Önce peşin konuşayım kimse bu yazdıklarımdan başka anlamlar çıkarmasın. Ben bu şehirde doğup bu şehirde toprağa verileceksem, yani Gaziantepli isem, şehrimizde görev yapacak olanların bu şehirden olmasını isterim. Bu düşüncemi lütfen çok katı olarak değerlendirmeyin. Çünkü, Gaziantep doğumlu olmayıp da kente yaşayan ve kendisini Gaziantepli hissedecek kadar içimizden birisi gibi çalışıp görev yapanları da Gaziantepli görürüm. Onlar her zaman başımın üstündedir.

Şimdi asıl konumuza gelelim… Siyaset arenasında bir zamanların rüzgar gibi eseni, hatta Demirel ve Çiller döneminde iki ayrı kabinede 6 bakanı bulunan Gaziantep’in şimdilerde hükümette bir tane bakanı bile yok. Son Bakanlara baktığımızda 2011-2014 yılları arasında görev yapan Fatma Şahin, sonraki yıllarda Abdülhamit Gül’ü görüyoruz. Mehmet Şimşek diyoruz, elbette ki onun Batman doğumlu ama Gaziantep Milletvekili olduğunu ancak şehrimizi gerçekten sevdiğini biliyoruz. Yani toparlayacak olursak, anlayacağınız Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gözünde Gaziantep ne kadar değerli olsa da Bakanlık konusunda 2003 yılından itibaren bu kenti yetim bıraktığını söylemeliyim… Şöyle ki, 22 yıllık Erdoğan Döneminde Mersinli olan Kürşat Tüzmen, Batmanlı olan Mehmet Şimşek dışında Gaziantep doğumlu Fatma Şahin ve son olarak Abdülhamit Gül, Gaziantep’i temsilen Bakanlık yaptı. Yani Sayın Erdoğan topu topu ikisi Gaziantep doğumlu olan 4 Milletvekilini Bakan yapmış oldu…
 
ESKİ GAZİANTEP BAKAN ZENGİNİYDİ
 
Şöyle genel olarak baktığımızda Parlamenter Sistem’den Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş yapan Türkiye’de, Cumhuriyet tarihi boyunca özellikle 1991 ile 1995 yılları arasında iki hükümetten tam 6 bakan bakan çıkarmış. Bu vesileyle o dönemlerde Türkiye’de en çok bakan çıkaran 10 şehirden biri olmuş. Gaziantep, Süleyman Demirel ve Tansu Çiller döneminde Mehmet Batallı, Abdülkadir Ateş, Hikmet Çetin (2 kez) Bahattin Alagöz ve Ayvaz Gökdemir’in bakanlık yaptığı şehir olmuş.

BAKIN TÜM HÜKEMETLERDE GÖREV YAPMIŞ BAKANLARIMIZ KİMLER?

Hadi gelin söyleyeceklerimi yazıya dökmeden yaptığım araştırmayı sizlerle paylaşayım. Bu vesileyle Gaziantep’i temsilen meclise Milletvekili olarak  giden sonra Bakanlığa seçilen isimleri yayınlayalım da yaptığımız iş tam olsun.

İşte o isimler:

 1924-1925 Okyar Hükümeti: Ticaret Bakanı Ali Cenani, 1925 - 1927 3. İnönü Dönemi: Ticaret Bakanı Ali Cenani, 1948 - 1949 2. Saka Dönemi: Ticaret Bakanı Cemil Said Barlas, 1949 - 1950 Günaltay Dönemi: Ekonomi Ve Ticaret Bakanı / Devlet Bakanı Cemil Said Barlas, 1957 - 1960 5. Menderes Dönemi: Ziraat Bakanı Nedim Ökmen, 1963 - 1965 10. İnönü Dönemi: Turizm Ve Tanıtma Bakanı Ali İhsan Göğüş, 1965 - 1965 Ürgüplü Dönemi: Ulaştırma Bakanı Mithat San, 1965 - 1969 1. Demirel Dönemi: Devlet Bakanı Mehmet Kamil Ocak, 1971 - 1972 2. Erim Dönemi: Devlet Bakanı Ali İhsan Göğüş, 1977 - 1978 5. Demirel Dönemi: Sağlık Ve Sosyal Yardım Bakanı Cengiz Gökçek, 1979 - 1980 6. Demirel Dönemi: Devlet Bakanı Ahmet Karahan, 1983 - 1987 1. Özal Dönemi: Devlet Bakanı Hasan Celal Güzel, 1987 - 1989 2. Özal Dönemi: Milli Eğitim Gençlik Ve Spor Bakanı Hasan Celal Güzel, 1991 - 1993 7. Demirel Dönemi: Devlet Bakanı Mehmet Batallı, Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, Turizm Bakanı Abdülkadir Ateş, 1993 - 1995 1. Çiller Dönemi: Devlet Bakanı Ve Başbakan Yardımcısı/ Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, Devlet Bakanı Bahattin Alagöz, Devlet Bakanı Ayvaz Gökdemir, Bayındırlık Ve İskan Bakanı Mustafa Yılmaz, Turizm Bakanı Abdülkadir Ateş, 1995 - 1995 2. Çiller Dönemi: Devlet Bakanı Ayvaz Gökdemir, Devlet Bakanı Mehmet Batallı, 1995 - 1996 3. Çiller Dönemi: Devlet Bakanı Abdülkadir Ateş, Devlet Bakanı Ayvaz Gökdemir, 1996 - 1996 2. Yılmaz Dönemi: Çevre Bakanı Mustafa Rüştü Taşar, 1997 – 1999, 3.Yılmaz Dönemi: Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, Devlet Bakanı Mehmet Batallı, Tarım Ve Köyişleri Bakanı M. Rüştü Taşar, 1999 - 1999 4. Ecevit Dönemi: Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, Bayındırlık Ve İskân Bakanı Ali Ilıksoy, 1999 - 2002 5. Ecevit Dönemi: Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, Turizm Bakanı Mustafa Taşar.

AK PARTİ DÖNEMİ

2002 – 2003 Abdullah Gül Dönemi: Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, 2003 - 2007 Recep Tayyip Erdoğan Dönemi: Devlet Bakanı / Çevre Bakanı Kürşat Tüzmen, 2. Erdoğan Dönemi, Devlet Bakanı / Mehmet Şimşek, 3. Erdoğan Dönemi: Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Davutoğlu Dönemi: Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Binali Yıldırım Dönemi: Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi dönemi Abdülhamit Gül.

SADECE BAKANLIKTA DEĞİL BÜROKRASİDE DE GAZİANTEPLİ AZALTILIYOR

Yani Gaziantep olarak son Bakanımız olan Abdülhamit Gül olmuş. O da 29 Ocak 2022 tarihinde görevini Bekir Bozdağ’a bırakmış.  Şimdi buna daha önce Gaziantep’i temsilen bakanlık yapan Mehmet Şimşek’i katamam. Çünkü şehrimizin Milletvekili değil. Böylece 2022 yılından beri Gaziantep’in hükümette bir Bakanı bulunmuyor maalesef…Hani derler ya NEREDEN NEREYE diye… Biz de bu tabloya bakınca aynısını söylüyoruz.

Sahi niye Gaziantep’e Bakanlık verilmiyor? İşte burası kocaman bir soru işareti… Benim aklıma ilk gelen Gaziantep’in siyasi iktidarda eskisi gibi gücü kalmadı. Ne denilirse denilsin şehrin yeterince sesi çıkmıyor. Bir bütünlük sağlanamıyor, kaldı ki daha vahim olanı herkesin birbirinin kuyusunu kazmaya çalışması… Milletvekiliyle, Ankara’daki bürokratıyla, AK Parti’nin Gaziantep teşkilatıyla, hatta belediye başkanlarıyla yeterince güç sağlayamıyoruz. Elbette tümüyle buna yok diyemem, yine de Abdülhamit Gül ve Fatma Şahin en çok çaba gösteren ve çalışan olarak başı çekiyor. Mutlaka Milletvekilleri birşeyler yapmaya çalışıyor ama ben eski gücünü çok iyi bildiğim AK Parti’nin, şimdi o güç ve etkinin yarısına bile sahip olmadığını üzülerek belirtmek zorundayım.

BİR KAHRAMANMARAŞ’IN YAPTIĞINI BİZ YAPAMADIK

Dikkat ederseniz son zamanlarda atanan bürokratların büyük çoğunluğu başka illerden geliyor. Üstelik Gaziantep doğumlu olanların yerlerine… Oysa Gaziantep’te atanan kişilerden çok daha yetenekli, becerikli, liyakat sahibi insanların sayısı çok fazla. Nedense onlar kolayca harcanıyor. Şunu mutlaka belirtmeliyim; Ben iş bilen Liyakatli bürokratlara saygı duyarım. Yeter ki hizmet etsin, yeter ki kente katkı sağlasın. Bir Gaziantepli ’den daha fazla çalışsın. Ama son yıllarda Ankara merkezden yapılan atamalarda Gaziantep’in hassasiyetlerine yeterince önem verilmediğine şahit oluyoruz. Bu arada acı da olsa gerçek, inanın atanan bazı bürokratları Milletvekilleri bile sonradan öğreniyor.
Hiç uzağa gitmeyelim yanıbaşımızda Kahramanmaraşlı siyasiler ve STK’lar siyasi olarak hemen tavrını koyabiliyor. Bunun son örneği Maraş’a atanan Ordulu Sağlık Müdürü’nü bir gün bile oturtmadılar. O müdür akşama kenti terketmek zorunda kaldı. Ve hepinizde biliyorsunuz ki, o müdür bu kez Gaziantep’e atandı. İşte bu şehirde ne Milletvekilleri, ne parti il teşkilatı “neler oluyor Maraş’ın istemediği müdürü niye bize tayin ediyorsunuz?”demedi. NOKTA
 
ÜNİVERSİTEYE REKTÖRLÜK İÇİN NELER YAŞANDI NELER…
 
Son sözüm; Gaziantep Üniversitesine atanacak Gaziantepli bir Rektör için ne mücadeleler verildi inanın içinde olan birisi olarak bunu çok iyi biliyorum. Öyle bir çekişme yaşandı ki, bazı isimlere odaklı bazı Milletvekilleri ve üst düzey isimlerin savaşı yaşandı açıkça. Kim öne çıksa o şucu, o bucu, onun yakını bir STK’ya üye, onun bilmem neyi zamanında şu düşüncedeymiş gibi basit, ucuz işler peşine düşüldü. Neyse ki sağ duyu galip geldi de en sonunda Gaziantep doğumlu olan, bu şehre hizmet etme sevdalısı Sait Mesut Hoca’da karar kılındı. Onun için bile dünyanın dedikodusu çıkartıldı. Ama şu anda Sait Hoca ekibini oluşturma, kadrolara çekidüzen verme, Üniversiteyi eski gücüne kavuşturma yolunda gerektiğinde tam gün mesai yapıyor. Umarım en kısa zamanda Gaziantep Üniversitesi tekrar ülkede ve dünyada sayılı Üniversiteler arasına girecektir.
HEPİNİZE İYİ HAFTALAR