İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, yerinde dönüşüm modelinin şu ana kadar uygulamada dönüşmediğini belirterek, “Yerinde dönüşüm modelinin teşvik edici unsurlarının hayata geçirilmesi elzem hale geldi. Şu andaki 750 bin lira teşvik ve 750 bin lira kredi desteği ile sorun çözülmüyor. Çünkü vatandaşın alım gücü iyice düşmüş durumda. Mağduriyet her gün artıyor. Büyükşehir meclisinde bir an önce bu konuda karar alınmalı” dedi.

MAĞDURİYET ARTIYOR

Gaziantep’in  bir an önce depreme dayanaklı yapı stoklarına kavuşması gerektiğini, bunun için yerinde dönüşüm modelinin teşvik edici unsurlarının hayata geçirilmesinin elzem hale geldiğini söyleyen Güçyetmez şunları dile getirdi:” Yerinde dönüşüm modeli şu ana kadar uygulamada dönüşmedi. Bunun için yerinde dönüşüm modelinin teşvik edici unsurların hayata geçirilmesi elzemdir. Zaten depremzede olan vatandaşlarımızın mağduriyeti her gün artmaktadır. Depremin etkilerini sadece can ve mal kayıpları olarak görmemek gerektiğini ayrıca yıllarca devam edecek sosyolojik ve psikolojik etkilerini de unutmamak gerek. Var olan ekonomik sıkıntılarla depremin olumsuz etkileri birleştiğinde vatandaş için hayat daha da zorlaşıyor. Zaten var olan ekonomik sıkıntı içerisinde kaybolan toplum hafızası mutsuzluk, umutsuzluk hali intihar vakalarındaki artışları da etkiliyor.”

BÜYÜKŞEHİR’İN KARARI ÇOK ÖNEMLİ

İlçe belediyelerinden büyükşehir belediye meclisine gelecek kararın depremzedeler için çok önemli olduğunu dile getiren Güçyetmez, “İnsanlar evlerinden olmuş. Akrabalarının yanında yaşamak zorunda kalan insanlar her gün beni arıyor. Kiralar malum. Bir felaket yaşadık, şimdi bu tahribatı bir an önce nasıl düzeltiriz onun derdindeyiz. Depremzedeler çok çaresiz. Barınma sorunu had safhada. Devletin parası yok deniyor. Yerinde dönüşüm modeli için belirlenen hibe ve teşvik miktarları var olan mevcut koşullarda ve şartlarda yerinde dönüşüm modelini tıkamaktadır. Şu andaki 750 bin lira teşvik ve 750 bin lira kredi desteği ile sorun çözülmüyor. Çünkü vatandaşın alım gücü iyice düşmüş durumda. Ya müteahhit eliyle ya da kamu eliyle bu mağduriyetler bir an önce giderilmeli. Vatandaş perişan. Büyükşehir meclisinde olumlu bir karar çıkar diye merakla bekliyoruz” dedi. 

KARARDA NELER OLMALI

Yerinde dönüşüm için önerilerini sıralayan Güçyetmez, “Deprem sonrasında yıkılan veya yıkım ruhsatı alarak yeniden yapılaşmak isteyen konut alanı olarak planlanmış parsellerde, konsol yapılmaması şartıyla taban alan katsayısı TAKS olarak 0,45 uygulanabilir. Mevcut imar planı ve plan notları ile yürürlükte olan kat yüksekliklerine artı 2 kat ilave edilerek yapı ruhsatı alınabilir. Bu parsellerde yeşil balkon kullanımı uygulanabilir. Blok boyu ve blok derinliğinde planlı alanlar imar yönetmeliği hükümleri uygulanacaktır. Ayrıca ilgili meclis kararında belirtilen depremde yıkılmış veya yıkılacak olan ağır ve orta hasarlı binaların yerinde dönüşümde inşaat emsaline 1.20 artırım uygulanmasıda yerinde dönüşümü teşvik edici bir karar olacaktır. Depremde yıkılmış ve veya ağır ve orta hasarlı kategorisinde yer alıpta yıkılacak olan binaların yerinde dönüşümünde kazanılan haklarda mağduriyet yaşanmaması adına dükkan ve işyerlerine yer verilmesi gerekmektedir.” Diye konuştu. Meral KINACILAR ERBEKTE