Meriç, "Yaklaşık 800 bin vatandaşımız kredi kartı borcu nedeniyle yasal takip altında. BDDK'nın müjde gibi duyurduğu yapılandırma halkı tekrar faiz ödemeye mecbur kılıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Borç, borç ile kapatılmaz. Kredi borçları için bir af çıkartılması gerekiyor" dedi.
Son 10 yılda toplam kredi kartı sayısının giderek arttığına vurgu yapan Meriç, "Toplam kredi kartı sayısı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 13 artış göstererek 125 milyon 925 bine ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, kredi kartı borçluluğu 2023 yılında rekor seviyeye yükseldi. 2022 yılında 446 milyar lira olan toplam kredi kartı borcu miktarı, 2023 sonunda 2,5 kat artarak 1,1 trilyon lirayı aştı. Pandemi sürecinden bu yana asgari borcu ödeyerek temel ihtiyaçlarını gideren vatandaşlar, gelinen süreçte yasal takip altında. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Borç, borç ile kapatılmaz. Kredi borçları için bir af çıkartılması gerekiyor," diye konuştu.
FAİZ ÖDEMEYE MECBUR KALACAK
BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yüzde 3.11 ile yapılandırma imkânı getirecek olmasının bir müjde gibi lanse edilmesinin vahim bir durum olduğunu ifade eden Meriç, "2024 yılı Ocak-Temmuz dönemleri arasında bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı bir önceki döneme göre yüzde 70 artarak 800 bin kişiye, bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise bir önceki döneme göre yüzde 32 artarak 642 bin kişiye ulaştı. Şimdi vatandaşa, 'Gel borçlan, borcunu kapat,' deniliyor. Asgari ücretli, 12.500 TL'ye mahkûm edilen emekli bu borcu nasıl kapatacak? AKP hükümeti çağrılara kulak vererek işçi, emekli ve memura açlık sınırının üzerinde bir ücret verseydi, bugün bu tabloyu konuşmayacaktık," dedi.
BORÇLANMAYA MECBUR BIRAKILDI
Ekonomideki başarısızlığın halkı kart borçlanmasına mecbur bıraktığını rakamlarla açıklayan Meriç, şöyle devam etti: "Halk artık temel harcamalarını kredi kartıyla yapıyor. Ağustos 2024 verilerine göre, kredi kartı ile yapılan ödemelerde en çok 205 milyar lira ile market ve alışveriş merkezi harcamaları, 84 milyar lira ile benzin ve yakıt istasyonu harcamaları, 83 milyar lira ile hizmet sektörü harcamaları ve 79 milyar lira ile çeşitli gıda harcamaları öne çıktı. 2024 yılının Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında, bir önceki döneme göre kredi kartı harcamalarında en yüksek artışın yüzde 156,4 ile eğitim/kırtasiye ödemelerinde gerçekleştiği görüldü. Eğitim/kırtasiye ödemelerindeki artışı yüzde 98 ile yemek harcamaları takip etti. Yani halk tatil için değil, zaruri ihtiyaçları için harcadı."