Türkiye’de Covid-19’un çıkmasıyla birlikte 7’den 70’e herkesi büyük bir korku ve panik havası sardı. Yetişkinler virüs ile bilgileri güvenilir haber portallarından takip ederek korkularını yönetmeyi başarsa da çocuklar endişelerini yönetemiyor. Çoğu zaman yaşananları anlamadıkları için daha çok korkup kaygı duyuyor. Bu noktada çocukları yanlış bilgiden uzak tutarak zihinlerinin karışmaması gerektiğine dikkat çeken Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, ebeveynlerin nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlatıyor.
Çocuklar kendilerini güvende hissetmeli
Çocuğa virüsün adı, nereden geldiği, kimlere nasıl bulaştığı, bulaştığı insanlarda ne gibi etkiler bıraktığı ve nasıl tedavi olunduğu ile ilgili bilgiler çocukların anlayacağı şekilde mutlaka anlatılmalıdır. Bu noktada çocuk daha önce hiç yaşamadığı bir durum söz konusu olduğundan korkacaktır. Onun her zaman yanında olduğunuzu gerekli önlem ve tedbirleri aldığınızı ve güvende olduğunu hissettirmelisiniz.
Bilinmeyen düşman daha çok korku verir. Dolayısıyla çocuğunuzun virüsü tanımasına yardımcı olun. Çocuğunuza corona virüs adını duyup duymadığı, onun hakkında ne bildiğini sorarak yanlış bildiği bir şeyler varsa bu durumu düzeltebilirsiniz. Sonrasında bunun dünyada yaygın bir virüs olduğu, insanları hasta ettiği, sağlık kuruluşu ve çalışanlarının bu hastaları iyileştirdiğini anlatarak korkmaması gerektiğini söyleyebilirsiniz. Özellikle de ailesi, yakınları ve sağlık çalışanları olduğu sürece kendilerini koruyup kollayacaklarını dile getirebilirsiniz.
Çocukların sorduğu sorular, korktuklarını belli eder
Çocuklar haber izlemese de sosyal medya ile ilişkisi olmasa da bir şekilde bu durumdan haberdar olurlar. Siz çocukların bu durumu fark etmediklerini düşünseniz de çocuklar ebeveynlerindeki korku ve endişeyi anlayabilir. Bu noktada sordukları sorularla durumu anlamaya ve öğrenmeye çalışırlar. Sizin çocuğunuzun sorduğu sorulara verdiğiniz cevaplar çok kritiktir. Örneğin, çocuğunuz size anne siz hasta mısınız, ölecek misiniz, ben de ölecek miyim gibi sorular yöneltebilir. Bu durumda ne tozpembe bir tablo çizmeli ne de bir korku senaryosu yaratılmalıdır. Hasta olmadığınızı ama bu virüsün önlem alınmadığında hasta edebileceğini söylemeli, her zaman çocuğunuzun yanında yer alacağınızı hissettirmelisiniz.
Çocuklarınızla daha fazla vakit geçirin
Şu anda bir krizin içindeyiz, çocuklar da bu krizden etkileniyor. Bu noktada krizi iyi yönetmek hayati bir rol üstlenmektedir. Endişelenmekte haklı olduklarını onlara hissettirmeliyiz. Çünkü çocuklar sandığımızdan daha fazla şeyi farkındadır. Dolayısıyla onların endişelerini hafifletmeye ve onları sakinleştirmeye odaklanmalıyız. Bu süreçte evde olacağımızdan onlarla daha fazla vakit geçirip oyunlar oynamalı ve ortak zamanlar yaratmalıyız. Hatta çocukların yaşadığı bu endişeyi oyunlara taşıyarak, örneğin çocuğunuzun elindeki oyuncak bebeğe corona virüsle ilgili bir şeyler söylediğini fark ediyorsak, o oyuncak bebeği sakinleştirmeye ve bebeğin endişesini almaya çalışarak bir yol haritası izleyebiliriz.
Eski rutininize sadık kalın
Her ne kadar olağanüstü bir dönem yaşasak da rutinlerimizden çıkmamalı, çocuğun alıştığı düzeni bozmamalıyız. Çünkü rutinler, alışkanlıklar çocuğunuzu güvende hissettirir. Kendini savunmasız ve yabancı bir durumun içinde karmaşık duygularla bırakmak yerine evinde güvenli limanında bulur. Öngörmesi güç bir yaşamın içinde öngörebileceği akışların olması durumunda çocuk kendini güvence altına alır.