Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, 9 saat arayla iki büyük sarsıntı şeklinde gerçekleşti. İlk deprem saat 04:17'de, 7.7 büyüklüğünde meydana gelirken, ikinci büyük deprem saat 13:24'te, 7.6 büyüklüğünde gerçekleşti. Depreminin üzerinden 2 yıl geçti… Asrın felaketinde 50 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti, 107 bin üzerinde kişi de yaralandı

Asrın Felaketi’nin Gaziantep bilançosu da ağır oldu. Kentte yapılan hasar tespit çalışmalarında, 163 bin hasarsız, 53 bin hafif hasarlı, 7 bin 253 orta hasarlı, 13 bin 575 ağır hasarlı ve 3 bin 783 yıkık ve 1860 acil yıkılacak bina tespiti yapıldı. 

Bakan Bolat'tan özel vize müjdesi Bakan Bolat'tan özel vize müjdesi

EN BÜYÜK YIKIM İLÇELERDE

Depremin en ağır yaşandığı ilçeler İslahiye ve Nurdağı oldu. En fazla yıkım bin 743 binayla Nurdağı, bin 90 binayla İslahiye’de oldu.  Asrın Felaketi’nde Gaziantep’te 3 bin 954 kişi hayatını kaybetti. Kayıpların büyük bölümü İslahiye ve Nurdağı’nda yaşandı. 

ÇEBER’DEN YIL SONU MESAJI

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, kentte depreme ilişkin yürütülen çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Çeber, dünyanın en büyük afetlerinden birinin yaşandığını ancak devlet-millet kaynaşması ve tek yürek bilinciyle herkesin kenetlendiğini hatırlatarak, "11 il direkt, 18 il bir şekilde etkilendi ve 350 bin civarı bina yerle bir oldu. 106 milyar dolarlık bir maliyet ortaya çıktı. Sadece depremler nedeniyle toplanan enkazımız Avrupa'daki birçok ülkenin yüz ölçümünden daha büyük alanları kapsayacak düzeydeydi." dedi.

HAK SAHİPLERİ EVLERİNE TAŞINIYOR

Deprem zamanı Rize Valisi olarak Nurdağı ilçesinde koordinatör Vali olarak görev yaptığını belirten Çeber, şöyle devam etti: "Gaziantep genelinde 21 bin civarı bizim konteynerimiz, 23 konteyner kentimiz vardı. Bugün itibariyle 12 tanesini kapattık, sadece 11 konteyner kentimiz kaldı. Tüm hak sahipleri peyderpey evlerine taşınıyor. İnşaatlarımız devam ediyor, alanda görüyorsunuz köylerde kırsalda insanlara, 'bende buraya taşınsam' dedirtecek güzellikte köy evleri, kırsal yaşam alanları yapıyoruz. Şehir merkezlerinde de Cumhurbaşkanımızın talimatı ve bize yakışır şekilde zemin artı 5 katı geçmeyecek şekilde konutlarımızı yapıyoruz. Bitenlerden gezdikleriniz oldu, her biri park ve bahçeleriyle çok güzel alanlar oldu ve insanlar memnuniyetle buralara taşınıyor. Bunlara entegre olarak iş yerlerimizi yapıyoruz." Vali Çeber, Nurdağı'nda 230 civarında iş yeri yapıldığını, İslahiye ilçesinde de bu sayılara yaklaşıldığını, yıkılan hastanelerin yerine daha iyilerinin, okulların yerine ise daha fazla derslikli okullar yapıldığını dile getirdi.