Türkman, “14 yıldan beri ithalat yapıyoruz. Et fiyatları düşeceğine daha da yükseldi. İthalat devam ettiği müddetçe pahalı et yemeye devam ederiz” dedi.
CUMHURBAŞKANI AÇIKLADI
Türkman, Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi’nin Haftaya Bakış Köşesi’nde gündeme getirdiği sektörle ilgili değerlendirmelerin tamamına katıldığını belirtti. 14 yıldan beri ithalat yaptığımızı, et fiyatlarının düşeceğine daha da yükseldiğini belirten Türkman şunları söyledi:Kırmızı et fiyatlarındaki artış üzerine Cumhurbaşkanı açıklama yaptı, Brezilya ve Uruguay gibi ülkelerden ithalat yapılabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanının açıklaması bir süreliğine fiyatı baskılar. Ama uzun soluklu bir çözüm olmuyor. Bakın 14 yıldan beri ithalat yapıyoruz. Et fiyatları düşeceğine daha da yükseldi. Şu anda et fiyatlarının önünden geçilmiyor.”
3 YILDA 600 KİŞİ SEKTÖRDEN ÇIKTI
Gaziantep’te sektörde kırılmanın 2022 yılında yaşandığını, 3-4 bin liradan satılması gereken dişi damızlık hayvanın bin, bin 200 liraya satıldığını belirten Türkman, “O yıl çok sayıda üretici battı. Zarar edildi. Gaziantep’te hem üretim, hem de üretici sayısı azalıyor. Mesela 2021 yılında 338 bin tane dişi koyun keçi anaç hayvan varken, 2022 yılında bu sayı 278 bine, 2023 yılında 258 bine düştü. 2024 yılında ise yüzde 10 -15 düşüş bekliyoruz. 2021 yılında Gaziantep’te 2 bin 900 kişi üretim yaparken, geçen sene bu sayı 2 bin 325’ e düştü. Yani son üç yılda 600 kişi sektörden çıkmış oldu. İthalat gerçekten üretimin azalmasına ve her geçen gün üreticinin sektörden çıkmasına neden oluyor.” diye konuştu.
ERKEK TOKLU 2 LİRA ARTTI
Dünyada da fiyatların yükseldiğini belirten Türkman, “Örneğin 10 sene önce Avrupa'dan 3 dolara alıyorsak, bugün 5, 5.5 dolara alıyoruz. Buradaki asıl sorun fiyatı düşüreceğiz diye ithalat yapıyoruz, ithalat miktarını artıyoruz, ancak bunun da çözüm olmadığını görüyoruz. Geçtiğimiz hafta 220 lira olan erkek toklunun fiyatı 222 liraya yükseldi. Yani ithalat fayda sağlamıyor. Maalesef her geçen yıl ithalat rakamlarını artırıyoruz. İthalat devam ettiği müddetçe pahalı et yemeye devam ederiz. Taşıma suyla değirmen dönmez. İthalat et fiyatlarını kısa süreli düşürebilir ancak sonra tekrar yükselir. Bizim kendi üretimimizi artırmamız lazım. Destekleri artırıp üreticilerin sorunlarını çözmeliyiz.” şeklinde konuştu. Meral KINACILAR ERBEKTE