Kültür yolu üzerinde bulunan bu tarihi çarşı, sadece Gazianteplilerin değil, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin de uğrak noktası.
İsminin Hikayesi
Geçmişte elma meyvesinin nadir bulunması ve bu pazarda tane ile satılması nedeniyle “Elmacı/Almacı Pazarı” olarak anılan çarşı, bugün de adını yaşatmaya devam ediyor. 250 yıl önce sadece elma ve armut satışı yapılan pazarda, artık Antep fıstığı, baharatlar, kuruluklar, salçalar ve birçok yöresel ürün bulunuyor.
Yöresel Ürünlerin Merkezi
Almacı Pazarı’nda Antep fıstığı, sucuk, pestil, muska, kuru üzümler ve şire türleri gibi Gaziantep’in topraklarında yetişen tüm ürünler sergileniyor. Yazın patlıcan, biber ve kabak kuruları; kışın ise kuruyemişler ve salçalarla süslenen dükkânlar, etrafa yayılan kokularıyla ziyaretçilerini mest ediyor.
Almacı Pazarı’nda Görsel ve İşitsel Şölen
Tavanlardan sarkan kurutulmuş sebzelerin rüzgârla birbirine değmesiyle oluşan sesler, çarşıya özgü bir armoni yaratıyor. Fıstığın her çeşidinin tezgâhlarda yer aldığı pazarda, kavrulmuş tuzlu fıstık, taze ben fıstık ve kuru kırmızı fıstıklar da bulunuyor.
Esnafların Gözünden Almacı Pazarı
Esnaflardan Turan Efendioğlu, pazarın geçmişini anlatarak, “Burası Gaziantep’in en eski çarşısıdır. Elmanın pahalı olması nedeniyle sadece hasta ziyaretlerinde götürülürdü ve tane ile satılırdı. Bugün pazarda elma sadece bir simge olarak kaldı ama Almacı Pazarı, şehrin kalbi olmaya devam ediyor” dedi.
Gaziantep’in tarihi ve kültürel mirasını yaşatan Almacı Pazarı, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle geçmişten günümüze bir köprü olmaya devam ediyor.