Hava şartları ulaşımda sıkıntı yaşatmaya devam ediyor. Gaziantep’te etkili olan yoğun sis, ILS cihazına rağmen, uçak seferlerini aksattı. Ankara, İstanbul uçakları iniş yapamadı. Yoğun sisin azalması beklendi ve saatler sonra uçak seferleri normale döndü. Ancak bu saat aralığında ciddi sıkıntılar yaşandı. Şehir dışında toplantısı olanların yetişemediği ve isyan ettiği uçak rötorlarıyla ilgili yapılan paylaşımlarda “Bir işimizde doğru olsun. Hadi sis var anladık, doğa olayı karşı koyamayız da, önlem almak çok maliyetli. Gerekli teçhizat yol hadi bunu da anlayalım. Ancak Türkiye’nin en büyük ekonomilerinde biri olan bu şehir bunu haketmiyor” denildi.
ILS CİHAZI SORGULANDI
Uçaklar inmeyince insanlar sisli ortamlarda iniş kolaylığı sağlayan ILS cihazını sorgulamaya başladı. Konuya açıklık getiren Gaziantep Havalimanı Başmüdürü Kemal Daşdan, sorunun ILS cihazından kaynaklı olmadığını belirterek, “ILS cihazı çalışıyor, ancak bu yoğunluktaki bir siste, görüş mesafesinin bu kadar düşük olduğu hava şartlarında çalışacak cihaz henüz dünyada yok” dedi. Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi de, sosyal medyadan ILS cihazıyla ilgili verdikleri mücadeleyi ve uçak seferlerinin akmasıyla ilgili bilgiyi paylaştı.
SEFERLER BAŞLADI
Yoğun sis Gaziantep’te kara trafiğini olduğu gibi hava trafiğini de olumsuz etkiledi. Sis yüzünden Havalanında İstanbul ve Ankara uçakları inemedi. İnsanlar büyük mağduriyet yaşadı. Sisin azalmasıyla birlikte saatler sonra hava trafiği rutine bindi. Sisin yoğunluğuna dikkat çeken Kemal Daştan, Gazetemize cihazdan kaynaklı bir sıkıntının olmadığını anlattı. ILS cihazlarının da kategorisi olduğunu ancak bu siste iniş yapacak sistemin henüz dünyada mevcut olmadığını belirten Daştan, “Çok yoğun sis vardı, bu şartlarda uçak nasıl insin? Sistem dolayı görüş mesafesi çok düştü. Yoksa cihazla ilgili sıkıntı yok. Sisin dağılması ile birlikte seferler rutine bindi. ILS cihazı olmasaydı havanın tam olarak açmasını bekleyecektik. Cihaz sayesinde hava trafiği çok uzun süre geçmeden normale döndü” diye konuştu.
ÖZEKŞİ:ILS CİHAZI İÇİN BÜYÜK UĞRAŞ VERDİK
Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi de, sosyal medyadan ILS cihazıyla ilgili verdikleri mücadeleyi ve uçak seferlerinin akmasıyla ilgili bilgiyi paylaştı. Özekşi, “Bu ILS cihazı için taa rahmetli Necmettin Erbakan Başbakan iken başladık uğraşmaya. Yıllar sonra getirildi tabii. Son olarak paylaştığınız gibi, 2020 yılının Ocak ayında DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin'in, CAT II cihazının çalışmaya başladığını ve artık sisli havalarda eskisi gibi sıkıntı yaşanmayacağını paylaşmıştık. Şu anda aldığım bilgi; ILS cihazımız var. Ancak limanımızın bulunduğu coğrafi durumundan dolayı kategorisi böyle kesif sislerde cevap veremiyor. 3-Esenboğa da bizimkinden bir tık fazla kategorisi 3 olan cihaz olduğu halde böyle kesif sislerde yine yetersiz olduğu ifade ediliyor. Asıl mesele havaalanlarını yaparken bölgelerine dikkat etmeli. Gaziantep'te yüksek binaların ve beton yığınlarının çoğalması nedeniyle yine yıllardır mücadele ettiğim rüzgarların önünü kesmeyin çırpınışımızın işe yaramadığı ve kışın sis, yazın toz bulutuna Gaziantep'i teslim ettiğimizin bedeli ödeniyor”dedi.
İŞ İNSANININ DUYGULARINI PAYLAŞTI
Özekşi, “’Ne desem acaba gerçekten bilmiyorum. Gaziantep Havaalanında sabahtan beri yaşanan çileyi aşağıda bir okurumuz fotoğraflarla belgelemiş her şeyi zaten. Ama bir başka okurumuz daha var ki, kahrolmamak elde değil. Tamam yağış veya sis eyvallah ama bu havaalanındaki cihazların bozuk olmasına ne demeli? Trajikomik olaylar yaşıyoruz bu şehirde. Bakın bir iş insanı ne yazmış: "Ökkeş bey merhaba ben artık daha fazla dayanamayıp uçağımı iptal ettim ve bu nedenle çok önemli bir uluslararası toplantıyı bir de katılmam gereken ve yönetim kurulunda olduğum bir genel kurulu kaçırdım. Şu anda artık havaalanından dışarıya çıkıyorum bilin bakalım ne oldu? Havaalanına girişteki bütün o arama güvenlikten geçilen ikinci kısımdaki cihazlar bozulmuş. Pasaportlar, yani yurtdışından geçilen kısımdan insanları içeri almaya çalışıyorlar."
LEYLEK TEPKİ GÖSTERDİ
GAGİKAD Başkanı Beril Özlem Leylek ise sabah saatlerinde “9:15 uçağı şimdide 12:00 e ertelendi ! Hiç bir net açıklama da yok ! Bekliyorsunuz rötarlı saat geliyor ve ekrana bir başka yeni rötar saati yazılıyor sadece ! Gaziantep iş insanları bu aymazlığı hal etmiyor . Buyrun size Gaziantep modeli”
BİNİCİ İSYAN ETTİ
Türkiye Kent Konseyleri Birliği Kurucu Başkanı ve TOSYÖV Başkan Yardımcısı Necati Binici de “Gaziantep havaalanındaki belirsizliği yolculara açıklayacak bir yetkili yok mu Allah aşkına. Bu nasıl iştir, yolcu olarak sisin sebebiyet verdiğini biliyoruz ama hiç bir yetkilinin bizleri bilgilendirmesinide bekliyoruz” dedi.
UÇAKLARA YETİŞEMEDİLER
Bir başka sosyal medya kullanıcısı da “Bir işimizde doğru olsun. Hadi sis var anladık, doğa olayı karşı koyamayız da, önlem almak çok maliyetli. Gerekli teçhizat yol hadi bunu da anlayalım. Ancak Türkiye’nin en büyük ekonomilerinde biri olan bu şehir bunu haketmiyor. Rötorlardan dolayı mağdur olmak yetmez gibi birde sorumsuz bir havaalanı yönetimi yüzünden insanlar uçaklarına yetişemiyor. Bu kapıların (çalışmıyorsa) bakımını zamanında yaptırmak ya da başına 2 görevli koymak çok mu zor” diye sordu.
ŞAHİN VE GÜL BÜYÜK ÇABA HARCAMIŞTI
Dönemin Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleri sonucunda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Gaziantep Havalimanı’ndaki mevcut Aletli İniş Sistemi’ni (ILS) CAT1’den CAT 2’ye yükseltmişti. Bu sayede görüş mesafesinin düştüğü olumsuz hava şartlarında bile uçuş iptallerinin olmaması amaçlanmıştı. Gaziantep Havalimanı’nın sis tavan yüksekliği 45-56 metre iken, CAT 2 sistemiyle birlikte uçakların 33 metreye kadar görmeden sis içerisinde gelmesi sağlandı. Meral KINACILAR