Genç Liderler Akademisi, geleceğin lider adaylarının gelişimlerini desteklemek amacıyla İstanbul Valiliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Habitat için Gençlik Derneği işbirliğiyle hayata geçirildi.
4 Temmuz 2008 tarihinde imzalanan protokol, ve İstanbul Valisi Muammer Güler, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Daimi Temsilcisi Mahmood Ayub ve Habitat için Gençlik Derneği Başkanı Sezai Hazırın yer aldığı törenle çalışmalarına başlanan Akademi, müfredat dışı eğitim ve atölye çalışmalarıyla gençlerin vizyon, yetenek ve kapasitelerini geliştiren, gençlik politikalarına katkı sağlayan ve genç liderler yetiştiren çok ortaklı bir kurum olarak yapılanmaktadır.
Bu sene 3. dönem öğrencilerini ağırlayan akademi elbette ortak bir şuurun ürünü. Orta vadeli hedef olarak akademiye Birleşmiş Milletler Gönüllü Akademisi misyonunu biçen Sezai Hazır, hayalini heyecanla paylaşıyor akademi öğrencileriyle. Öğrenciler gönüllü çalışmalar yapmış ve bu bilince sahip başvuranlar arasından seçiliyor. Bu dönem 210 başvurudan mülakatları geçen 36 kişi akademide eğitim görmeye hak kazandı. Mülakatlara İstanbul Vali yardımcısı ile birlikte katılan Sezai Bey, öncelikle akademiye devam konusuna vurgu yapıyor. Çünkü program 1 sene boyunca hafta sonları devam ediyor.
Eğitim metodu olarak ise klasik yöntemlerden ve ezberci eğitim sisteminden sıkılmış olan gençleri interaktif öğrenme teknikleri ile etkileşimli bir öğrenme sürecine sokuyor eğitmenler. İnanmak güç ama akademi tamamen gönüllü olarak işliyor. Yani eğitmenler de tamamen gönüllü. Operasyonu Habitat İçin Gençlik Derneğinden Betül Bozkurt ve derneğin gönüllüleri yürütüyor. Tabi ki karşılaşılan zorluklar da yok değil. Türkiyede sivil toplum geleneğinden gelmeyip ilerleyen yaşlarında dahil olmaya çalışanların en çok zorlandıkları noktalardan biri de bu konu belki, gönüllülük kavramının tam olarak anlaşılamaması. Bu nedenle akademi küçük çaplı bir sarsıntı geçirdi geçtiğimiz ay.
Ama yine de yoluna devam ediyor. Çünkü bu akademi gönüllülük bilincinin gerektirdiği gibi kişilere değil hayallere bağlı olduğunu ispatladı ve yenilenmiş programı, gönüllü eğitmenleri ve hafta sonlarını akademideki derslere ayıran heyecanlı öğrencileriyle faaliyetine devam ediyor. Akademinin takvimi dolu dolu; sunum tekniklerinden, etkin toplantı yönetimine, proje geliştirme çalışmalarından, takım çalışmasına kadar geniş yelpazede eğitim fırsatı sunmakta.
Bu arada en önemlisi de katılımcıların kendilerini grup içinde ifade edebilecek, başkalarına saygı göstererek grup dinamiğine katkı sağlayacak bilinç düzeyine eriştiklerini adım adım görmeleri. Zaten akademinin ve hayat boyu öğrenme kavramının da temel felsefesi bu değil mi? 3. dönem katılımcısı olarak iş hayatına atılmış genç profesyonellerin mutlaka katılmaları gereken bir program olduğunu düşünüyorum. Daha ayrıntılı bilgi için www.gencliderlerakademisi.org adresi ziyarete açık.