Ülkemizin ekonomik seviyesini nerde nasıl diye hep tartışmışızdır. Ülke ekonomisi çağdaş ülkeler seviyesinde mi ?değilse nedeni bazı önemli değerleri ıskalamamızdan mı ?

Uluslararası İktisat bilimi ülkelerin belli bir ürün ve ürünlerde uzmanlaşmasından söz eder.Burada her ülkenin, üretiminde başkalarından üstün olduğu ve de daha ucuza üretebildiği malların üretiminde yoğunlaşması ve bu malları ihraç ederek başkalarının daha verimli biçimde üretebildiği malları ithal etmesi durumu söz konusudur.

Uzmanlaşma üretimde verimliliği artıran en önemli faktörlerden birisidir. Çünkü bu sayede herkes üretiminde en yetenekli veya beceri sahibi olduğu ya da üretim koşulları en uygun bulunan mallara yönelir.

Türkiye bu treni kaçırmış mıdır? Yıllarca Tarım mı, sanayi mi?

Tarıma dayalı sanayi mi? Sanayiye dayalı tarım mı diyerek boşuna zaman kaybımız mı oldu?

Beş yıllık kalkınma palanları programlamış gerek Marşal yardımları ile gerekse başka Saiklerle eğlenip durmuşuz.

Birçok ülke elektronik, otomotiv, tekstil gibi sektörlerde uzmanlaşırken biz asıl işimiz olan tarımı unutmuş, tarım alanlarını betonlaştırarak en iyi bildiğimiz iş olan tarımda da dışa bağımlı hale gelmişiz.

Bu konuya nerden mi geldik?

Bu günlerde basınımızda yer alan ve bize ilginç gelen bir haberden.

“Bütçesi fazla veren SİNGAPUR vatandaşlarına prim ödeyecek”

Nasıl bir ülke ki Singapur? Nüfusun yüzde 77’ni Çinliler, yüzde 14’nü Malezyalılar, yüzde 8’ni Hintliler, gerisini de diğer azınlıklar oluşturan Singapur’un kendisine ait 40 kadar adacıkla birlikte yüzölçümü 622 km2 ,kişi başına düşen gelir ise 61.8 bin dolar olan ve minicik bir ada ülkesi olan bu ülkenin bütçesi fazla veriyormuş. Ve daha da güzeli bütçe fazlası olan kısım halka dağıtılacakmış.

Bütçe neden fazla verir ? Singapur’un sattığı ürünler aldıklarından fazla da ondan. Ayrıca ürettiği ürünlerin katma değeri çok fazla. Bu bütçe fazlası 100-300 dolar arasında halka dağıtılacakmış.

Kişi başına düşen geliri ile dünya ülkeleri arasında 4’ncü sıradadır. Türkiye ise 18.3 bin dolar ile 54’ncüdür. Singapur ekonomisi hizmet ekonomisine dayanır. Ulaştırma, bankacılık, sigortacılık, haberleşme, lojistik, depolama önemli alt hizmet sektörleridir. Singapur’un önde gelen sanayi dalları arasında gemi yapımcılığı, petrol rafinerileri, elektronik aletler, tekstil, gıda ve kereste sayılabilir.

Bunları yazarken aklıma dünyanın hiçbir ülkesinde gözükmeyen ve bizde uygulanan vergiden vergi alınması, ya da kaçak elektriğin diğer abonelere dağıtılmasını Yüzde 67 leri geçen dolaylı vergileri getirdi.

Ekonomimizin daha güzel olması umuduyla

Her şey gönlünüze göre olsun.