Canlar İçin Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burcu Başkahraman, yeni yasanın hayvan haklarını ihlal ettiğini söylerken, Şehitkamil Belediyesi Başkan Yardımcısı Arkın Beretoğlu, “Kanlı bir zulme izin vermeyeceğiz” dedi. EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ise, “O yasayı geçiremeyeceksiniz” dedi.
Sahipsiz sokak hayvanlarının öldürülmesine ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı yeni kanun teklifine karşı Kavaklık Parkı’nda düzenlenen eylem, yoğun katılımla gerçekleşti. Canlar İçin Derneği’nin öncülüğünde gerçekleşen protesto, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların geniş katılımıyla dikkat çekti.. 

YENİ YASA HAYVAN HAKLARINI İHLAL EDİYOR

Canlar İçin Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burcu Başkahraman, yeni yasa tasarısına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Başkahraman, “Pazartesi günü yürürlüğe girmesi beklenen yeni sokak hayvanları yasasını şiddetle kınıyoruz. Bu yasa, sokak hayvanlarının haklarını ciddi şekilde ihlal etmekte ve onların yaşam alanlarını yok etmektedir. Hayvan hakları savunucuları olarak, bu yasa sokakta yaşayan tüm hayvanlar için bir ölüm fermanıdır.” ifadelerini kullandı.Başkahraman, sokak hayvanlarının toplumun sorumluluğunda olduğunu ve onların korunması, beslenmesi ve barındırılmasının temel görevler arasında yer aldığını belirtti. Ancak yeni yasa ile sokak hayvanlarının toplatılmasının, onları korumasız bırakacağını ve insani olmayan koşullarda barındırılmalarına yol açacağını ifade etti.

YASA SORUNU ÇÖZMEKTEN UZAK

Başkahraman, “Yeni yasa ile sokak hayvanlarının popülasyon sorunu çözülmeyecek ve sadece bir yanılgı yaratacaktır. Bundan sonrası ise çok daha korkunç sorunlar yaratacaktır. Bilim insanları bu yasanın var olan sorunu çözmeyeceğini söylüyor.” dedi. Hayvan hakları savunucuları, belediye barınaklarının mevcut standartlarının yeterli olmadığını ve barınaklarda hayvanların kötü şartlarda yaşadığını kaydetti. Başkahraman, “Barınaklar hiçbir zaman hayal edilen standartlara ulaşmadı. Barınaklar hep kan koktu. Barınağa giren hayvan hiç çıkamadı. Yüzlercesi üst üste küçücük demir alanların arkasına atıldı, aç bırakıldı, yetmedi öldürüldü.” diyerek mevcut durumu eleştirdi.

ZİYARETE BİLE KABUL EDİLMEDİK
Başkahraman, yıllardır gönüllü çalışarak barınaklardaki popülasyon sorununu çözme taleplerinin kabul edilmediğine işaret ederek, “Bırakın gönüllü çalışmayı ziyarete bile kabul edilmedik. Bizler, bu yasanın hayvan haklarını yok ettiğini ve toplumda vicdani bir infiale yol açacağını düşünüyoruz. Sokak hayvanlarının korunması ve onların yaşam alanlarının güvence altına alınması için daha ileri adımlar atılması gerektiğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

KANLI BİR ZULME İZİN VERMEYECEĞİZ

Protestoya katılarak hayvanseverlere destek veren Şehitkamil Belediye Başkanı Arkın Bereketoğlu, veteriner hekim olarak hayvanseverlerin sorunlarını yakından bildiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Hayvanseverlerin sorunlarını en iyi bilen, en iyi yaşayan ve birlikte çözüm üreteceğimiz bir noktadayız. Depremde, enkaz altında kalan canları nasıl kurtardıysa, biz de sokakta yaşayan canlarımızı öldürtmeyeceğiz, kanlı bir zulme izin vermeyeceğiz. Öncelikle kısırlaştıracağız, aşılatacağız, yaşatacağız. Belediyeler olarak hayvan barınaklarının kötü durumda olduklarını gözlemledik. Aslında barınaklar olmamalı. Hayvanlar, doğal yaşam alanlarında yaşamalı. Barınak yerine klinik, hastane veya rehabilitasyon merkezi oluşturulmalı. Buralarda; hasta, sakat kalan, kaza geçiren canlarımızı tedavi etmeliyiz ve tekrar yaşam alanlarına göndermeliyiz.”

SEYYAR BİR KLİNİK AÇACAĞIZ

“Belediyeler olarak, bu yasa çıksın ya da çıkmasın, zaten bir çalışma içerisindeyiz ve hayvansever dostlarımızla beraberiz.” diyen  Bereketoğlu, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:“Seyyar bir klinik açıp kısırlaştırmayı başlatacağız. Hayvanlarımıza yem desteği vermeye devam ediyoruz. En kısa zamanda dernek temsilcileriyle belediyede bir araya geleceğiz. Bu konuyla ilgili olarak ne yapacaksak, birlikte yapacağız. Yasa da hayvansever dostlarıyla birlikte çıkmalıydı. Hayvanseverler dinlenmeliydi. Hayvanseverler dinlenmediği için bu sorunlar meydana geliyor.”

İLK 3 MADDE KABUL EDİLMİŞTİ

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşmeleri 18 Temmuz itibariyle başladı. Görüşmelerde yasanın ilk 3 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi ekleniyor. Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılıyor. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştiriliyor. Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir." ifadesi yürürlükten kaldırılıyor.

Müteahhit'e 19, mimara 16 yıl hapis cezası Müteahhit'e 19, mimara 16 yıl hapis cezası

KANUN TEKLİFİNDE BAŞKA NELER VAR?

Teklife göre, saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan veya sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce "ötanazi" yapılacak. Rehabilite edilen hayvanlar sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde barındırılacak, Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek. Başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek, sahipli hayvanlarını terk edenlere yönelik idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak. Kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırmaları zorunlu olacak.
 

Editör: Ebru Kont