İnşaat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen “Şubat 2023 Depremleri Sempozyumu” yoğun bir katılımla başladı. Önemli konu başlıklarının görüşüldüğü ve iki gün sürecek olan sempozyumun ilk gününde İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Burkay Güçyetmez konuşmasıyla damga vurdu. Güçyetmez, ülke olarak bilime ve tekniği önem verilen bir ülke haline gelmek istediklerini vurguladığı konuşmasında “Tek istediğimiz artık sonuç alınması. Bizler videoları izlemek istemiyoruz. Samimi olalım, planlı olalım ve gerçeklerle yüzleşmekten korkmayayım. Artık çocuklar annem nerede diye sormasın. Biz sadece bunu istiyoruz, bunun çabasındayız” dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi tarafından düzenlenen son dönemlerin en kapsamlı sempozyumu olan “Şubat 2023 Depremleri Sempozyumu” açılış konuşmaları ile başladı. Sempozyuma, Vali Kemal Çeber, Milletvekili Melih Meriç, Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Belediye Başkan Vekilleri, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GSO Meclis Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkan Vekili Taner Özdurak ile diğer Oda ve STK’ların başkanları, deprem konusunda uzman olan akademisyenler ve İnşat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yöneticileri ile Şube başkanları ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
DİKKATE ALINMIYORUZ
İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı Burkay Güçyetmez, önemli mesajlar verdi. Odanın ve merkezin, hocaların ve akademisyenlerin yıllarca yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını belirten Güçyetmez, “Bütün bunların sonucunu 6 Şubat depremlerinde gördük. Ve böyle giderse maalesef yaşamaya devam edeceğiz. Biz artık her doğa olayının depreme afete dönüşmesini çaresizce beklemek istemiyoruz. Bizler artık çözüm bulmak istiyoruz”
KARAR VERMEMİZ GEREKİYOR
Güçyetmez, şunları söyledi: “Şuna karar vermemiz gerekiyor, Şehir olarak da ülke olarak da bizlerin hepimizin samimi olması gerekiyor. Var olan bir sorunu çözmek mi istiyoruz, yoksa mış gibi mi yapmaya mı devam etmek istiyoruz. Bu sorunları gizleyerek, öteleyerek, gerçeklerle yüzleşmekten kaçarak nereye kadar gideceğiz. Her doğa olayının sonunda afetlerle uğraşıp, yüzlerce binlerce insanımı kaybedeceğiz?”
ÇÖZÜMSÜZ NOKTADA DEĞİLİZ
“Her şey ortada. Yani çözümsüz bir noktada değiliz. Kentimizi yönetenler, bizler şapkamızı önümüze koyup ne oluyor demeliyiz. Eksikliklerimizi zaten belirliyoruz. Artık Gaziantep’te başlatılan seferberliğin üstesinden gelmek istiyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi afetlerle tek yönlü mücadele ile olmaz. Mücadele uzun soluklu istikrar gerektiren bir çalışma. Tüm halkın içinde yer alacağı istikrarlı ve planlı bir çalışma ile yol almamız gerekir. Tek istediğimiz artık sonuç alınmalı. Bu videoları izlemek istemiyoruz. Samimi olalım, planlı olalım ve gerçekleşlerle yüzleşmekten korkmayayım.”
VALİ ÇEBER: ÇÖZÜM ÜRETMEK ZORUNDAYIZ
Deprem Sempozyumu, 6 Şubat Depremlerinin yol açtığı hasarı ve can kayıplarını anlatan bir video gösterisi ile başladı. Ardından açılış konuşmalarına geçildi. Gaziantep Valisi Kemal Çeber, depremlerin ve depreme hazırlık sürecinin herkesin sorunu olduğunu belirttikten sonra, depremlerde meydana gelen can kayıplarından herkesin sorumlu olduğunu ifade etti. Vali Çeber, “Öncelikle İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez ve yönetim kurulunu kutluyorum. Depremi unutturmamak, depreme dirençli kentler oluşturmak için büyük çaba gösteriyorlar. Böylesine kapsamlı, dolu dolu bir sempozyum hazırladıkları için de teşekkür ediyorum. Bizler artık suçlu aramadan çözüme odaklanmalıyız. Çünkü hepimiz suçluyuz. Burada bir mesleği ya da kamuyu suçlamak doğru olmayacaktır. İnşaat mühendisi ya da malzeme satan veya o inşaatta çalışan ustabaşı ne kadar suçlu ise bizler de aynı şekilde suçluyuz. Afetlerdeki can kayıplarının önüne geçmek için çözüm üretmek zorundayız. Bu anlamda sempozyumun önemli bir rol üstleneceğine inanıyorum. Buradan çıkacak sonuç bildirgesi raflarda kalmayacak ve hayat geçirilecektir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
MERİÇ: SİYASET ÜSTÜ OLAYLAR
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç de sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, deprem konusunun siyaset üstü bir konu olduğuna dikkat çekti. Meriç, deprem sonrası hazırlanan bilirkişi raporlarındaki çelişkilere de vurgu yaparken, “Mühendis binayı kurallar göre yapıyor. Ancak daha sonra kullanıcılar kolon kesiyor, binada projeye aykırı tadilat yapıyor ama bunun sorumlusu mühendis oluyor. Be nedenle günah keçisi ilan edilen ve bugün cezaevinde tutulan meslektaşlarımız var. Mühendisin yaptığı binadan ömür boyu sorumlu olması hakkaniyetli bir karar değildir” dedi.
KONUKOĞLU: İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu da, Gaziantep’in depremlere dirençli bir kent haline getirilmesi için her türlü desteği vermeye ve işbirliğinde bulunmaya hazır olduklarını ifade etti. Konukoğlu, inşaatların yapım süreci ve sonrasında kurallara uymanın önemine vurgu yaptı. GTO Başkan Vekili Taner Özdurak da, depremin yol açtığı yıkımlar ve can kayıplarına dikkat çekerken, “Bazen maddi kayıplarla büyüttüğümüz binalar bizim ve ailelerimizin mezarı oluyor. Bir daha böyle acıları yaşamamak için harekete geçmeliyiz” şeklinde konuştu.
PROF. DR. CANBAY: HEDEFİMİZ SIFIR CAN KAYBI
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay da açılışta yaptığı konuşmada; yönetmeliklerin eksik olmadığını, ancak uygulamada büyük eksiklikler yaşandığını ifade etti. Prof. Dr. Canbay, “En büyük eksiklik kabul etmesi zor ama ahlak ve etik ilkelerine yeterince bağlı kalınmamasıdır. İnşaat mühendisliği eğitiminde kalite artırılmalı, yetkin mühendislik sistemi getirilerek, projeyi hazırlayan, kontrol eden ve imal eden kişilerin mesleki yeterliliğini kanıtlaması sağlanmalıdır. Hal çok yetersiz, hatalı ve felakete sebep olabilecek projeler üretilmektedir. Müteahhitlik müessesesi sıkı bir denetime tabi tutulmalıdır. Yapı denetim sistemi sadece bir formalite olmaktan çıkarılmalı, etkili bir yaptırım gücüne sahip olmalıdır. Zira felaketin bir diğer sebebi de inşaat aşamasıdır. İmara açılacak alanlar ve kat yüksekliği belirlenirken sadece ekonomik kaygılar değil kamu yararı gözetilmelidir. Unutmamalıyız ki, sıfır can kaybı erişilmez bir ideal değil, ulaşılması gereken kesin bir hedef olmalıdır” diye konuştu.
YILMAZ: DEPREMLERDEN DERS ÇIKARAMADIK
Ülkemizde depremden ders çıkarılmadığını dile getiren Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, “Ben deprem uzmanı, yer bilimci ya da inşaat mühendisi değilim. Ben avukatım. Bir avukat olarak müvekkilimin hakkını korumak nasıl bir haksa, şu anda belediye başkanı olarak bu kentin hakkını korumak da benim için o kadar kutsaldır. Biz deprem bölgesindeyiz ancak maalesef bazı şeylerden hala ders çıkaramadık. Çok çabuk unutuyoruz. 1999 yılında Marmara Depremi’ni yaşadık. Bu depremden yıllar sonra 2023 depremini yaşadık. 2023 depremi bize şunu gösterdi. 1999 depreminden 2023 depremine kadar hiçbir şey yapmamışız. Bir arpa boyu kadar yol almamışız. O yüzden bu depremi unutturmamalıyız, unutturmamakta da kararlıyız” dedi.
DEPREM VE DOĞAL AFETLER BAKANLIĞI
Dünyada depremle mücadelede başarılı sonuçlar ortaya koyan birçok ülke olduğunu, Türkiye’nin de bunu başarabileceğini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: “Depremle mücadeleyi başarabilen ülkeler var. Örneğin Şili’ye gittiğiniz zaman hemen sizlere kağıtlar verilir ve “Burası deprem bölgesi, deprem olduğunda binalarınızdan kaçmayın. Çünkü binalarımız güçlü, depreme dayanıklı” diye bilgi verirler. Dünyada bunu başarabilen ülkeler var. Türkiye de bunu başarabilir. Ben Deprem ve Doğal Afetler Bakanlığı’nın kurulmasını çok önemsiyorum ve istiyorum. Kurumlarımıza acil olarak deprem ve doğal afetlerle mücadele için bir kaynak aktarılmalı. Bizim depremlerden çıkardığımız siyasi sonuçlar sadece deprem sonrası için. Deprem olmaması için mücadele etmiyoruz.”
YOL HARİTASI BELİRLENECEK
Şubat 2023 Depremlerinin Yeniden Gündeme Getirdikleri; Riskler, Önlemler ve Çözüm Önerileri” konulu sempozyumun açılışında ayrıca, Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz ve İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna da yaptıkları konuşmalarla, kurallara uymanın ve depremlere hazırlığın önemine vurgu yaptılar. Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde iki gün devam edecek olan sempozyum kapsamında çok sayıda oturum ve panel düzenlenecek. Oturum ve panellerde, ülkemizin en önemli sorunu olan deprem gerçekliği masaya yatırılarak, depremin felaketlere dönüşmesinin önlenmesi için yol haritası çıkarılacak.