Gaziantep Ticaret Odası çatısı altında toplanan 12 sivil toplum kuruluşu, Suriye'deki iç savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan ve sayıları Gaziantep'te 200 bine ulaşan Suriyelilerin kendi içsel durumları ve onların burada oluşlarının kendilerine,ilimize ve ilimiz yaşayanları ile yarattıkları sorunlar tartışıldı ve konuyla ilgili bir rapor hazırlandı. Suriyelilerle ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri sıralandı.
Toplantıya ;Gaziantep Ticaret Odası,Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Ticaret Borsası, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, Gaziantep Kent Konseyi,25 Aralık Küçük Sanayi Sitesi Yapı Koop. TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Zirve Üniversitesi, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği katıldı.
Yaklaşık 3 yıla yakın bir süredir devam eden çatışmalar nedeniyle başta ilimiz olmak üzere bölgeye önemli sayıda Suriyeli geldiğini ve Gaziantep, Nizip, İslahiye, Karkamış kamplarında yaşayanların sayısının 34 bine ulaşmış olup,Kamplar haricinde Gaziantep merkez ve ilçelerinde kalan kayıtlı Suriyeli misafir sayısının ise AFAD kaynaklarına göre 105 bine ulaştığını,bu sayıya kayıt yaptırmayan eklendiğinde bu rakamın 200 bin gibi önemli bir sayıya ulaştığı yerel yöneticilerce ifade edilmektedir.
Birleşmiş Milletler tarafından, 2014 yılında yaklaşık 2 milyon Suriyelinin daha komşu ülkelere sığınacağı, yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin de ülke içinde çatışma bölgelerinden kaçarak diğer bölgelere yerleşeceği tahmin edilmektedir. 2014 yılında Türkiye'ye gelen Suriyeli göçmenlerin sayısının 1.5 milyonu bulacağı da diğer bir beklentidir.
Suriyeli misafirlerin beraberinde getirdiği temel sorunların başında güvenlik gelmektedir.İlimiz terör, hırsızlık, gasp gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunanların mevcudiyeti önemli boyutta suç işleme oranının artma tehdidi ile karşı karşıyadır. Çoğunlukla herhangi bir belge ile gelemeyen Suriyelilerin kimlikleri tespit edilememekte,ayrıca 5 binden fazla Suriye plakalı araçların zaten keşmekeş olan trafiğimize getirdiği sorunlar,kamplardaki sağlık hizmetleri ve problemler bu toplantıda dile getirilip,rapor altına alındı.
Ancak toplantıda 12 oda birlik ve üniversite varken,Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler odasının olmayışı dikkat çekiciydi .Suriyeli misafirler ile ilgili genel olarak karşılaşılan sorunların güvenlik, ekonomi, sağlık ,eğitim olduğu söylenerek bu sorunlarla ilgili çözüm önerileri üretilirken,Suriye’den gelen genç nüfus küçük ve orta ölçekli işletmelere sigortasız,düşük ücretle işçi olarak istihdam edilmesinin yan ısıra,çalışma hayatındaki rekabeti olumsuz olarak etkilemekte ve belki de en önemlisi de son günlerde üzerinde hassasiyetle durduğumuz iş sağlığı güvenliği konusunu olumsuz olarak tehdit etmektedir.
Bu olumsuzlukların yanında, Suriye’den müteşebbis konumunda bir çok insan gelmiş olup, bunlar ticari hayata mükellef olarak girerek bu konudaki acemilikleri yüzünden bu alanda da çeşitli problemler yaratmaktadır.
İşte bu nedenlerden dolayı Gaziantep muhasebeciler odasının bu toplantıda mutlaka olması gerekirdi.
Bu dil ve yol bilmeyen komşularımız,ülkelerinde hiç olmayan vergi ve mevzuatı karşısında bocalamakta,bu işin ehli olmayan insanların ağına da düşebilmektedir.
Bu nedenden dolayı odamıza bu konuda gerek eğitici gerekse yol gösterici konumda çok önemli görevleri üstlenir bir misyonda olması ile ilgili bir kriz masası oluşturması hassasiyetinin gerekli olduğuna inanıyorum.
Konu ile ilgili olarak,çok söylediğim bir sözü söyleyerek bu haftaki yazımı sonlandırmak istiyorum.
"MUHASEBECİLERİN ,çalışma kapsam ve konusu kapsamındaki tüm toplantıların olmazsa olmazlarıdırlar."
HER ŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN