GAZİANTEP’İN SORUNLARI KONUŞULDU

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Meclis Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Organize Sanayi Başkanı Cengiz Şimşek, İhracatçı Birlikleri Başkanı Fikret Kileci, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı, Vali Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Ak Parti Grup Başkan Vekili Abdulhamit Gül, Gaziantep’in  ihtiyaç, sorun ve taleplerini istişare etmek üzere  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ziyaret etti. Verimli geçen ziyarette Gaziantep’te sürdürülen projeler, yatırımlar ve yürütülen çalışmalar da konuşuldu.

RAPORDA YOK YOK

Ziyarette İş dünyası temsilcileri Bakan Şimşek’e Gaziantep ekonomisinin sürdürülebilir bir şekilde Türkiye ekonomisine ivme kazandırması için üyelerin ihtiyaç ve beklentilerini içeren bir de rapor sundu.   Gaziantep Ticaret Odası tarafından hazırlanan raporda, depremin ardından yeniden yapılanma sürecinde barınma sorunu,  ihracat, ulaşım ve lojistik, Antepfıstığının desteklenmesi, üniversitesinin şehirle entegrasyonunun yeniden sağlanması başlıkları yer aldı.

Belediyeler harekete geçmeli Belediyeler harekete geçmeli

İŞTE O RAPOR


DEPREM SONRASI BARINMA SORUNU
Yapı stokunun renovasyonu, şehirdeki yapı stokunu depreme ve başka afetlere karşı güçlendirmek ve yenilemek amacıyla eski yapıların 2001 ve öncesi yapılan binaların performans analizi sonucunda yıkıma uygun ise depremde hasar almış veya yıkılmış binalar için sağlanan avantajların eski yapılara da sağlanması için düzenleme yapılmalı.

YERİNDE DÖNÜŞÜM

Depremde yıkılan ağır hasarlı ve orta hasarlı binalar için yüzde 20 emsal artışı ve ilave 2 kat hakkı tanıyan bir düzenleme yapılması binaların dönüşümünü hızlandıracaktır. Bununla birlikte performans analizi yapılarak riskli ve standartlara uygun yapılmadığı tespit edilen binaların da aynı emsal ve kat artış oranından istifade etmesinin sağlanması binaların dönüştürülerek depreme dayanaklı hale getirilmesine imkan verecektir. Depremde yıkılan ağır ve orta hasarlı binaların yerinde dönüşüm hibe programından yararlanabilmesi istenen zemin artı 4 kat şartının uygulanabilirliği düşük olduğundan programa katılım da düşük kalmaktadır. Bu nedenle mevcut uygulamanın binaların geçmişteki kat adedi ve niteliği korunarak uygulamadan faydalanmalarının daha uygun olacağından çevre teşekkülü düşünülerek kararın revize edilmesi barınma problemi açısından faydalı olacaktır.

İHRACAT KONUSU

Gaziantep, Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 2.1’ini gerçekleştirirken ülke ihracatının da yüzde 3.7’sini gerçekleştirmektedir. Dünya ticaretindeki korumacılık, küreselleşmedeki yapı değişimi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uluslararası ticarette rekabet şartları değişiyor. Türk ihracatçısı içerideki maliyet  baskısı ve düşük kur problemlerinden dolayı bu rekabet şartlarına uyum sağlamaya odaklanamıyor, yatırım yapamıyor ve bu nedenle Pazar kaybediyor rekabet gücü zayıflıyor.

VİZE SORUNU

Üretim maliyetlerinin baskısı ile rekabet gücü zayıflayan ihracatçımızın vizede yaşadığı sorunlarda dış ticaret faaliyetlerimizi aksatan bir başka soruna sebebiyet vermekte. Her kesimden vatandaşımızın sanatçımız, sporcumuz, öğrencimiz, turistimiz, ihracatçımız için hem zaman hem maddi maliyet oluşturan vize engelini aşmak için bazı Schengen bölgesi ülkelerince uygulanan prosedürlerde ayrı bir maliyet ve haksızlığa neden olmakta.

GAZİANTEP İÇİN TEHLİKELİ ŞEHİR ALGISI

Tüm bunların üzerine Gaziantep’in dış ticaret partneri ülkeler tarafından seyahat edilmesi tehlikeli şehir statüsünde olması, şehrin hem ticaretini hem de turizmini olumsuz etkilemektedir. Örneğin İtalya Dış İşleri Bakanlığının web Sitesinde şu ifade yer alıyor:’Terör saldırıları ve kaçırılma riski. Suriye sınırına yakın bölgelerden kaçınılmalıdır. İl genelinde zorunlu olmayan seyahatler tavsiye edilmemektedir.’ Bu durum firmalarımızın İtalyan müşterilerinin şehrimize gelmesi noktasında sıkıntı yaşatıyor. Böyle bir adımı farklı ülkelerinde atmasından endişe ediyoruz.

ANTEPFISTIĞI

Antepfıstığının tarımsal destek kapsamına alınması şehrimiz ve bölgemiz için çok önemli bir tarımsal ürün olan gastronomi kültürümüzün önemli bir bileşeni olan Antepfıstığına direkt veya kilo başına ürün desteği ya da fındıkta olduğu gibi dekar başına alan bazlı destek verilmesi gerekmektedir. Verilecek destek bir yandan kayıt dışı ekonomiyi engelleyecektir, diğer yandan uzun vadede çiftçinin üretimden vazgeçme ve Pazar kayıplarını önleyecektir.

ULAŞIM VE LOJİSTİK

Gaziantep gibi ihracatın lokomotifi olan bir şehirde ulaşım ve lojistik altyapısının iyileştirilmesi gereklidir. Özellikle havayolu seferlerinin artırılması ve karayolu ağlarının güçlendirilmesi hem ticaret hem de turizm açısından büyük önem taşımaktadır. Havayolu ulaşımı Gaziantep’in sahip olduğu uçak sefer sayısı, direk, uçuş noktalarının yetersizliği ve uçak bileti fiyatlarının yüksekliği kentin ulaşılabilirliğine ve ticari gelişimine ket vurmaktadır. Hava ulaşımındaki bu tablo içeride ve dışarıda  yeni müşteriler bulmak ve var olan müşterileriyle ilişkilerini güçlendirmek noktasında firmalarımızı zora sokmaktadır.  Hava ulaşımında mevcut durum kentin ihtiyacını karşılamaktan çok uzak bir noktadadır. Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet başta olmak üzere tüm havayolu şirketlerine Gaziantep’i desteklemeleri kalıcı çözümler bulmaları yönünde çağrıda bulunuyoruz. 

KARAYOLU ULAŞIMI

Şehrimizin en önemli karayolu bağlantısı olan Tarsus- Adana- Gaziantep otoyolunun sağlıklı bir sürüş için elverişli olmayan zemini depreminde ardından tam anlamıyla onarım çalışmalarının tamamlanmaması ulaşımda zaman kayıplarına sebep oluyor, aynı zamanda kazalar yaşanıyor. Şehrimizin limanlarla ve ülkenin batısı ile bağlantısı olan TAG otoyolu çalışmaları ivedilikle bitirilmeli. Hatay- Dörtyol -Hassa arası otoyol ve demir yolu tüneli. Gaziantep’i İskenderun körfezine en kısa yoldan bağlayarak İskenderun Gaziantep- İskenderun Kahramanmaraş arasında ulaşımı kısaltacak ve bölgenin ticaret hacmine önemli katkı sunacak olan projenin bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz” 

ŞAHİN BİLGİ VERDİ


Yerel yönetim ile merkezi yönetim arasındaki iletişimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve Gaziantep’te yapılacak projelerin artırılması amacıyla Başkan Şahin, gıda, konut, turizm, altyapı ve tarım alanlarında yapılacak yeni yatırımları ziyaretleriyle gündeme aldı. Görüşmelerde iş birliği adımları atıldı ve çeşitli projeler için ortak çözümler tartışıldı 
 
KONUT, TURİZM VE TARIM KONULARI KONUŞULDU
 
Yoğun program kapsamında ilk olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ziyaret eden Başkan Şahin, Gaziantep için yapılacak yatırımlar konusunda iş birliği vurgusu yaptı. Daha sonra Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ile bir araya gelen Şahin, turizm alanındaki gelişmelerden, özellikle kentteki kongre turizminin potansiyelinden bahsetti ve bu alanda yapılacak yatırımlar üzerine konuştu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda Bakan Mehmet Kaçır ile yapılan görüşmede, işçilere yönelik konut projelerinde iş birliği imkânları değerlendirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile gerçekleştirilen görüşmede ise, tarımsal sulama ve diğer yatırımlar konusunda Gaziantep’teki mevcut durum ele alındı.  Meral KINACILAR ERBEKTE

Editör: Ebru Kont