Anayasamızın Vergi ödevi başlığı altında 73.maddesi,
"Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlü olduğunu belirtip,vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacı olduğunu hükmeder.
Kamuoyunda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturulması, verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlıklarının artırılması, yarının mükellefleri ya da ülkemizin yöneticileri olacak çocuklarımız da sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturulması, mükellef idare ilişkilerinin uyumlu bir hale getirilmesi en büyük dileğimizdir.
Devlet baba mükellefe" sen demiş gelirini giderini deftere yaz, aradaki farkı belirle,bunun vergisin ver, ben senin beyanını kabul edeyim.Ancak bu bayanında bir tutarsızlık görürsem de inceler doğruysa teşekkür eder, yanlışsa gereğini yaparım"demiş.
İşte bu nedenle devletin yasalarla tutulmasını zorunlu kıldığı defterlerin önemi büyüktür .
Yasal defterler, bu defterleri tutanların iktisadi ve mali durumlarının, yasal sınırlar içinde takip edilmesine imkan sağlamaktadır.
VUK' unu açısından vergi mükelleflerinin faaliyet sonuçlarının ve bu faaliyet sonuçları üzerinden ödenen vergilerin doğruluğunun incelenmesi ve denetimine delil oluşturmaktır.
Vergi Usul Kanununun 220. maddesi doğrultusunda defterlerin usulüne uygun bir şekilde tasdik ettirilmesi zorunludur.
Yasal Defterlerin İbraz Edilememesinin Sonuçları Nelerdir?
Yasal defter ve belgelerin vergi incelemesine ibraz edilmemesinin vergi kanunlarına göre ağır yaptırımı bulunmaktadır. Yasal defterlerin inceleme elemanlarına ibraz edilememesi halinde birinci derecede özel usulsüzlük cezası yanında; mükellefin, defter kayıtlarının görülememesi nedeniyle, bu defterlere kayıt edilen belgelerde yer alan ve indirim konusu yapılan KDV'nin reddi sonucunu doğurur.
Türk Ticaret Kanunu açısından defter tasdikleri başka açıdan önem arz eder.
TTK' unu açısından ise işletmenin iktisadi ve mali durumu, borç ve alacaklarının takip ve tespitine delil teşkil etmektedir. İşletmeler açısından, yasal defterlerin mevzuat hükümlerine uygun bir şekilde, zamanında tasdik ettirilmesi, tutulması ve muhafaza edilmesi, istenildiğinde ilgili kurumlara ibraz edilmesi; karşılaşılması muhtemel ağır mali yüklerin bertaraf edilmesi ve işletme sahip ve yöneticilerinin hürriyeti bağlayıcı durumlarla karşılaşılmasının önlenmesi açısından önemlidir.
Vergi mevzuatı yalnızca açılış tasdikini hüküm altına alırken Ticaret mevzuatı açılış tasdiki ile birlikte kapanış tasdikini de hüküm altına almaktadır.
Türk Ticaret Kanununu hükümleri doğrultusunda Yevmiye Defterinin ve Envanter Defterinin kapanış tasdikinin yaptırılması zorunluluğu bulunmaktadır.
Ayrıca,çok önemli bir husus ta Ticari defterlerin işletmelerin kendi lehlerine delil olabilmesi için kapanış tasdiki yaptırılmalıdır.
Peki bu defter tasdikini kim yaptıracak?
E-defter,ile belki artık sonuna geldik ama ,yıllardır defter tasdikleri için alınan, alınacak paralar tartışılır durulur.Yapılacak iş öyle o kadar kolay da değil.
Süresi içinde;
Defterleri al
Sayfalarını doldur...
Meşruhatını yaz
Ticaret sicil kaydını temin et
Notere getir-götür,
Ödemeleri yap.
Bu yapılması gerekli işlerin sorumluluğu mükellefe ait olup, muhasebecilerin işinin bir parçası değildir.
bu nedenle mükelleflerimiz bu ay yaptıracakları defter tasdiklerini çok önemli cezalarla muhatap olmamaları için, süresi içerisinde yaptırmaları gerekmektedir. Zaten mutlaka çalıştığınız belgeli muhasebeci meslektaşım sizlere gerekli uyarıyı yapmıştır.
Cezasız sıkıntısız günler dileği ile bol kazançlı günler dilerim.
Her şey gönlünüzce olsun.