Ünverdi: Suriyeliler gidince sanayimiz çökmez
Yıldırım: Rekabet şartlarımız eşit değil
Özcan: Gaziantep’i yazlık olarak kullanırlar
Yiğit: Tarımda çalışanların yüzde 60’ı Suriyeli
Uslu: Gaziantep model olmuş bir şehir

Toplantıda konuşan oda başkanları kayıt dışılıktan dert yandı. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, “Gaziantep'ten Suriyeliler gidince sanayimiz çökmez. Talebimiz kayıt dışılığın önüne geçilmesi” derken, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Kayıt dışılık nedeniyle maalesef rekabet şartlarımız eşit değil” dedi. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İsmet Özcan da, Suriyelilerin yüzde 50-60’a yakınının gitmeyeceğini gidenlerin de, Türkiye’yi, Gaziantep’i yazlık olarak kullanacaklarını öne sürdü. Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit de, tarımda çalışanların yüzde 60’ının Suriyeli olduğuna dikkat çekti. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu da, yeni bir dönem başladığını belirterek, “Türkiye'deki Suriyelilerin önemli bir kısmı Gaziantep’te yaşıyor. Bu konuda Gaziantep model olmuş bir şehir” dedi.

KAYITDIŞILIK MASAYA YATIRILDI

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, komisyon üyesi milletvekilleri, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsmet Özcan, Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ve GSO Genel Sekreteri Yusuf İzzettin İymen katıldı.

USLU:YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, toplantının açılış konuşmasında, “Suriyelilerin geri dönüş süreçlerini incelemek üzere bu toplantıları gerçekleştiriyoruz. 8 Aralık’tan sonra yeni bir dönem başladı. Göç ve Uyum Alt Komisyonu olarak 3 dönemdir çalışıyoruz. Türkiye'deki Suriyelilerin önemli bir kısmı Gaziantep’te yaşıyor. Bu konuda Gaziantep model olmuş bir şehir. Amacımız bölgede yaşanan Suriye göçünün ülkemiz ve Gaziantep adına olumsuz etkilerini en aza indirmek. Biz de bu sürecin iş gücü piyasasına, sanayi ve ticaret anlamındaki etkilerini birlikte değerlendireceğiz. Yapılacaklar konusunda durum tespiti, öngörü ve beklentilerimiz nelerdir, bunları hep birlikte istişare edeceğiz. Bu noktada atılması gereken adımlar neyse bunların üzerine odaklanacağız” diye konuştu. Atay Uslu ve komisyon üyesi milletvekillerinin değerlendirmelerinin ardından Oda başkanları görüş ve önerilerini dile getirdiler.

ÜNVERDİ:SURİYELİLER GİDERSE SANAYİMİZ ÇÖKMEZ

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de Suriyelilerin gönüllü dönüşü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu, Ünverdi, “Gaziantep'ten Suriyeliler gidince sanayimiz çökmez. Biz daha önceden nasıl üretim, ihracatla ve sanayiyle adımızdan söz ettirdiysek bundan sonraki dönemlerde de bunu başarmaya devam edeceğiz. Biz yine ülkemiz için ayakta durup çalışmayı sürdüreceğiz. Fakat şöyle bir talebimiz var ki kayıt dışılığın önüne geçmeliyiz. Ayrıca sağlık durumu yerinde olup da iş beğenmeyip sosyal yardım alan kişilere bu yardımlar kesilerek çalışma hayatına yönelmeleri sağlanmalıdır. Suriye ile ticari ilişkilerin artırılması için de kamu tarafından düzenlemeler yapılmalıdır. Gümrük vergisinde düzenleme getirilerek ticari akışın hareketlenmesine destek olunmalıdır” ifadelerini kullandı.

YILDIRIM:SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ ZAMAN ALACAK

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım ise Suriyeli işletmelerin ve çalışanların kayıt içine alınması gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:“Kayıt dışılık nedeniyle maalesef rekabet şartlarımız eşit değil. Bunun yanında olması gereken şartlarda çalışan ve rekabet koşullarına uyanlara sözümüz yok. Suriyelilerin ülkelerine dönüşü zaman alacak. Öte yandan muhtaç olana yardım edelim istiyoruz ama çalışabilecek kişilere sosyal yardım konusu da gözden geçirilmeli ve gereken önlemler alınmalıdır.” 


ÖZCAN:GAZİANTEP SURİYELİLERİN YAZLIKLARI OLUR

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İsmet Özcan,  Suriyelilerin yüzde 60’nın ülkelerine dönmeyeceğini öne sürdü. Özcan, “Dönseler bile Türkiye, Gaziantep yazlıkları olur. Nasıl bizim Anteplilerin Mersin’de yazlıkları var, yazları gidip 3 ay kalıyorlar, Suriyelilerin de Gaziantep yazlıkları olur” dedi. Suriyelilerin kayıt altına alınmasını isteyen Özcan, bu konuda denetimlerin önemine dikkat çekti. Özcan, “Bizim esnafımız gibi Suriyeli esnafta kayıt altında olsun. Odalarımıza kayıtlı 2 bin civarında Suriyeli esnaf var. 2-3 Bin de ticaret Odasına kayıtlı olsun, biz kayıtsız Suriyeli esnaf sayısının 15 bine yakın olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu. Suriyelilerin Yüzde 50-60’ının gitmeyeceğini belirten Özcan, şunları dile getirdi:”Şu anda bir belirsizlik var. Bir aileden bir kişi gidiyor, o da oradaki malları, mülkleri yerinde duruyor mu diye bakmaya gidiyor. Orası tam devletleşirse belki çoğunluğu gidebilir. Giderlerse kalan yarısı bize yeter. Giden Suriyeliler de Türkiye’yi yazlık gibi kullanırlar. Çok sayıda Gazianteplinin Mersin’de yazlıkları var, yaz ayları geldiği zaman 3 aylığına yazlığa giderler. Gaziantep yazlıkları olur.”

YİĞİT:ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE ÜCRET ALIYORLAR

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit da, tarımda çalışanların yüzde 60’ının Suriyeli olduğunu, bunların asgari ücretin üzerinde ücret aldığını belirtti. Tarımda çalışan Suriyelileri kayıt almak için Kaymakamlıklar ve Muhtarlıkların devreye girmesi gerektiğini söyleyen Yiğit, “Tarımda sadece Suriyeli baba çalışmıyor, anne ve çocuklarda çalışıyor. Bugün Araban’da sarımsak topluyorlar, bir ay sonra Adana’ya veya başka bir ilçeye gidip çalışıyorlar. Maalesef çocuklar bu sırada okula gidemiyor. Hükümetimiz bu konuda harekete geçmeli. Tarımda çalışan ve okula gitmeyen çocuklar için bir şeyler yapılmalı” dedi.

Tarihin en büyük ulaşım projesi Tarihin en büyük ulaşım projesi

KAYIT ALTINA ALINSINLAR

Tarımda çalışan Suriyelilerin kayıt altına alınması konusunun üreticiye yüklenemeyeceğini dile getiren Yiğit, “Bizlerde Suriyelilerin sigortası olsun isteriz. Ancak şu anda asgari ücretin neredeyse iki katı ücret alıyorlar. Yevmiyeleri 1500 lira. Üretici birde bunların sigortasını yatırırsa para kazanamaz. Zaten çiftçinin durumu ortada. Asgari ücretle çalışsalar o zaman baş üstüne. Suriyelilerin kayıt altına alınmasını bizde istiyoruz” diye konuştu. Meral KINACILAR ERBEKTE