İnsan hayatı doğal olarak güçlüklerle doludur. Yaşam penceremize baktığımızda hayatın bize getireceği onlarca zorluklar vardır. Bu zorlukları saydığımız zaman başlı başına bir listeyle karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır.

İletişim duygu ve düşüncelerimizi sözel ve bedensel hareketlerimizle karşımızdaki unsurlara ileterek oluşur. Zorlukların temeline indiğimizde ise insanların birbirleriyle oluşturduğu iletişim problemleri listenin başındaki yerini koruyacaktır.

Hayır diyebilmeliyiz!

Gerek özel hayatımızdaki yaşantılarımız gerekse ifade etmekte güçlük çektiğimiz birçok kelime vardır. Her ne kadar kulağa kolay bir kelime de gelse günümüzde birçok insanın ‘Hayır’ diyemediğini görüyoruz. Kendimizi sorguladığımızda dahi sosyal çevremize ister istemez hayır demekte zorluk çektiğimizi göreceğiz. Peki, neden bu kadar zor oluyor hayır diyebilmek?

Buradaki en temel sorun yetişkin insanların küçük yaşlarından itibaren hayır diyebilmeyi öğrenememiş olmalarıdır.

Öncelikle ‘Hayır’ olumsuz bir durumu ifade eder. İstenilmeyen bir durumla karşılaştığımızda hayır demek isteriz fakat karşıdaki insanların üzüleceğini, kırılacağını ve isteğini yerine getiremeyeceğimizden dolayı bir kırgınlık durumuyla karşılaşmaktan çocuklar zaman zaman korku yaşar. Evet demek her zaman kolaydır. Evet dediğimiz zaman kabul etmiş ve onaylamış olacağımızdan her iki taraf da herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmayacaktır. İşte bu noktada çocuklar genellikle hayır demekten kaçınırlar. Sosyal bir gruba dâhil olan çocuklar grupta kalmaya devam etmelerini sağlamaları açısından grubun olumsuz tutumlarına hayır diyebilmekte güçlük çekerler.

Çocukları hayır diyebilmeyi nasıl öğrenmeli? Öncelikle çocuklarınızı özgüvenli yetiştirin. Kendini ifade etme eğilimi olan her çocuk hayır diyebilmeyi rahatlıkla öğrenecektir. Evde bu konuda zaman zaman pratikler yatın.

Çocuğunuza herhangi bir durum karşısında düşüncelerini sorun. İstiyor musun istemiyor musun gibi… Eğer istemediğini ifade etmekte zorlanıyorsa çocuğunuz bunu beden diliyle yapmasını sağlayın.

Hayır diyebilmenin reddetmek olmadığını ve bunun kendi düşüncesi olduğunu, bun saygı duyulacağını belirtin.

Ve en önemlisi çocuklarınıza kendi kişisel sınırlarından bahsedin. Kimsenin bu kişisel sınırlarımızı ihlal etmesine izin vermemeli konusunda sohbetler edin. Kendine güvenen çocukların istemeğini bir durumla her zaman rahatlıkla hayır diyebildiğini söyleyin. Bu noktada ihmal ve istismardan korunmanın en etkili yollarının başında Hayır diyebilmekten geçiyor.

Bu sebeple bir sonraki konumuz İhmal ve İstismardan korunma yolları olacaktır. Esenlikler dilerim.