Cerit Yeniyapan ve Acaroba köyleri arasındaki bölgeye yeni bir taş ocağı açılması yönündeki haber ortalığı karıştırdı. Toplam 17 köyü kapsayan taş ocağının çevreye ve sağlığa etkisi tartışıldı. Bu köylerde yaşayan vatandaşlar Gaziantep-Nurdağı karayolunda toplanarak eylem yaptı ve bu bölgeye taş ocaklarının yapılmasına karşı çıktı. Bu arada AK Parti önceki Şehitkamil ilçe Başkanı Mehmet Yılmaz'ın günlerdir köylülerin mağdur edilmemesi için Milletvekillerini, belediye başkanlarını aradığı ama sonuç alınamadığı belirtildi. Mehmet Yılmaz'ın köylülerin mağdur edilmemesi için yoğun çaba sarfettiği dile getirildi.

İSTEMİYORUZ

Binaların deprem güvenliği belirlenmeli Binaların deprem güvenliği belirlenmeli

Ellerindeki Türk bayraklarıyla yol kenarında eylem yapan yüzlerce vatandaş, “Burada daha önce açılan taş ocakları tarla, bağ ve bahçelerimizi olumsuz yönde etkiledi. Yeni bir ocağın açılması demek hayatımızın tamamen bitmesi demek” şeklinde tepki gösterdi.  

ARTIK YETER

Sof Cerit bölgesindeki 17 köyün sakinleri ve muhtarları, bölgede zaten altı taş ocağı bulunduğunu belirterek yeni bir ocağa karşı çıktılar. Sof Obaları Dernek Başkanı Memik Aktaş, bölgenin tarım açısından son derece verimli topraklara sahip olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Gaziantep’te 12 taş ocağı var, bunun 6’sı bizim bölgemizde. Eğer buraya bir ocak daha yapılırsa, toprak da ürün de kalmaz. Bu ocaklar tarım arazisi olmayan yerlere kurulmalı. Biz insanca yaşamak istiyoruz, bu bölgeye daha fazla ocak istemiyoruz. Neden sürekli bizim bölgemizi seçiyorlar? Artık yeter! Mevcut ocaklardan zaten çok çektik. Burada biri 500 metre ileride, diğeri 1 kilometre uzakta. 20 bin kişinin yaşadığı bu bölgede, ortasına yeni bir ocak yapılmasını kabul etmiyoruz.”

DEPREM ZATEN VURDU

 Gaziantep Nakliyatçılar Odası Başkanı ve Sof sakini Tevfik Göğüş de taş ocağına karşı çıkan isimler arasında yer aldı. Göğüş, depremden en fazla etkilenen bölgenin Sof Cerit olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:“Biz, bu bölgede hem insanların hem doğanın sağlığının bozulmasını istemiyoruz. Toprağımızı, ürünümüzü kaybetmek istemiyoruz. Eğer taş ocağı kurulacaksa, tarım arazisi olmayan bölgelere yapılsın. Bölge halkı ve muhtarlar olarak buradayız ve buna izin vermeyeceğiz. Hep bizim bölgemizde ocak kurmak istiyorlar, ama artık buna karşıyız.” Bölge halkı, doğaya ve tarım arazilerine zarar vereceğini düşündükleri taş ocağının iptal edilmesi için mücadeleye kararlı olduklarını ifade etti.

MUHTAR ÖFKELİ

Bölgeye taş ocakları açılmasından daha önce “Ölüm yolu” olarak bilinen  Gaziantep Nurdağı yolunun bir an önce çift şerit olarak düzenlenmesi gerektiğini belirten Eski Şarkaya Köyü Muhtarı Ali İhsan Keser, “Burada taş ocağı istemiyoruz. Çevredeki köyler halen toz toprak altında kalmış durumda. Yeni ocak açılırsa nefes alamayız. Hem burada yıllardır ölümlerin yaşandığı bir yol sorunumuz var. Ocak kararından önce bu ölüm yolunun bir an önce yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
 

Editör: Ebru Kont