Gaziantep Üniversitesi URAP 2024-2025 sıralamasında geçen yıla göre 3 sıra gerileyerek Türkiye’deki üniversiteler arasında 44. sıraya düştü. CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, GAÜN’deki gerilemenin sebeplerini sordu. Öztürkmen, rektörlük seçimine ve üniversitedeki kadrolaşma iddialarına da değindi. Gaziantep Üniversitesi eski rektörü Ali Gür, ise sıralamayı eleştirerek, “Gaziantep Üniversitesi bütün uluslararası endekslerde sürekli gerilemeye devam ediyor.” dedi.
GÜR, ELEŞTİRDİ
Gaziantep Üniversitesi bilimsel alanda gerilemeye devam ediyor. Üniversite, URAP 2024-2025 sıralamasında geçen yıla göre 3 sıra gerileyerek 44. sıraya düştü. Gaziantep Üniversitesi eski rektörü Ali Gür, sıralamayı eleştirerek, “Gaziantep Üniversitesi bütün uluslararası endekslerde sürekli gerilemeye devam ediyor. İşini iyi yapan ve dürüst çalışan akademisyenlere mobbing yapılıp üniversiteden ayrılmaya zorlanırken; usulsüzlük ve hukuksuzluk yapanlar üniversite yönetimi tarafından korunduğu için bu durum kaçınılmazdır” dedi.
ÖZTÜRKMEN TEPKİLİ
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, yaptığı açıklamada GAÜN’deki gerilemenin sebeplerini sordu. Öztürkmen, rektörlük seçimine ve üniversitedeki kadrolaşma iddialarına da değindi. Öztürkmen, şunları söyledi: “Gaziantep Üniversitesi, bilimsel alanlardaki sıralamalarda düşüş yaşamaya devam ediyor. Türkiye'deki üniversitelerin akademik performansını değerlendiren URAP (University Ranking by Academic Performance) 2024-2025 verilerine göre, Gaziantep Üniversitesi geçen yıla göre üç sıra daha gerileyerek Türkiye sıralamasında 44. sırada yer aldı. Ülkemizde eğitimdeki vasatlığın üniversitelere yansımaması beklenemezdi. Türkiye’deki üniversitelerdeki kalitesizlik, Gaziantep Üniversitesi ile sınırlı olmasa da şehrimizdeki üniversitenin Türkiye şartlarında bile daha gerilere düşmesi hepimizi tedirgin etmektedir.
REKTÖR SEÇİMİ TEK ADAMA BAĞLI
“Cumhurbaşkanlığı sistemi adı altında üniversite rektörlerinin tek adamın bir imzası ile atanması, liyakatsizliğin temelini oluşturmaktadır. Üniversitelerde öğretim üyelerimiz, rektör seçim sürecine dahil olamamakta ve üniversiteler siyasetin arka bahçesi haline getirilmektedir. Nitekim, Gaziantep Üniversitesi rektörlük seçimlerinde siyasiler dışında, cemaat, tarikat, derneklerin ve iş insanlarını süreçte çok aktif oldukları aşikar görünmektedir. Örneğin AKP Gaziantep milletvekillerinin YÖK başkanını ziyaret etmesi ve bu ziyarette rektör atama sürecine müdahil olmaları bunun açık göstergesidir. 100’ün üzerinde rektör adayı ile Gaziantep Üniversitesi tarihin en yüksek başvurusuna sahne olmuştur. Bu ay içerisinde gerçekleşmesi beklenen yeni rektör atamasının henüz gerçekleşmemesi, sorunların her geçen gün büyümesine neden olmaktadır. Liyakatsiz bir atama yine çözüm olmayacaktır.
KADROLAŞMALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Sık sık torpil ve özel kadro ilanlarıyla gündeme gelen Gaziantep Üniversitesi’nde yaşanan bu gerileme şaşırtıcı değildir. Kişiye özel kadrolar ve torpilli alımlarla daha önce defalarca gündeme gelen Gaziantep Üniversitesi’nde geçtiğimiz aylarda Göç Enstitüsünün araştırma görevlisi mülakatında yaşanan skandallar basına yansımıştı. Gaziantep Üniversitesi’nde yakın zamanda yaşanan bir başka skandal ise üniversitenin 62 yeni kadro için ilan açmasıydı. Sadece üç ay önce doçentliğini alanların kadrosunun çıkıp 50 aydır kadro bekleyen bazı akademisyenlerin kadrosunun çıkılmaması tepkiyle karşılanmıştı. Gaziantep Üniversitesi Rektörü Arif Özaydın, döneminde çok sayıda akademisyen, rektörün kendisine uzun süre kadro vermemesine tepki göstermişti. Yeni gelecek yönetimin bu kadrolaşmaları gözden geçirmesi gerekmektedir.