Ortanca bir kültür, sanat ve edebiyat dergisinin adı. Derginin ilk sayısını çıkarma hazırlıkları sürerken Sayın Sebahat Mayda Yavuz hanımefendi bana ulaşarak şiir istemişti ve ben de göndermiştim. Ancak dergiyi görmek kısmet olmamıştı. Google arama motorundan kendimi ararken adımın geçtiği yerler listesinde Ortanca'yı da görmekteydim.
Geçen gün mailime bir mesaj düştü. Sebahat Hanım göndermişti. Tabi toplu bir mesaj olduğu içeriğinden anlaşılmaktaydı. Şiir ve yazı isteniyordu.
Arşivimdeki şiirlerimden ve yazılarımdan gönderdim. Dergiyi merak ettiğimi de mesajıma ekledim. İyi etmişim. Ciddiyet ancak bu kadar olur. Çünkü bir hafta geçmeden derginin son sayısıyla birlikte bütün sayıları adresime ulaştı.
Tabi ki, merakla açıp inceledim. Güzelliği karşısında şaşırdım doğrusu. Çünkü yayın hayatına yeni başlayan dergiler genelde benden şiir isterler ve gönderirim. Daha önce şiir gönderdiğime pişman olduğum bazı dergiler adresime ulaşmıştı. Kiminin kağıdı ve baskı kalitesi, kiminin kapaktan sırıtan edebi ideolojik yaklaşımları, kiminin dergi demeye utanılacak içeriği nedeniyle alıp bir kenara attığım ve sonra da unuttuğum dergilerdi. Tabi ki, bunların çoğunluğu yayın hayatını sürdüremedi.
Ortanca öyle bir dergi değil. Özenle hazırlanmış, içeriği ve baskı kalitesi çok iyi, seksen sayfa olması nedeniyle zengin içerikli bir dergi. Ayrıca dergi içinde şiirleri bulunan dostların neredeyse tamamını tanıyorum. Benim de üyesi olduğum Şiirgezginleri sitesindeki bütün dostlarım dergide var. Yalnız yanlış anlaşılmasın. Ortanca bir site veya belirli bir gruba hizmet veren, dar çerçeveli bir dergi değil. Edebiyat dünyamızdan gönderilen her esere yer vermekte. Yani hitap ettiği ve bünyesine aldığı çok geniş bir çevresi var.
Gerçek bir kültür sanat ve edebiyat dergisi.
Acaba eleştirilecek yönü yok mu?
Var tabi. Araştırdıktan sonra her güzellikte bir de eleştirilecek yön bulunur. Halkın tabiriyle ‘'Bu kadarcık kusur kadı kızında da vardır'' cinsinden.
Edebi dergiler meyve ağaçlarına benzerler. Fidan olarak dikilir ve gelişip güzelleştikçe çok tatlı meyveler vermeye başlarlar. Ortanca çok hızlı büyüyen ve çabuk meyve veren bir edebiyat ve şiir ağacıdır.
1967 yılında, küçük bir ilçede Zeytin Dalı dergisini çıkaran biri olarak, edebiyat dergisi yayınlamanın güçlüklerini bilirim. Kitap ve dergi okumanın unutulduğu zamanımızda bu güçlüklerin katlanarak arttığı kanaatindeyim. Ancak basılı dergiler de kitaplar gibi kalıcı eserlerdir. İnatla devam ettirmek de asil duygular besleyen gönül adamlarının işidir…
Ortanca, edebiyat ve şiir dostlarının gerek yazarak, gerekse abone olarak ve tanıtarak destek vermeleri gereken güzel bir dergi.
Dergiye emek vererek edebiyat dünyamıza kazandıran herkesi içtenlikle kutluyorum. Başarılarının devamı temennimizdir.
Ortanca'ya yazı göndermek ve abone olmak isteyenler aşağıdaki mail adresinden derginin Genel Yayın Yönetmeni Sebahat Mayda Yavuz hanımefendiye ulaşabilirler.
Yorumlar