Öztürkmen'den Kaya'ya Minhar tepkisi Öztürkmen'den Kaya'ya Minhar tepkisi

Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, son olarak Daflon 500 mg 60 tablet isimli ilaçta kamu kurum iskontusunun kaldırıldığını belirterek, “İlaç firmaları her ay bir ilaçta bunu yapmaya başladı. Devlet bana zararı yok diye sesini çıkarmıyor, yaptırım uygulamıyor, yani ne eczacıyı, ne vatandaşı koruyor. Hasta kullanmak zorunda, çünkü eşdeğeri yok. Vatandaşa yeni bir yük, olan vatandaşın cebine olacak”dedi.

VATANDAŞIN CEBİNE YENİ YÜK

Yeni bedellerin hastadan tahsil edileceğini belirten Demirci şöyle konuştu: İlacın fiyatlandırması ve geri ödemesi karmaşık bir sistem. Geri ödemede kamu tarafının muhatabı yalnızca eczaneler değildir. Kamu, ilaca geri ödeme yaparken ilaç sanayiden aralarındaki antlaşma gereği iskonto alır. İlaç sanayi ile kamunun anlaşmasının yürürlüğü eczaneler üzerinden yapılır. Kamu kurum iskontosu (KKİ) diye adlandırılan sistemle kamu on milyarlarca lira tasarruf yapmaktadır. İlaca yıllar içinde ödenen rakam döviz bazında çok değişmezken, kutu sayısı yüz milyonlarca artmıştır. Bunun temel nedenlerinden biri de kamu kurum iskontosu diye adlandırılan bu sistemdir. İlaç sanayii son zamanlarda özellikle de ithal veya eşdeğeri olmayan ilaçlarda bu yükümlülüğünü yerine getirmemektedir..Antlaşmanın yürürlüğü eczaneler üzerinden olduğu için rahat bir biçimde imzasını yok saymaktadır. Ancak diğer muhatap kamu yani SGK ise bu rakam ödenmiş gibi eczaneler üzerinden işleyen bir sisteme sahip olduğu için antlaşma yürüyormuş gibi ilaca provizyon vermektedir. 

TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ HAREKETE GEÇMELİ
Böylelikle birinin kamu, diğerinin ilaç sanayisi olma ve imzalarına sahip çıkma sorumluluklarını saymazsak alan için de veren için de sıkıntı yok denilebilir. Eczane kârlılıklarının yüzde 20'nin altında olduğu bir ortamda yüzde 41/28 gibi farklı rakamlar içeren KKİ yi tolere etmesi düşünülemez. Eczacı, hastaya bu ilacı temin etmiyorum sorumsuzluğu içinde de olamaz. Çaresizce bu bedeller hastadan tahsil edilecektir. Eczaneler, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Maliye Bakanlığı tarafından sıkça mevzuata uygunluk yönünden denetlenirken, “ben tarafı olduğum sözleşmenin yükümlülüğünü yerine getirmiyorumu pervasızca beyan edebilen ilaç firmalarına karşı kamu tarafı da sessiz kalıp, yaptırım uygulamayıp antlaşmasına sahip çıkamamaktadır. Ne acı ! Türk Eczacıları Birliği, kamunun görevini yapması için gerekli çabayı sarf etmeli ya da bu firmaların meydan okumalarına karşılık vermek için eczacıyı hazırlayıp eylemliliğe götürmelidir.” Meral KINACILAR ERBEKTE