Arıkan, “Atık ısı değerlendirilmesi gereken stratejik bir enerji kaynağıdır. Ülke olarak bu konuda adım atmak, geleceğimiz adına ciddi kazanımlar sağlayacaktır” dedi.
Yeni OSB’lere bunu önerdiklerini anlatan Arıkan, “Yeni OSB’lerde sektörel bölgelerin oluşturulması, ısı ihtiyaçlarının atık ısıdan karşılanması (ekonomik ise) zorunlu hale getirilmelidir. OSB’lerde elektrik dağıtım lisansı nasıl veriliyor ise, verimlilik ve fiyat açısından uygunsa, benzeri şekilde atık ısı dağıtımı ve satışı da lisanlandırılmalıdır. Daha önce önerdiğimiz, ısı ticaretinin yasal zemine oturtulması da önemli bir konudur. Sonuç olarak, Atık ısı değerlendirilmesi gereken stratejik bir enerji kaynağıdır. Ülke olarak bu konuda adım atmak, geleceğimiz adına ciddi kazanımlar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
EKONOMİK AÇIDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIR
Arıkan, “Termik santrallerde genel verimlilik yaklaşık %40 civarındadır. Jeotermal santrallerde bu oran %30’a kadar yaklaşabilir. Doğalgaz kombine çevrim santrallerinde ise yeni nesil tasarımlarla yüzde 62’ye ulaşılabilmektedir. Bu veriler, atık ısının miktar olarak ne kadar fazla olduğunu ve ne kadar kıymetli bir kaynak teşkil ettiğini açıkça göstermektedir. Hiçbir enerji santralinde atık ısı isteyerek üretilmez; proses gereği oluşur. Bu nedenle oluşan ısının başka amaçlarla değerlendirilmesi çevresel ve ekonomik açıdan büyük önem taşır” ifadelerini kullandı.
SEYAHATİNİ ANLATTI
Arıkan, “Son seyahatim de, Finlandiya’da da bu konuda başarılı, benzer örneklerle karşılaştım. Literatür aramasında, Eski İTÜ Rektörü, Makina Mühendisi Prof. Dr. Fikret Narter'in "Merkezi Isıtma, Şehir Bölge, Site Isıtması" kitabı karşımıza çıkar ve Ankara için merkezi ısıtma sistemine dair ciddi bir plan hazırladığını, ancak bu projenin hayata geçirilemediğini öğrendim” diye konuştu.