Yesemek Ören Yerinin hemen yanında yapımına başlanan Gölet inşaatına mahkeme, eşsiz kültür hazinesine zarar vereceği gerekçesiyle dur dedi. Gazetemiz ilk günden bu konuda da duyarlılığını gösterdi. Sivil toplumun bu konuda da sesi oldu. Gaziantep 27 Gazetesi Zeugma Mozaiklerinin Gaziantep’ten götürülmemesi için verdiği mücadeleyi Yesemek için de gösterdi. Uzun süren zorlu mücadelenin sonucunda adalet yerini buldu. Şimdi sivil toplum örgütleriyle birlikte Gazetemizin de hedefi, Yesemek’in UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine alınması olacak.

BURASI ÖNEMLİ BİR MERKEZ

DSİ'nin, Anadolu'nun ilk imparatorluğu olan Hititlerin önemli merkezlerinden biri olan ve aynı zamanda bir heykel sanatı atölyesi olduğu kabul edilen Yesemek açık hava müzesi bölgesinde yaptığı sulama barajı, Anadolu'nun en eski atölyesini yok etme tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştı. Pandemi döneminde gündeme gelen gölet inşaatı tepkiler üzerine durdurulmuştu.

YESEMEK KOMİSYONU KURULDU

Yesemek Bölgesi’nde sulama barajının bölgede bulunan tarihi eserlere zarar verir endişesini ilk günden manşetlerine taşıyan Gazetemiz, sivil toplum örgütleriyle birlikte konunun takipçisi oldu. Yesemek konusunda Gaziantep Kent Konseyi oda ve dernek başkanlarından oluşan 9 kişilik Yesemek komisyonu kurdu.

BAYRAK, KAYGILIYIZ

Yesemek konusunda duyarlı isimlerden biri de Gaziantep Kent Konseyi Başkan Samet Bayrak’tı. Bayrak, "Sulama göleti inşaatı nedeniyle Yesemek'in geleceği konusunda Konseyimizde ciddi kaygılar taşımaktadır. Komisyon bu konuyu mercek altına alınmıştır. Alan Planı, ilgili raporlar, tespitler alan fotoğrafları ve yerinde yapılan incelemeler kaygılarımızı artırmıştır" diyerek dikkatleri Yesemek’e çekmişti.

SEVEROĞLU, YANLIŞLARDAN DÖNÜLMELİ

Gaziantep Kent Konseyi Yesemek Komisyonu Başkanı Sıtkı Severoğlu ve üyeler Vali Davut Gül’e Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e, Gaziantep Milletvekillerine ve MKYK Üyesi Şamil Tayyar’a çağrıda bulunmuş ve “Yesemek’te Gölet için yapılmış ve yapılabilecek yanlışlardan dönülmelidir” demişti. 

Gazetemiz Yesemek için böyle çağrıda bulunmuştu:

SAYIN VALİ, SAYIN FATMA ŞAHİN, SAYIN MİLLETVEKİLLERİ, YESEMEK ELDEN GİDİYOR, HABERİNİZ VAR MI ?

SUSMAYIN HAREKETE GEÇİN

HİTİTLERİN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİ

Ve Komisyon, Gaziantep’teki tüm STK’larla birlikte konuyu yargıya taşıdı.  

ENGİN:GÖLET, UNESCO SÜRECİNİ BALTALAR

Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin’de ilk günden dikkat çeken açıklamalarda bulunmuş ve Gazetemize verdiği demeçte, “Unesco geçici listesine alınan böyle bir arkeolojik alanda gölet inşaatı yapılması, kalıcı liste için büyük bir engel teşkil edecektir. Bu proje Unesco sürecini baltalar” demişti.

Şimdi aynı duyarlı kesimlerle birlikte Gazetemizin de hedefi, Yesemek Ören Yerinin Unesco Dünya Mirası kalıcı listesine alınması için haberlerimizle destek vermek olacak. Meral KINACILAR ERBEKTE