İç disiplini olmayan bir kimsenin zevk tuzaklarına kolayca düşebileceğini belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şu anda bütün dünyada, gelişmiş ülkelerde özellikle bağımlılığın salgın derecesinde olmasının bir tesadüf olmadığına dikkat çekiyor. Şu anda modernizm insanları çocuksuluğa doğru gerilettiğini kaydeden Tarhan, Amerika’da düzenlenen kongrelerde 100 tane bildiri varsa 60-70’inin bağımlılıkla ilgili olduğunu, artık bütün psikiyatri camiası olarak bağımlılığa çare aradıklarını sözlerine ekliyor.Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Dikkat Eksikliği ve Hiperakitivite Bozukluğu ile bağımlılık ve nedenlerine ilişkin dikkat çekici değerlendirmede bulundu.DEHB’nin üç alanı olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bunları dikkat eksikliği, dürtüsellik ve hiperaktivite olarak sıraladı. Tarhan, “DEHB’de bazen hiperaktivite baskın oluyor, bazen dürtüsellik baskın oluyor, bazen ikisi birleşik olabiliyor. Ama dikkat eksikliği ve hiperakvitie çoğu zaman beraber görülüyor. Dikkat eksikliği olan kişi aynı zamanda kıpır kıpır da oluyor.” dedi.
DEHB temelinde dopamin eksikliği yatıyorDEHB ile ilgili yapılan araştırmalarda beynin dikkat ile ilgili ön bölgesinde dopamin eksikliği tespit edildiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Dopamin maddesi az oluyor. Bu kişi bir şeye dikkatini verdiği zaman beyindeki dopamin bitiyor. Dopamin bitince beynin diğer kısımları veya diğer motor alanları harekete geçiyor. Kişi de onu yapmak istiyor. Kıpır kıpır oluyor. Eli ayağı, kolu, bacağı oynamaya başlıyor. Dikkatini veremediği için hiperaktivite çıkıyor.” dedi.
İlgi duyulan alana odaklanılabiliyorBu kişilerin sevdikleri, ilgi duydukları şeye dikkatini verirken sevmediği konuya odaklanamadığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bazı anne ve babalar çocuğu getiriyor. ‘Bilgisayar başında saatlerce oturuyor ama ders çalışma esnasında oturamıyor’ diye yakınıyorlar. Çocuk aslında sevdiği, zevk aldığı konuda dikkatini sürdürebiliyor. O anda beyin dopamin üretiyor. Ama asıl olan sevmediği konuda da dikkatini verebilmesi. Dikkat eksikliği de esasen orada ortaya çıkıyor.” diye konuştu.
Özdisiplin gerekir…İnsanın hayat boyunca hep sevdiği şeyleri yapamayacağını kimi zaman sevmediği şeyleri de yapmak zorunda kalabileceğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İnsan hayatta hep sevdiği işi yapamaz ki… Örneğin matematiği sevmezsin ama mecbursun çalışmaya. Kişi hep sevdiği ya da hoşuna giden şeyi yaptığı zaman olaylar kişiyi sürüklemeye başlar. Hâlbuki insanın bir hedefi vardır, hedefe giderken bazen sevmediği işi hatta bazen nefret ettiği işi de yapması gerekir. Öz disiplin, iş disiplini için gereklidir o. Kişinin hep canının istediği ya da hoşuma giden şeyleri yapmayı istemesi çocuksuluktur.” dedi.
Modernizm insanları çocuksuluğa doğru gerilettiŞu anda modernizm maalesef insanları çocuksuluğa doğru geriletitiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Hedonist yaklaşım, zevk peşinde koşmayı yaşam amacı görüyor. Bu da dikkat eksikliği, hiperaktivitenin sahte bir şekilde artmasına sebep oldu. Özellikle Amerika da... Gerçek dikkat eksikliği, hiperaktivite yok. Yaşam felsefesi olarak iç disiplin eksik. Hatta bununla ilgili 70’li yıllarda açık sınıf politikaları uygulandı. Açık sınıf politikalarında öğrenci istediği zaman derse girer, istediği zaman çıkar. Ayağını istediği zaman uzatır, istediği zaman uzatmaz. Hocaya sakız atıyor mesela… Bu sistem ‘Öğrenciye kızmayacaksınız’ diyor. ‘Öğrenciye teşekkür etme sorumluluğu bile öğretmeyeceksiniz’ diyen, aşırı özgürlüğü yücelten açık liseler açıldı. Şu anda yavaş yavaş kapandı ama bazı yerlerde devam ediyor.” ifadelerini kullandı.