LGS’ye çok az bir zaman kaldı. Daha önce yapılması planlanan sınav salgın dolayısıyla ertelenmişti. Bu yıl LGS 20 Haziran tarihinde yapılacak.
Ülke geneli 8. Sınıf öğrencilerin büyük bir kısmının katılacağı bu sınav eğitim sistemimizin en önemli sınavlarından birini oluşturuyor.
Sınava girecek öğrencilerin sadece yüzde 10’u sınav puanıyla alan ortaöğretim kurumlarına yerleşebilecek.
Bilindiği üzere kovid-19 salgını riskini ciddi anlamda devam ettiriyor. Böyle bir ortamda merkezi sınav yapmanın riskleri elbette mevcut bulunmaktadır. Bakanlığımız salgın süreci içinde olduğumuz bu günlerde gerekli tedbirler çerçevesinde sınavı gerçekleştirecek.
Alınan tedbirlerin ana hattını sosyal mesafe, hijyen ve maske oluşturuyor. Bu amaçla okullarımızda yoğun bir çalışma yapılıyor. Uyarıcı levhalardan el dezenfektanlarına, hijyen havuzlarından okulların temizliğine kadar en ince detay düşünülmüş durumda.
Tabi tüm bu süreçler sınav gününde öğrencileri ve velilerini bir takım sorumlu olmaya zorunda bırakıyor. Bunlardan en önemlisi sınav günü ve sınav anında hiçbir veli okulun içerisinde bulunamayacak olmasıdır. Bunun yanında her öğrenci okul içine sosyal mesafeyi koruyacak ve okul sınırları içinde kendilerine sunulan el dezenfektanlarını kullanacaklardır. Yine buna uygun olarak öğrenciler sınava gireceği sıralarda çaprazlama oturacaklardır. Mümkün olduğu kadar öğrencilerin birbirleriyle olan sosyal mesafe korunacaktır.
Maske salgınların önlenmesinde en önemli araç olarak kullanılmaktadır. Öğrencilerimiz okula maskeyle gelecek, okula kendisine verilecek yeni bir maskeyle alınacaktır.
Sınav anında maske kullanımına devam edilmesi öğrencilerde konsantrasyon bozulmalarına sebep olabileceği öğrenciler tarafından sıkça dile getirildi. Bu anlamda bakanlığımız konuyla alakalı olarak esnemeye gitti. Sınav anında maskeden dolayı rahatsız olan öğrenci maske takmayabilecek fakat sınav anında oluşabilecek öksürmede ya da hapşırmada tek kullanımlık peçete kullanmak durumundadırlar.
Tüm bu tedbirlerin yanında öğrenciler sınav öncesinde de hazır olmaları gerekmektedir. Sınavdan önce sınava gireceği salon ve sırasını öğrenmesi, sınav günü kesinlikle kahvaltı yapması, bir gece öncesinden ağır işlerle uğraşmaması, vaktinde uyuması, yediği tüm gıdalara dikkat etmesi, sınav anında oluşabilecek tüm riskleri de azaltacağı unutulmamalıdır.
Veliler istemeden çocuklarının kaygılarını arttırabilirler. Ebeveynler çocuklarına ‘Sana güveniyorum’, ‘Beni hayal kırıklığına uğratmayacaksın’, ‘Bu sınav hayatını etkileyecek’ gibi cümleler kesinlikle kullanmamalıdır. Bu tarz cümleler sınava girecek öğrenciler üzerinde yoğun kaygıya sebep olabilir. Bunun tam tersi sınava girecek öğrencileri motivasyonlarını arttıracak cümleler kullanılmalı ve sınavların hayatının bir parçası olduğu ve gerçek hayatın devam ettiğini hissettiren cümlelerle çocuklar rahatlatılmalıdır. Tüm öğrencilerimize başarılar. Esenlikler dilerim.