafik yükünü azaltacak hem de çevreyi koruyacak. Yeni tramvaylar, yeni otobüslerle, temiz ve kaliteli toplu taşıma hedefliyoruz. Bu konuda çok büyük bir ilerleme sağladık.” şeklinde konuştu. 

PARA MÜZESİ 

Yeni yapılacak Kâmil Ocak Çok Amaçlı Spor Salonu'nun 25 Aralık'ta, Para Müzesi'nin ise 4 ay sonra açılacağını dile getiren Şahin, şöyle konuştu "Önümüz çok açık. En kötüsü geride kaldı. Bölgenin Marmara'sı oluyoruz. Suriye meselesinde en zoru geride bıraktık, şimdi onlar geri dönmek istiyor. Bu şehrin belediye başkanı olmak büyük bir onur ve büyük bir sorumluluk. Strateji Başkanlığı'nda 65 projemiz onaylandı. Önümüzdeki 65 projenin devamı ve idaresi için sizlerin fikirleri de çok önemli."
YENİ KONGRE MERKEZİ

Fatma Şahin şehrin ihtiyaçları doğrultusunda yeni birçok projeye imza attıklarını belirtti. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak yeni kongre merkezi hakkında bilgi veren Şahin, merkezin 480 araç kapasiteli otoparkı, 11 toplantı ve kongre salonları ile 33 bin 800 metrekare alanda kurulacağını ifade etti.

GAZİRAY PROJESİ

Konuşmalarına devam eden Başkan Şahin, Gaziray’ın tünel ve organize bağlantıları konusunun altını çizerek, Şehir içi ulaşımı daha da rahatlatmak için Karaköprü Tüneli'ni yaptıklarını dile getirdi. Tünelin, organize sanayi ile şehir merkezini doğrudan birbirine bağlayacağı ifade edildi. Ulaştırma Bakanlığı ile iş birliği içinde gerçekleşen projenin yarısını belediyenin, yarısını organize sanayinin üstlendiğini ve bu dev proje 7,2 milyar TL'lik bir yatırım olduğunu aktardı.

TRAFİK RAHATLAYACAK

Şahin, “Tünel iki şerit geliş, iki şerit gidiş olacak. Şanlıurfa otobanına doğrudan bağlantı sağlanacak. Temel atıldı, ihaleler yapıldı, çalışmalar başladı. İki yıl içinde tamamlanacak. Bu proje sayesinde organize sanayi ve şehir merkezi arasındaki mesafe çok kısalacak, trafik büyük ölçüde rahatlayacak. O yüzden Organize Sanayi Bölgesi yönetimine de ayrıca teşekkür 
ediyorum.” ifadelerini kullandı.

NİZİP ÇAYI İLE SORUN KALMIYOR

OSB Arıtma Tesisi ve Nizip Çayı Eylem Planıyla ilgili açıklamada bulunan Şahin, "Atılan su yönetmeliğe uygun ama ağacı kurutuyor, balığı öldürüyor. Yüksek arıtmaya geçmezse sanayi 2026'da yeşil sertifika almayacak. Çok büyük bir yatırım. Onlara göre yönetmeliğe uygun ama doğayı kirletiyor. O zaman o Mezopotamya'nın, Doğu Akdeniz'in, Barak'ın gücünü nasıl kullanacağız. İki yıl içinde bu şehirde Nizip Çayı'yla ilgili bir sorun kalmıyor. OSB de yeşil sertifikaya geçiyor" dedi.

ÇEBER: TÜM ÇALIŞMALARA İMZA ATARIM

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Fatma Şahin’in tüm projelerinin altına imzasını atacağını söyledi. Çeber, “Bu kente geldiğimiz zaman bize en çok söylenen üç ana mesele vardı. Birincisi depremle ilgili çalışmalar, İkincisi, Sayın Valim’in de belirttiği gibi, kentle ilgili asayiş meseleleri, Üçüncüsü ise Suriyeli misafirlerle ilgili konular. Ben göreve başladığımda en çok konuşulan konular bunlardı. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, bugün hâlâ birinci önceliğimiz deprem çalışmalarımız. Bu konuda hep birlikte çalışıyoruz. Örneğin, Gaziantep’e özgü olarak biz ne yapıyoruz, diğer illerden farklı olarak. Biz köyler inşa ediyoruz. TOKİ, Emlak Konut ve Çevre Şehircilik üzerinden projeler yürütülüyor, belediyemiz ise yolları ve altyapıyı tamamlıyor. Yani, Gaziantep’te kırsal yerleşim alanlarında deprem sonrası yapılan köylerde, diğer illerdeki gibi ‘yolu eksik kaldı’, ‘çevre düzenlemesi yapılmadı’ gibi sorunlar yaşanmıyor. Çünkü biz o günlerde yapılan toplantılarda bu eksiklikleri dinledik ve gerekli adımları attık. Depremle ilgili fizikî işlerimiz, bu yılın sonu itibariyle tamamlanmış olacak. Gönül isterdi ki, hiçbir kardeşimizi kaybetmeyelim ve sadece fizikî sorunlarımızı konuşuyor olalım. O acıları azaltarak yaşayacağız, psikolojik desteklerimiz de devam edecek.”   

SURİYELİ SAYISINDA RADİKAL DÜŞÜŞ

Çeber, “Suriyeli misafirlerin sayısıyla ilgili geçen sene burada pik yaptığında kayıtsızlar hariç 500 binleri görmüşüz. bir buçuk seneden evvel 470 binlerdeydi sayı. Bugün kayıtsız yok diyoruz ama hadi olsun bin, hadi olsun iki bin. Onlarla beraber 390 bine indik. Bunun on beş bin civarı yeni süreçle ilgili. 8 Aralık'tan sonra yaşanan süreçle ilgili ama onun üzerinde olan 65 bin kişilik azalma yine belediyelerimizle birlikte yaptığınız mobil göç araçları, ortalıkta boş boş gezenler dediklerimiz gibi kesimler üzerinde yaptığımız uygulamaların sonucu. Yani kayıtsız bırakmadık ilimizde. Başka ilde olup da ilimizde olanları ayıkladık. Usulsüz bunlardan gönderdik ve gitmeyi de teşvik ettik. Gönüllü güvenli şekilde hepsinin memnun, ağlayarak, kucaklayarak gideceği şekilde.” İfadelerine yer verdi.

ATAY: MUCİDİ ŞAHİN

Türkiye Büyük Millet Meclisi İdari Amiri ve MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay ise şehrin büyümesinin mimarının Fatma Şahin olduğunu belirterek, "Bu şehirde bir uyum var. Tüm bakanlıklara gittiğinizde örnek gösterilen şehir Gaziantep. Bunun sebebi Gaziantep modeli. Mucidi ise Fatma Şahin'dir." dedi.