"Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağ olsun."

İstasyon Gaziantep açıldı İstasyon Gaziantep açıldı

Muazzez İlmiye Çığ kimdir?

20 Haziran 1914'te Bursa'da doğan Muazzez İlmiye Çığ, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde Hititoloji ve Sümeroloji eğitimi aldı. 1940 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde çalışmaya başlayan Çığ, burada Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış binlerce tableti kataloglayarak önemli bir arşiv oluşturdu. Emekliliğinin ardından da çalışmalarına devam eden Çığ, Sümer ve Hitit kültürleri üzerine birçok eser kaleme aldı.

Muazzez İlmiye Çığ, Türkiye'de laiklik ve kadın haklarının savunucusu olarak da tanınıyordu. Alman Arkeoloji Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Bilimler Enstitüsü'nün onursal üyesi olan Çığ, 2002 yılında gazeteci Serhat Öztürk'ün röportajlarından oluşan "Çivi Çiviyi Söker" adlı otobiyografisiyle de dikkat çekmişti.

Bilim dünyasına ve Türkiye'nin kültürel mirasına yaptığı katkılarla anılacak olan Muazzez İlmiye Çığ'ın vefatı, bilim camiası ve sevenleri arasında derin bir üzüntü yarattı.

Editör: Ebru Kont