Güya bugün özellikle Gaziray konusunu yazacaktım.. Detaylarıyla hem de. Bu senenin 8. ayında faaliyete geçebileceğini dile getirecek, Sayın Fatma Şahin'in olağanüstü çabası sonucu açılmayan kapıların sonuna kadar açıldığının hikayesini yazacaktım. Nizip yolu ve İskenderun Hassa tünelini ele alacak, Gaziantep için adeta hayal gibi görünen projenin hayata geçecek olması nedeniyle nelerin değişebileceğini dile getirecektim.. Ama şu Toroslar Elektrik Dağıtım şirketi ve Enerjisa'nın bu kente yaptığı kötülük hepsinin önüne geçti.. Kötülük diyorum çünkü Gaziantep enerji konusunda adeta işkence çekiyor. Çektiren de işte bu şirket..
Önce Toroslar Enerjisa'ya peşinen söyleyeyim; Bu kadar yüksek faturaları getirip önümüze koyacaksınız, ama böylesine rezil bir hizmet sunacaksınız… Yok arkadaş hiç kusura bakmayın biz Gaziantep’te yaşayanlar olarak bunları hak etmiyoruz…Hakkınız yok bu şehri elektriksizliğe mahkum etmeye… Hakkınız yok insanları özellikle geçtiğimiz hafta tam da kar yağdığı gün soğuktan tir tir titretmeye, hasta etmeye, 7’den 77’ye herkesi çaresiz bırakmaya… Ve kesinlikle hakkınız yok her geçen gün büyüyen, gastronomi başta olmak üzere sanayisiyle ihracatıyla dünya şehri haline gelen Gaziantep’i adeta karanlık çağa döndürmeye.. Ne yani sizin paşa gönlünüze göre, artık Gaziantep’te yaşayanlar olarak azıcık yağmur, azıcık kar, bir parça rüzgar estiğinde elektriksiz mi kalacağız. Bunu mu diyorsunuz bizlere.. Buna katlanın mı diyorsunuz koskoca şehre…Söyleyin bize, “üretim ve biz dağıtım şirketi olarak ancak bu kadarını yapabiliyoruz” deyin, biz de ona göre harekete geçelim.. Nede olsa bu işin uzmanları Gaziantepli EPDK başkanı Mustafa Yılmaz’ımız var.. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan yardımcımız Gaziantepli Abdullah Tancan’ımız var.. Söyleriz onlara, bakın Gaziantep’te neler oluyor deriz, anlatırız tek tek.. Yok eğer onları bile umursamıyorsanız, ki galiba öyle gözüküyor, biz de o zaman başka yollar arayalım.. Çünkü artık sorumsuzluğunuz bu şehrin canına tak etmiştir.. Hiç kusura bakmayın arkadaş..
YILLARDIR KABLOLAR YER ALTINA NİYE ALINMADI
Bu şehir yazıyla kışıyla, sonbaharıyla, ilkbaharıyla çekmedi elektrik kesintilerinden çektiği kadar.. İsyanımız elbette Toroslar elektrik dağıtım şirketi Enerjisa’ya.. Özelleştirildiğinden itibaren bu EnerjiSA’nın Gaziantep’e yatırımı, özelleştirmeden önce depolarda yer alan malzemeyle sınırlı tuttuğu iddia ediliyor. Yatırımları var ama çok ağır gidiyor. Aciliyet gerektiren noktalar değil yani. Öyle olmasaydı kaç yıldır Enerji nakil hatları halen havai hatlar olarak devam eder miydi. Buna karşın bu kuruma hiçbir yaptırım uygulanmamış. “Getir bakalım özelleştirmeden sonra bu şehrin gerçek ihtiyacını karşılayabilecek neler yaptın” denilmemiş.. Belki de denilmiş ama onların savunmasında karşılarında bu işin uzmanları olabilecek liyakat sahiplerinden destek alınmamış, bilgisine başvurulmamış.. Ve bu şehir o yatırımlar, o ihmaller sonucu maalesef en küçük bir doğa olayında enerji kesintisi yaşıyor. Bu sorunların kaynağını EnerjiSA ile yapılan ihale sözleşmesinden dolayı yaşandığını Valilikte yapılan bir toplantıda Toroslar Elektrik Müdürünün dile getirdiği ileri sürülmüştü. Yani onlara malzemelerin devlet tarafında verileceğini, öyle ki bir ampulü bile devletin karşılayacağı ileri sürülmüştü. Onun için mi Gaziantep’e umursamıyorlar, topu devlete atıyorlar…Burası kocaman soru işareti…
HESAPSIZ KİTAPSIZ PLANSIZ
BİR YÖNETİM POLİTİKASI OLUR MU
Çok net söylemeliyim ki, Gaziantep’teki yatırımlar planlı programlı değil. Örneğin yeni gelişen bir bölgede yapılması gereken ilk şey, alt yapıyla birlikte enerji güçlendirilmesi olmalı. Ama plansızlıktan dolayı o semt eski küçük trafo ile kendi haline bırakılıyor. Bölge gelişiyor, binalar peş peşe yükseliyor büyüyor ama eski trafo hala yerinde duruyor. Haliyle yazın sıcaktan kışın soğuktan dolayı enerji yetersiz kalıyor ve sürekli elektrikler kesiliyor. Örnek mahalle o kadar çok ki, hangi birini sayayım.. Bununla ilgili EMO defalarca uyarı yapıyor. Tüketici Hakları Derneği yıllardır raporlar sunuyor, uyarılarda bulunuyor.. Valla hiç tınlamıyorlar.. Vatandaş çaresiz, derdini sosyal medyada anlatabiliyor. Orada da formül bulunmuş, cevap veriliyor ama çözüm bulunamıyor..
HEM PAHALI, HEM KALİTESİZ
Bu konu çok ciddi.. Öyle sessiz kalmakla filan bir kenara konulacak gibi değil.. Gaziantepliler olarak özelleştirilmeden sonra kaliteli ve kesintisiz enerji beklerken, tam tersi hem pahalı hem de kalitesiz enerji teminiyle baş başa bırakıldık. Şirket kendini geliştirmedi, yeterince liyakat sahibi nitelikli eleman bulundurmadı. Gaziantep 3 milyona dayandı ama EnerjiSA alt yapı konusunda ekipmanlar dahil personel takviyesi yapmadı. Gaziantep’te bölge müdürü arkadaş göreve geldiği günden beri ne yapmış onu da merak ediyorum. Bu şehirde kaç mahalle olduğunu biliyor mu, hepsini bıraktık 10 mahalle say desek sayabilir mi ? Bir sorun olduğunda anında o bölgeye gidip ekiplerinin yanında olabilir mi ? Bunlar basit gibi gelmesin sakın.. Gaziantep’ten sorumlu amir ve müdürlerin şehri iyi tanıması ve alt yapı dahil nerelere acil müdahale yapılacaksa bizzat ilgilenmesi lazım.
KABLOLARI YERALTINA ALMIYORLAR,
ÜSTELİK AĞAÇ BUDAMASI YAPMIYORLAR
Bakın işte yaz mevsiminde o kadar bakım onarım diye elektrikler kesildi günlerce haftalarca. Halkımız buna sabır gösterdi. Ama kış mevsiminin hesabı yapılmadı. Ağaçlar budanmadı. Kocaman kocaman dallar elektrik tellerinin boyuna ulaştı, sonra kar yağdığında o dallar karın ağırlığına dayanamayınca elektrik kablolarını kopardı. Haliyle koskoca şehrin 4 de üçü elektriksiz kaldı.. Oysa bunlar sonbaharla birlikte başlanır. Şirketin o sepetli araçlarıyla ve belediyelerle koordinasyon yapılarak çıplak elektrik tellerine ulaşan ağaçların budamasıyla çözümlenirdi. Biz bunları gördük eski müdürlerden. Bir Ali Akbağ’ı, işçi gibi sahalarda görürdük o zaman.. Şimdiyi Sayın Müdürü sahada görmek mümkün mü.. Bunları yazıyorum diye sakın kırılmasınlar, sitem etmesinler. Biz bu şehirde yaşıyorsak iyi hizmet beklemek hakkımızdır. Çünkü inanılmaz yüksek elektrik parası ödüyoruz tüketiciler olarak. Elbette bunun karşılığını alamıyor, çoluk çocuk soğukta donuyorsak, sık sık kesilen elektrikler yüzünden cihazlarımız bozuluyorsa, bunun hesabını elbette soracağız..
SAYIN VALİ ACİLEN ENERJİ ÇALIŞTAYI YAPMALI
Yazacak çok şey var elbette.. Gaziantep olarak bu soruna çözüm bulma adına mutlaka harekete geçilmeli. Sayın Vali Davut Gül’ün, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, oda başkanlarımız ve bu konuda uzman STK’ların yetkilileriyle ivedilikle bir Enerji çalıştayı yapması gerektiğini düşünüyorum.. Buna acilen ihtiyaç var çünkü, Gaziantepliler olarak mutsuzuz.. Her gün büyüyen bir kente sık sık elektrik kesintisi yakışmıyor. Bu kadar yüksek fiyata rağmen hakkımızı koruyanı göremiyoruz.. Sayın Vali’nin bu işe öncülük etmesi ve sorun ne ise çözümünü sağlamasını bekliyoruz..
HEPİNİZE SAĞLIKLI GÜNLER