Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, şu ana kadar yarım milyon kullanıcıyı etkileyen yeni bir tehdidi ortaya çıkardı. İyi gizlenen, kullanıcıları sahte torrent sitelerinden korsan yazılım indirmeye yönlendiren ve son beş yıldır tespitlerden kaçmayı başaran bu zararlı yazılımın adı Statinko.
Stantinko, tarayıcı eklentileri yükleyip sahte reklamlar göstererek para kazanan bir botnet ağı. Botnet, uzaktan yönetilen ve kötü amaçlı yazılım bulaşmış çok sayıda bilgisayarın oluşturduğu ağı tanımlıyor. Sahibinin bilgisi olmadan uzaktan yönetilebilen bu bilgisayarlara bilişim çevrelerinde zombi makineler de deniyor. Botnetlerin büyük bir tehdit oluşturmasının nedeni, siber suçluların bunlar aracılığı ile neredeyse her görevi yüzde 100'lük başarı oranı ile yürütebilmesinden kaynaklanıyor.
Statinko bir defa bilgisayarınıza yüklendikten sonra büyük çaplı google aramaları yapabiliyor. Facebook üzerinde sahte hesaplar açıp, bu hesaplarla arkadaş edinerek resimleri beğenebiliyor. Bu yeni tehdidin şu anda çoğunlukla Rusya ve Ukrayna’da etkili olduğu belirtiliyor.
Gerçek görünen bir kod içinde gizleniyor, fark edilmiyor
Stantinko, gerçek görünen bir kodun içerisinde gizleniyor. Zararlı yazılım gelişmiş teknikler kullanarak şifrelenmiş bir dosya veya Windows kayıt defteri içerisinde saklanıyor. İlk bulaşma sırasında oluşturulan anahtar sayesinde deşifre oluyor. Bulaşıcı özellikleri komuta sunucusundan yeni parçalar indirmeye çalışana kadar tespit edilemiyor. Bir kere bulaşınca iki çok zararlı Windows hizmeti yüklüyor ve Windows yeniden başlatıldığında bu servisler çalışmaya başlıyor.
Tıklama sahtekârlığına dikkat
ESET Kıdemli Zararlı Yazılım Araştırmacısı Marc-Etienne Léveillé zararlı yazılımla ilgili şunları söyledi: “İlk bakışta güvenilir tarayıcı eklentileri gibi görünüyor. Fakat Stantinko tarafından yüklendiğinde eklentiler reklam sızdıran ve tıklama sahtekârlığına yönelik yönergeler içeren farklı yapılandırmalar alıyor.” Zararlı yüklendikten sonra Stantinko operatörleri esnek eklentiler sayesinde sistemi tamamen ele geçirebiliyorlar. Geniş çaplı anonim aramalar, brute force saldırıları, veri hırsızlığı ve Facebook üzerinde sahte oluşturmaya varana kadar çeşitli işlemleri yapabiliyorlar.