Şehitkamil Belediyesi’nde işler iyice karıştı. Belediye Başkanı Umut Yımaz’ın partisinden 5 meclis üyesi ile birlikte istifasının ardından 3 veya 4 ismin daha istifa edeceği öne sürüldü. Şehitkamil Belediye meclisi, uzun yılların ardından ilk defa iki oturumda da çoğunluğu sağlayamadı, oturuma ara verilmek zorunda kalındı. Aranın ardından çoğunluğun sağlandığı iki mecliste de bu kez de usul hataları yapıldığı öne sürüldü. Eski Belediye meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, iki meclis toplantısının da hukuken geçersiz olduğunu belirtirken, Şahinbey Belediyesi eski Başkanı Yaşar Ağyüz, “Özellikle imar ve bütçe komisyonu seçimi sakat. Burada dengeli üye sayısı önemli” dedi. Güçyetmez ve Ağyüz, şu anda meclisin feshini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını da belirtti. “Meclis iki üç defa üst üste toplanamazsa meclisin feshi gündeme gelir. Geçici bir meclis oluşturulur ve sadece meclis üyeliği için 45 sonra seçime gidilir. Şu anda öyle bir durum yok” dediler.
CHP GRUBU YARGIYA GİTTİ
CHP Grubu Nisan ayı ilk oturumunda encümen ve komisyon seçimlerinin usulüne uygun yapılmadığı gerekçesiyle seçimlerin iptali için yargı yoluna gitti. İkinci oturumun ise, belediye başkanı şehir dışında olduğu durumda meclisi belediye başkan vekilinin yönetmesi gerekirken, meclis başkanı yönettiği için geçersiz olduğu öne sürüldü. Bu konuda yargı kararı bekleniyor.
NELER DEDİLER?
Eski meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, gerek Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın başkanlık ettiği ilk oturumun, gerekse ikinci meclis toplantısının hukuken mevzuata aykırılık taşıdığını belirterek, “Şu bir gerçek ki divan divan katibi olmadan meclis açılamaz. Bu yasa hükmü. Meclis başkan vekili, katipler olmadan meclis açılamaz, kapatılır. Açılmakla kalmadı seçim yapıldı. Yasa açık. Yapılan meclis toplantıları 5393 sayılı yasa ve belediye meclis çalışma yönetmeliğine aykırı, her iki meclis toplantısı hukuken geçersiz.” dedi. Meclisin düzeninin sağlanmasının belediye başkanına ait olduğunu belirten Güçyetmez, “Meclisin huzur, güvenliği yasada başkana aittir. Meclisler halka açıktır. Tepkiler olabilir, tepkilerden dolayı meclis kapatılamaz. Çünkü meclis üyelerinin yapmış olduğu bir şey yok” dedi.
FESİH SÖZ KONUSU DEĞİL
Güçyetmez ve Ağyüz, şu anda meclisin feshini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını da belirterek, “Meclis iki üç defa üst üste toplanamazsa meclisin feshi gündeme gelir. Geçici bir meclis oluşturulur ve sadece meclis üyeliği için 45 sonra seçime gidilir. Şu anda öyle bir durum yok” dediler.
SON MECLİS YOK HÜKMÜNDE
Ak Partili grubu da, ‘Belediye Başkanı şehir dışındaysa meclisi belediye başkan vekili yönetir. Başkan şehir içindeyse o zaman meclis başkan vekili yönetir. Bu nedenle son meclis yapılmamış hükmündedir. Çünkü bir belediye başkan vekili buradayken meclisi meclis başkan vekili yönetemez” görüşünde.
MECLİS NASIL ÇALIŞACAK?
Mecliste CHP Grubu, Belediye Başkanının istifası ve 5 meclis üyesinin istifasının ardından sayısal üstünlüğünü kaybetti. 25 olan CHP ‘nin meclis üye sayısı 20’ye düştü. Başkanla birlikte 46 kişinin olduğu mecliste Başkanın bugün yarın Ak Parti’ye geçmesi durumunda Yeniden Refah Partisi’nin rolü daha da artacak. İddialara göre Şehitkamil Belediye meclis üyelerinden CHP’den 3 veya 4 ismin daha istifa edeceği öne sürüldü. Bu durumda Umut Yılmaz’ın eli daha da güçlenecek. CHP’den istifa olmaması durumunda ise, kilit parti Yeniden Refah olacak. Meral KINACILAR ERBEKTE