Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle birlikte uzaktan çalışma düzenine geçen şirketlerin büyük kısmı video konferanslar aracılığıyla işlerini sürdürüyor. Verilerin güvenli bir şekilde kullanımının, depolanmasının ve transferinin daha da büyük önem kazandığı bu dönemde, gerek şirket içi gerekse şirketler arası yapılan video konferans toplantılarının neden olabileceği dijital güvenlik açıkları kullanıcıları korkutuyor. Bu noktada, ağa bağlı olan sistemlerin yazılımının, donanımının ve verilerinin yetkisiz erişimlere karşı korunmasını ifade eden “dijital güvenlik” kavramı hem bireyler hem de işletmeler için büyük önem taşıyor. Verilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini koruyarak güvenliği sağlamak için ürün ve çözümler üreten dijital güvenlik şirketi Procenne, olası tehditlere yol açabilecek uzaktan toplantılar için önerilerde bulunurken ülkemizin siber uzaydaki sınırlarını korumak ve milli dijital varlıklarımızı güvence altına almak için yerli ve milli teknolojilerin önemini vurguluyor.
Bugünlerde pek çok kurum ve kuruluş, uzaktan çalışma düzenini sürdürürken iş akışını yürütebilmek için gerek kendi ekipleri gerekse diğer kurumlarla olan toplantılarını online olarak gerçekleştiriyor. Pandemiyle birlikte dünya genelinde kullanımı hızla artan video konferans uygulamaları, bireyler ve şirketler için veri gizliliği ve bilgi güvenliği gibi önemli konuları da gündeme taşıyor. Bu kritik dönemde; fiziksel güvenlik eksikliği, güvenli olmayan ağların kullanımı, virüslü cihazların dahili ağlara bağlanması gibi risklere online toplantılar sırasında kullanıcıların siber saldırıya uğrama tehlikesi de ekleniyor.
Türkiye’nin yerli ve milli Donanımsal Güvenlik Modülü (HSM-Hardware Security Module) üreticisi Procenne, online toplantıların yoğunlaştığı bu dönemde dijital güvenlik çözümlerinin şirketler açısından gittikçe daha çok önem kazanan bir zorunluluk olduğuna dikkat çekiyor. Procenne Co-CTO’su Dr. İhsan Çiçek; olası siber tehditlere karşı önlem alarak verilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini koruyabilmenin önemine vurgu yapıyor.
Modern iletişim araçları ve internetin önemi arttı
Ülkemizde pek çok çalışan ve öğrencinin koronavirüse karşı sağlık otoritelerinin tavsiyeleriyle önleyici bir tedbir olarak hızla izole bir yaşam tarzına geçtiğini hatırlatan Dr. İhsan Çiçek, “Bu ani değişim, bireyler kadar şirketleri ve eğitim kurumlarını da hazırlıksız yakaladı, ancak teknolojinin sunduğu imkânlarla sürece hızla uyum sağlanarak uzaktan eğitim ve çalışmaya geçildi. Bu süreçte, kurumlar ve bireyler arasındaki bağlantıyı sağlayan modern iletişim araçlarının ve internetin önemi de arttı” diye konuştu.