Yapı maliyetini doğrudan etkileyen beton ve çimentoya son yapılan yüzde 25’lik zammın ardından sektöre büyük darbe vurdu. GAİMDER, İMO ve Mimarlar Odası Başkanları bir araya gelerek, “Öyle bir noktaya geldik ki, bu zamlardan sonra, konut üretemeyecek hale geldik. Şu anki tabloda, krediye ulaşımın zorlaşması, maliyetlerin ciddi şekilde artması ve son yapılan çimento ve beton zammı, bizlerin konut inşa etmesinin önünde çok büyük engel oluşturuyor” mesajını verdi. CHP Milletvekili Melih Meriç’te konuyu gündeme taşıdı ve “Bir çok il beton ve çimentoyu Gaziantep'ten daha ucuza alırken, depremden yara almış bir kent neden böyle bir zam ile karşı karşıya kalmak zorunda kaldı?" diye sordu.
İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bora Kanevetci, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Burkay Güçyetmez ve Mimarlar OdasıBaşkanı Mustafa Büyükuncu, yapı maliyetini doğrudan etkileyen beton ve çimentoya son yapılan yüzde 25’lik zammın ardından bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.
KANEVETCİ: ÜRETME KABİLİYETİNİN ÖNÜNE GEÇTİ
GAİMDER Başkanı Bora Kanevetci, istihdam ve ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründeki maliyet artışlarının konut fiyatlarını artırmakla beraber, 250’nin üzerindeki sektörünü de doğrudan etkilediğini söyledi. Sektörü zor durumda bırakan zamların kabul edilemez olduğunu belirten Kanevetci, beton ve çimentoya yapılan zamların domino etkisiyle, diğer girdi maliyetlerini de artıracağına dikkat çekti.
Kanevetci “Son 6 aydır enerji maliyetlerine zam gelmezken, betona bir gün içerisinde yüzde 25 zam yapılmasını manidar buluyoruz. Bunun yanı sıra deprem bölgesinde yapımı devam eden binlerce konutun yanı sıra binlerce ağır ve orta hasarlı bina mevcut. Zamlar, bu binaların yapımını da zora sokmuştur. Şantiyelerin üretime devam etmesi yönündeki sektörümüzün tüm çabalarına rağmen, alım gücünün düşmesi, maliyetlerin artması, kredilerin ulaşılmaz hale gelmesi, müteahhitlik sektörünü durma noktasına getirmiştir. Bu son zammın ardından üyelerimizle bir araya gelerek, bundan sonra ne yapmamız gerektiği konusunu görüştük. Sektörümüz üretmekten yana olmasına rağmen, bu zamlar sektörün üretme kabiliyetinin önüne geçmiştir” diye konuştu.
GÜÇYETMEZ: HÜKÜMETTEN ADIM BEKLİYOUZ
İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Burkay Güçyetmez ise, çimento ve betona yapılan zamların, vatandaşın zaten zor olan konuta erişimini daha da zorlaştırmış olacağına dikkat çekti. Maliyetlerin düşürülmesi adına Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği’nin alacağı her türlü kararın yanında olacaklarını açıklayan Burkay Güçyetmez “Sektör paydaşları olarak aynı kulvardayız. Bu zamların bir çok sektörü etkileyeceği ve devam edeceği endişesini taşıyoruz. Ülke olarak zaten zor bir dönemin içerisinden geçerken, fedakarlığı herkesin yapmasından yanayız. Dolayısıyla maliyet artışlarını tetikleyecek unsurların da ortadan kaldırılması için hükümetten adım atmasını bekliyoruz” dedi.
BÜYÜKUNCU: SORUNLAR DİZ BOYU
Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Büyükuncu da, yapı sektörünün zor günlerden geçtiğini belirterek “Çok fazla sorunumuz var. Mimarlarımız, mühendislerimiz, müteahhitlerimiz aynı geminin içerisindeyiz ve bu zorlukları birlikte yaşıyoruz. Sorunlarımıza çözüm arayışı içerisindeyken, üstüne yeni sorunlar eklenmesi, durumu daha da zorlaştırmış ve içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir. Müteahhitler Derneği’ne üyelerinden gelen bu taleplerin dikkate, hem hükümetin hem de çimento-beton üreticilerinin dikkate almasında yarar görüyoruz. Sorunumuza köklü çözümler bulmak adına alınacak kararların arkasındayız” diye konuştu.
MERİÇ: KONUT ALMA ÜMİTLERİ TÜKENDİ
Meriç, yükselen fiyatlardan dolayı konut almakta zorlanan vatandaşın, bu zamlardan sonra konut alma ümitleri tamamen tükendiğini söyledi. Meriç, ‘’Betonun metreküp fiyatı 2 bin liradan 2 bin 500 liraya, çimentonun torbası ise 150 liradan 185 liraya yükseltildi. Çok sayıda inşaat sektörünün etkilendiği zam oranı vatandaşın belini büktü.’’ dedi.
BİR ÇOK İLDE UCUZ
Bir çok ilde beton ve çimento fiyatlarının Gaziantep’ten ucuz olduğunu anlatan Meriç, "6 Şubat’ta yaşanan büyük felaketin yaralarını sarmaya çalışan Gaziantep ve çevre illerde birde üstüne yapılan bu zam vatandaşı zor durumda bıraktı. Deprem konutlarının yapımı devam ederken, inşaat maliyetlerindeki artış, vatandaşların ev sahibi olma umutlarına adeta darbe vurdu. Herkes elini taşın altına koymalı ve bu duruma bir çözüm yolu aramalı. Bir çok il beton ve çimentoyu Gaziantep'ten daha ucuza alırken, depremden yara almış bir kent neden böyle bir zam ile karşı karşıya kalmak zorunda kaldı?"
NEREDE REKABET?
Zammın sektörü zora sokacağını anlatan Meriç, “Buradan da çözüm bulunamazsa zaten güç bela çalışan sektör daha da zora girecektir. Artan bu fahiş fiyatlar ile mevcut işlerin bitirilmesi hayli zorlaşacaktır. Yeni işlerin yapılması ise çıkmaza girecektir. Böyle bir fiyat artışı kabul edilemez ve izahı mümkün değildir. Zammın maliyetleri kurtaracak ve makul bir kar bırakacak şekilde ayarlanması gerekiyor. Nerede rekabet" ifadelerini kullandı.