Günümüzün ayrılmaz iletişim araçlarının başında kuşkusuz cep telefonu gelmektedir. 90’lı yılların sonlarına doğru yaygınlaşmaya başlayan cep telefonu kullanımı günümüzde artık 7’den 70’e toplumun her bir bireyi tarafından kullanılmaktadır.
Önce, sadece konuşma maksadıyla piyasaya giren cep telefonları daha sonraki yıllarda teknolojinin gelişmesiyle beraber mesajlaşma, fotoğraf çekme, video kaydı, internet, görüntülü konuşma, sosyal medya gibi birçok uygulamayı da kapsadı.
Cep telefonları bu kadar çok alanda kullanmamızın elbette bazı problemleri de olacaktır. Özellikle anne babaların en çok şikâyet alanlarından birisi de çocuklarının telefon kullanma alışkanlıkları. Bu alışkanlıklar bazen o kadar çok artıyor ki telefonlar âdete çocukların birer yaşam kaynağına dönüşüyor. Telefon kullanma bağımlılığı gerek bedensel gelişime gerekse zihinsel gelişime zarar verdiğini artık uzmanlar her alanda belirtiyorlar.
Sadece sosyal medya ve video izlemek için kullanılan cep telefonları belli bir süre sonra çocuklar üzerinde ciddi bağımlılıklara yol açarak çocukların sosyal hayatlarında olumsuz etkilere sebep oluyor aynı zamanda bedensel gelişimlerin önüne geçiyor. Peki, ebeveynler olarak neler yapmalıyız?
Öncelikle günümüzde kullanılan cep telefonlarının yarattığı olumsuz etkilerden bahsedelim. Yapılan araştırmalarda cep telefonlarının çok küçük yaştan itibaren kullanılması beyinde gelişimsel hasarlara yol açtığı, görme kusurları oluşturduğu, el ve göz koordinasyonunda bozukluklar oluşturduğu bilinmektedir. Buna bağlı olarak da diğer zihinsel hasarlar da oluşabilmektedir.
Tüm bu olumsuz durumları ortadan kaldırmak ve oluşabilecek riskli durumları engellemek için anne ve babalar çocuklarının 12 yaşına gelene kadar cep telefonu kullanımına izin vermemeleri daha doğru olacaktır. 12 yaşından sonra ise çocukların cep telefonu mümkün olduğu kadar az kullanmaları sağlıklı olacaktır.
Anne ve babaların çocuklarının önünde cep telefonu kullanmamaları, çocukların telefonlara olan ilgisini azaltacaktır. Ev içinde telefonları bir köşeye bırakarak sohbet etmek en güzel örnektir.
Bilgi çağında olduğumuz için internete doğal olarak ihtiyacımız olacaktır. Cep telefonlarının kullanımı sadece bilgiye ulaşmayla sınırlı olmalı; sosyal medya ve popüler video seyretme alışkanlığı olmamalıdır. Ayrıca elektromanyetik dalgalar yayan teknolojik aletlerinde oluşturabilecek risk faktörleri unutulmamalıdır.
Cep telefonu kullanma bağımlılığının önüne geçilmesindeki en önemli rol anne ve babaya düşmekte olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda vardır. Aile bireylerinin evde cep telefonu kullanmaması ve bunun yerine sohbet etmeleri daha sağlıklı olacaktır. Esenlikler dilerim.