Pandemi, deprem ve ardından durmak bilmeyen zamlar, seyahat acentelerini sıkıntıya düşürdü. Geçen seneye göre yeme içme sektöründen otel ve otobüs fiyatlarına kadar her şeyin yüzde 100’ün üzerinde zamlandığını belirten TÜRSAB GAP Bölge Temsil Kurulu Başkanı Halil İbrahim Kılınç, acilen bir etik kurulu oluşturulmasını istedi. Kılınç, “Serbest piyasa denilerek işin içinden çıkılamaz. Bir Etik Kurulu oluşturulmalı ve denetimler başlamalı” dedi.

Çiftçilere iyi haber Çiftçilere iyi haber

FİYATLAR ANORMAL ARTTI

Turizm sektörünün durgun geçmesinde, yeme içme sektöründeki pahalılığın büyük etkisinin olduğunu belirten Kılınç şunları anlattı: “Gaziantep’te maalesef yeme içme fiyatları çok yüksek. Geçen seneye göre her şey yüzde 100 zamlandı. Yeme içmeden, otele, otobüsten yakıta gelen zamlar bazı kalemlerde yüzde 100’ü de geçti. Anormal bir artış oldu. Bu da sektörü olumsuz etkiliyor. Otelin bir geceliği için 225 TL, 500 TL fiyat verirken, bu sene 1500-2000 TL. Fiyat veriyoruz. Yemekte kebap menüleri geçen sene 125-250 lira arasındaydı şu anda 500-1500 lira arasında değişiyor. Yakıt çok uygundu bu sene 40’ların üzerine çıktı.”

ÇÖZÜM ÜRETİLMİYOR

Gaziantep’in pahalılık sıralamasında Türkiye’de ilk üçte olduğunu dile getiren Kılınç, “Pahalılık Gaziantep’te bambaşka. Şanlıurfa, Ankara, İstanbul öyle değil burada fiyatlar çok yüksek. Bir restoranttan fiyat alalım dedik kişi başı menü Bin 750. Ne yaptıklarını bilmiyoruz. Fiyatlar Gaziantep’te pahalı. Bunun önüne geçilemiyor. Gaziantep pahalılıkta Türkiye’de ilk üç il arasına girer. Bizde sıkıntı çok fazla. Çözüm üretilmiyor.  Pahalılıkla ilgili bir etik kurulu kurulmalı. Serbest piyasa deyip içinden çıkılamaz. Turizm bu bölge için çok önemli. Yerel yönetimler turizme daha fazla önem vermeliler” diye konuştu.

SEKTÖR ÇOK KAN KAYBETTİ

Sektörün durgun olduğunu, acentaların pahalılıktan olumsuz etkilendiğini belirten Kılıç şöyle devam etti:“Sektörümüz pandemi, deprem derken çok kan kaybetti, acentalardan terk edenler, kapatanlar oldu, bize acil destek lazım. Bakanlık internet ortamında reklam yapıyor. Oysa turisti getiren kişiler turizm seyahat acentaları. Bunun farkında değiller. Bu reklamlar için harcanan paraların onda bir tutarıyla biz buraya turisti yığarız. Biz hizmet satıyoruz, organizasyon satıyoruz. Bunun esnafa, otelciye, şehrimize faydası oluyor. Maalesef turizm seyahat acentalarına destek verilmiyor. Bu konuda yanlış bir politika var. Yüzde 90 turisti Gaziantep’e turizm seyahat acenteleri getiriyor. Geriye kalanlar burada sanayi var, iş gezisi için geliyorlar. Turizm seyahat acentalarına destek verilip turist gelmesi için planlama yapılmalı.” 

ALKOLLÜ MEKANLARIN SAYISI ARTMALI

Gaziantep’te alkollü mekanların sayısının artırılması gerektiğini de ifade eden Kılınç, “Turizmin dini, ırkı olmaz. Gaziantep’te iki, üç tane alkollü mekan var. Turistlerin rahat edeceği konforlu mekanlara ihtiyaç var. Bey Mahallesi’nde güvenlik sıkıntısı var yetkililere ilettik. Turistleri orada nasıl gezdirelim? Alkollü mekanların sayısı artmalı. Göbeklitepe’ye gelenler Gaziantep’e uğradıkları için o açıdan biraz şanslıyız. Otellerde doluluk oranları azalmaya başladı, çünkü fiyat artışları durmuyor. Bir de insanlar deniz kum tatiline yöneldi. Sektörde ciddi sıkıntılar var. Umarım düzelir. Umarım bir an önce iş yoğunluğuna geri döneriz” şeklinde konuştu. Meral KINACILAR ERBEKTE
 

Editör: Ebru Kont