Şahin, "geldiğimiz nokta biz artık gönüllü, güvenli geri dönüşümü Halep yolunun açılıp insanların kendi Vatanına dönmesi gerektiğini söylüyoruz. Bunu teşvik edecek metodolojileri bulmamız gerekiyor”dedi.
Şahin Ekol TV’de Armağan Çağlayan’ın sunduğu Sorgusuz Sualsiz’in programın konuğu oldu. Şahin, sığınmacıların yürüttüğü ticari faaliyetler hakkında bilgi vererek, “Kayıt dışını kayıt içine alacak ciddi tedbirler alınmaya devam ediliyor” dedi. Şahin, bu sorunun yerel yönetim gücüyle çözülmesinin imkanı olmadığını da belirterek, “Gaziantep ciddi göç alan bir şehir, Sadece dış göç değil, içeriden de göç alıyoruz yani köyden kente göç alıyoruz” dedi.
Gaziantep’teki sığınmacılar hakkında değerlendirmelerde bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “2 milyonluk şehirde resmi rakamlara göre 450 bin civarında sığınmacı var. İstanbul’da da 500 bin mülteci var deniyor ama İstanbul’un nüfusuna göre bizde kişi başına düşen mülteci sayısı daha fazla. 12 yıldan beri birlikte yaşıyoruz. Sınır illerinin çok büyük zorlukları var” ifadelerini kullandı. Fatma Şahin değerlendirmesinde Esad rejiminin bombardımanından kaçan sivillerin Türkiye’ye kaçtığını hatırlattı.
HALEP YOLU AÇILMALI
Her seçim öncesi gerilimin arttığını ve suriyeliler üzerinden politikalar yapıldığını anlatan Şahin, “Seçimden sonra bakıyorsunuz haberleşmelere gidiliyor, gerilimlere gidiyoruz. Hadi gelin birlikte çözelim deyince gene çözüm bize kalıyor. Günün sonunda geldiğimiz nokta biz artık gönüllü, güvenli geri dönüşümü Halep yolunun açılıp insanların kendi Vatanına dönmesi gerektiğini söylüyoruz. Bunu teşvik edecek metodolojileri bulmamız gerekiyor”
DOĞURGANLIKTA ÇOK HIZLILAR
Suriyelerin doğurganlıkta çok hızlı olduğunu da vurgulayan Şahin, “Suriyeliler doğurganlıkta çok hızlı. Bizim de şöyle bir sorunumuz var. Toplum olarak yaşlanıyoruz. İki çocuk doğuran kadın üçüncüyü düşünmüyor. Kadın kafasındaki soru işaretlerine cevap bulamayınca doğurmuyor. O zaman toplum yaşlanıyor”
ARAPÇA TABELALARI KALDIRDIK
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “İlk geldiğimizde Arapça tabelaları kaldırdık ve Türkçe yazıya çevirdik. Sığınmacıların acil girişlerinde ne olduğu belirsiz plakaların olduğu kısmı düzeltmek için hemen Emniyet Genel Müdürü’nün yanına gittik ve orada geçici plakaların çalıştığı bir sisteme dönüştürdük. Bir kayıt dışılık sorunu olabiliyor. Bunun için iyi denetim gerekiyor. Aksi takdirde yandaki esnaf ‘haksız rekabet’i belirtiyor. Çok haklı. Maliye ve Ticaret Bakanlığı ciddi bir denetim yapıyor. Biz zabıta desteği veriyoruz. Valilik bünyesinde kurul var. Kurullar hem fiyat hem iskân denetimi yapıyor. Kayıt dışını kayıt içine alacak ciddi tedbirler alınmaya devam ediliyor” diye konuştu.