Hepimizin ortak yakınma konusudur günlük yaşamın tekdüzeliği. Sabah kalk, işe git, vs..her gün aynı şeyler. Benim gibi insanlar da değişimden söz eder, gelişimden söz eder ama bir yerlerde sanki hiçbir şey değişmiyormuş gibi bir duygu da her insanda bulunur, ister NLP uzmanı olsun, ister yaşam koçu, bu hepimiz için aynıdır.
Bugün içimden bir sesin, ?Bak sakın bana değişimden, gelişimden söz etme bugün. Sıradan tekdüze bir gün istiyorum? dediğini duydum. Güldüm ve düşündüm. Neden acaba? Ne var ki tekdüzelikte? Ve zihinsel koşuşturmamın başlama noktası oldu bu konu.
Tekdüzelik, kısır döngüsel bir yaşamın manzarasıdır. Kısır döngü(aynı çember etrafında dönüp durmak) yaşamın çatısı, iskeleti, matrisidir. O hiç değişmeyeni temsil eder. Örneğin hepimiz, doğuştan itibaren uyur, rüya görür, uyanırız. Bu hiç değişmez, bu şekilde de yaşlanır rahmetli oluruz. Hiçbir NLP uzmanı, kişisel gelişimci bu kısır döngüyü kıracak bir değişiklik yapamaz. Bu gezegenimiz için de aynıdır, güneşin etrafında ve kendi ekseninde döner durur dünyamız. Bu yıl başka bir güneşin etrafında dönmek gibi bir şansı yoktur. Kısacası tekdüzelik yaşamın temel bir özelliğidir. Hiç değişmeyenin günlük yaşama yansıma şeklidir. Hiç değişmeyenin ne olduğunu, düşünmek yerine araştıralım. Yaşamımızda bugüne kadar hiç değişmeyen şey nedir? Bedenimiz değişir, kişiliğimiz değişir, dünyamız değişir, adımız soyadımız bile değişir! Fakat biz değişmeyiz.Tek değişmeyen şey bizim özümüzdür. Tasavvuf felsefesinde değişen her şey, bütün evrensel hareket, bu DEĞİŞMEYEN önünde sergilenen bir danstır. Tasavvuf, bilincin, değişmeyeni kavrama girişimidir.
YUVADA OLMA HİSSİ
İşte bu nedenle biz, tekdüzelikte bir tanıdıklık hissi yaşarız, kendimizi güvende hissederiz. Yuvada olma hissidir bu. Çünkü değişmeyen(özümüz), değişenin (evrenin,hayatın) anasıdır.. Öte yandan yine biz, tekdüzelikten yakınır, ondan kurtulmaya çalışırız. Çünkü zihnimiz değişim olmadan var olamaz. Ve biz kendimizi zihnimizle özdeşleştirdiğimiz için, değişmeyenden, tekdüzelikten rahatsız olur, sürekli değişmeye(gelişmeye örneğin) çabalarız.
Tekrar Antep?e dönersek, eğer tekdüzelikten yakınıyorsak, değişime ihtiyacımız var demektir. Değişime doyduğumuzda, düzenli, sade, tekdüze bir yaşama başlama zamanımız gelmiştir. Bunlar yaşamın birbirini takip eden temel süreçleridir. Görürsek kabul etme şansımız olur. Kabul ettiğimizde, yaşamımızda her iki sürecin de tadını çıkarma şansımız olur. Bugün sıradan tek düze bir gün diliyorum kendime, içimdeki sese uyarak.