E-FATURA DÖNEMİ BAŞLIYOR
Mehmet Nabioğlu
2012/99 421 Seri Nolu "Vergi Usul Kanunu Tebliği" uyarınca madeni yağ lisansı sahipleri ile kolalı gazoz, alkollü içecek ve tütün ürünlerini imal, inşa ve ithal eden mükellef gruplarına ve bunlardan mal alan bazı mükelleflere E-Fatura ve E-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu başlıyor.
E-Fatura 2013 takvim yılı 01.09.2013 tarihi itibariyle mükelleflerin, Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurmuş olması gerekmektedir.
E-Defter 2014 takvim yılı Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin, 01.09.2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Tebliğ kapsamında zorunluluk getirilen mükelleflerden mal alan 10.12.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar ile iktisadi kamu kuruluşlarının (Bakanlıklar, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar, Sosyal Güvenlik Kurumları vb.) elektronik fatura uygulamasından yararlanma ve elektronik defter tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ticari hayatta teknolojik devrim olarak nitelenen e-Fatura uygulaması ile kayıt dışı ekonomi, naylon fatura vb gibi süreçlerin de tarihe karışacağı belirtilirken, bu yıl 30 bin işletmenin e-faturaya geçmesinin ardından 2014'te de yıllık ciro sınırının 5 milyon TL'ye indirileceği ve kademeli olarak tüm işletmelerin sisteme dahil edileceği belirtiliyor.
Maliye Bakanlığı 421 sıra No'lu VUK Genel Tebliğine göre, 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenlerin tamamı kapsama alınmış; bu mükelleflerden mal alan diğer mükellefler de brüt satışları dikkate alınmak sureti ile uygulamaya dahil edilmişti.
5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden mükelleflerin listeleri www.gib.gov.tr ve www.efatura.gov.tr internet adreslerinde ve 58 sıra No'lu VUK sirküleri ekinde yer almaktadır.
E-faturanın düzenleme şekli?
E-fatura uygulaması kapsamında fatura oluşturma, gönderme ve alma işlemleri alternatif 3 değişik yol izlenerek gerçekleştirilebilecek.
Buna göre:
- Bilgi işlem sistemlerinin e-fatura uygulamasına doğrudan entegre edilmesi yoluyla,
- Bilgi işlem sistemlerinin e-fatura uygulamasına özel entegratör aracılığıyla entegre edilmesi yoluyla,
- Veya http://www.efatura.gov.tr internet adresinde hizmete sunulan e-fatura portalı aracılığıyla e-fatura düzenlenmesi mümkün.
E-defter tutulması?
Bu yeni sisteme göre E-defter tutma zorunluluğu kapsamında olan mükelleflerin yevmiye defteri ve defter-i kebir elektronik olarak tutmaları zorunlu hale geliyor.
E-defterin; Gelir İdaresi Başkanlığı'nca açıklanan format ve standartlara uygun üretilmiş ve uyumluluk testini geçerek www.e defter.gov.tr adresinden ilan edilen yazılımlar aracılığı ile oluşturulması mümkün olduğu gibi; mükelleflerin kendi yazılımlarını geliştirerek Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bizzat onay almaları da mümkün olabilmektedir.
Elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükelleflerin birbirlerine yapmış oldukları mal teslimi veya hizmet ifaları için elektronik fatura düzenlemeleri zorunlu.
Elektronik fatura uygulamasından yararlanan mükellefler fatura düzenlemeden önce muhatabın www.efatura.gov.tr internet adresinde yer alan kayıtlı kullanıcı listesine kayıtlı olup olmadığını kontrol edecek, kayıtlı kullanıcı ise elektronik fatura, kayıtlı kullanıcı değilse kağıt fatura düzenleyecekler.
Aynı işlem için hem elektronik hem de kağıt fatura düzenlenmesi ise mümkün değil.
Yeni bir süreç başlıyor. Hepimize kolay gele.
Mali idare kayıt içerisindeki mükellefi böylece daha da sıkı kontrol altına alabilecek. Peki ya kayıt dışılık ?Ona bu sistem köklü çözüm getirebilecek mi?
Yorumlar