Ülkenin küresel mal ihracatındaki payı yüzde 1,08'e, hizmet ihracatındaki payı ise yüzde 1,3'e yükseldi.

Mal İhracatında Tarihi Zirve

2022 yılında yüzde 1,02 olan Türkiye'nin küresel mal ihracatındaki payı, 2023'te 0,06 puanlık artışla yüzde 1,08'e ulaştı. Bu oran, Türkiye için tarihin en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. Küresel mal ihracatı genelinde yaşanan yüzde 5'lik düşüşe rağmen Türkiye'nin ihracatı yüzde 1 oranında artarak 256 milyar dolara ulaştı.

Hizmet İhracatında Rekor Artış

Küresel hizmet ihracatı yüzde 9 artışla 7,8 trilyon dolara yükselirken, Türkiye'nin hizmet ihracatı 100,8 milyar dolar ile rekor bir seviyeye ulaştı. Böylece, Türkiye'nin küresel hizmet ihracatındaki payı yüzde 1,3'e çıktı.

Küresel Ticaretteki Eğilimler ve Beklentiler

Dünya Ticaret Örgütü'nün verilerine göre, ithalat talebinde Avrupa'da keskin düşüşler yaşanırken, Asya'da durum yatay seyretti ve Kuzey Amerika'da azalma gözlendi. Enerji ihracatçısı ekonomilerde ise artış olduğu belirtildi. 2024 ve 2025 yıllarında küresel ticaret hacminin sırasıyla yüzde 2,6 ve yüzde 3,3 artması öngörülüyor, ancak jeopolitik gerilimler ve belirsizlikler bu tahminler üzerinde risk oluşturuyor.

Cumhuriyet altını uçtu!  İşte, 11 Nisan 2024 altın fiyatları ile çeyrek ve gram altın fiyatı
Cumhuriyet altını uçtu! İşte, 11 Nisan 2024 altın fiyatları ile çeyrek ve gram altın fiyatı
Bu gelişmeler, Türkiye'nin küresel ticaretteki konumunu güçlendirdiğini ve ekonominin dışa açık yönünün önemini bir kez daha gösteriyor.