Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'ı vuran asrın felaketinde 50 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti, 107 bin üzerinde kişi de yaralandı… Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala yaraların sarılmaya çalışıldığı illerde sıkıntılar sürüyor.
* Depremin en ağır yaşandığı ilçeler İslahiye ve Nurdağı oldu. En fazla yıkım bin 743 binayla Nurdağı, bin 90 binayla İslahiye’de oldu. Asrın Felaketi’nde Gaziantep’te 3 bin 954 kişi hayatını kaybetti. Kayıpların büyük bölümü İslahiye ve Nurdağı’nda yaşandı. Kahramanmaraş Merkezli depremlerin ardından Tarsus- Osmaniye- Gaziantep Otoyolu kötü. Yolun çökmesi nedeniyle deprem bölgesine ulaşımda ciddi sıkıntılar ortaya çıkarken, D-400 Karayolunda ise deprem nedeniyle dev kara parçaları yolun kapanmasına neden oldu. Uzun uğraşların ardından D-400 Karayolu ulaşıma açıldı.
POLAT SİTESİNDE 134 CAN HAYATINI KAYBETTİ
Asrın Felaketi’nde kent merkezinde, İslahiye ve Nurdağı’nda kaydedilen görüntüler, vatandaşların enkaz başındaki çaresiz bekleyişleri ise yürek burktu. Kent merkezinde bulunan Gölgeler Apartmanında 21, Ayşe- Mehmet Polat Sitesi’nde 134, Emre Apartmanı’nda 49, Bahar Apartmanında ise 10 kişi hayatını kaybetti.
AĞIR HASARLI BİNA SAYISI
Asrın Felaketi’nin Gaziantep bilançosu da ağır oldu. Kentte yapılan hasar tespit çalışmalarında, 163 bin hasarsız, 53 bin hafif hasarlı, 7 bin 253 orta hasarlı, 13 bin 575 ağır hasarlı ve 3 bin 783 yıkık ve 1860 acil yıkılacak bina tespiti yapıldı.
DEPREM BÖLGESİNDE 51 MİLYAR TL DESTEK
Deprem bölgesinde yer alan il ve ilçelerden Gaziantep’e ise 150 bin kişinin göç ettiği Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından açıklandı. Şahin, yalnızca Büyükşehir Belediyesi’nin deprem bölgesine 400 milyon TL harcadığını bildirdi. Deprem Bölgesi’ne alt yapı yatırımları için ayrılan 51 milyar TL’lik hibe desteğin 5,7 milyar TL’lik bölümünün de Gaziantep’e geldiği bildirildi.
ŞAHİN O GECEYİ ANLATTI
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, depremin ilk saatlerinde ve 2 günde niye sessiz kaldığının gerekçelerini ayrıntılarıyla anlatmıştı. "Tam bir mahşer alanıydı, çok korkunçtu" diyen Şahin sözlerini "iyi ki alt yapıya iyi yatırımlar yapmışız yoksa bugün şehirde su olmazdı" şeklinde sürdürdü. Şahin, “Asrın felaketinde yüzyılın dayanışmasını gerçekleştiriyoruz. Süper hücre denilen bir kelimeyi ilk kez duydum. Aynı anda şimşek çakıyor, yağmur yağıyor, gece gündüz oluyor. Büyük felaketlerden büyük dayanışma ile çıkıyoruz. Biz alt yapıya inanılmaz yatırımlar yaptık. İyi ki yapmışız yoksa bugün şehirde su olmazdı. İki gecedir yağışlardan uyumadık, sağanak yağış devam ediyor ama süper hücre denen şeyin etkisi azaldı” demişti.
EVDEN ÜÇ DAKİKADA ÇIKTIK
Şahin, “Afet çantası dağıttık, afet sırasında neler yapılacak çalıştık. Ama afet sırasında ne olduğunu anlamadık, durmadı deprem. Evden 3 dakikada çıktık, AFAD'a gittik. 15 dakika sonra Cumhurbaşkanım aradı beni. AFAD'dan çıktık, Nurdağı'na gelmeye çalışıyoruz. Dağ parçalanmış, Allah için o geceyi yaşayanlar bilir. Ekibime yetişin dedim bu kayaların kaldırılması lazım. Kayaların kaldırılması 24 saatimizi aldı. Nurdağı'na yaklaşmaya çalışıyoruz, tam bir mahşer alanıydı, çok korkunçtu
500 MİLYONLUK KİRA DESTEĞİ
Kemal Çeber, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentte nisan 2023'ten bu yana 33 bin kişiye 500 milyon liraya yakın kira desteği verildiğini bildirdi. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden geçen 1 yılda yapılan çalışmaları anlatan Çeber, Gaziantep'te afette en çok Nurdağı ve İslahiye ilçelerinin zarar gördüğünü belirtti.
4 BİN ORTA HASARLI BİNA VAR
Çeber, kent genelinde 3 bin 954 vatandaşın yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, "Toplamda 25 bin civarında binamız etkilendi. Bunun 4 bin kadarı anında yıkılan, 2 bine yakını acil yıkılması gereken dediğimiz binalardı. Onları çok hızlı şekilde yıktık." diye konuştu.
Binalardan 14 bin 800 civarının ağır hasarlı olduğunu ve yıkımlarının devam ettiğini anlatan Çeber, yüzde 77 civarında yıkım işleminin tamamlandığını, 4 bin civarında da orta hasarlı binanın bulunduğunu söyledi. Vali Çeber, depremzedelerin ilk etapta çadırlara, ardından da konteynerlere yerleştirildiğini anımsatarak, ağustos ayı sonu itibarıyla Gaziantep'te çadırda kalan hiç kimsenin bulunmadığını vurguladı.