Okuyucumuz, evine internet bağlatmış. sanal ortamdaki tehlikeler konusunda bilgi edinmek istiyor. Çocuklarının günde kaç saat internete gireceğinden tutun da, güvenli alışverişe kadar birçok soru soruyor.

Bilgi güvenliği konusunda zayıf olduğunu belirtiyor. Sanal ortamda ne gibi suistimallerin olabileceğini soruyor. Başta şu gerçeği hatırlatmakta fayda görüyorum. 

Sosyal medyadaki artış en çok dolandırıcıların işine geliyor. İnsanlar her şeylerini sosyal medyada paylaşıyor. Denizdeki pozunu paylaşan vatandaş tatil dönüşü evini soyulmuş buluyorsa bilmelidir ki birileri bizi gözetliyor’

İnternette en çok kadınlar ve çocuklar mağdur.

Çocuklar sosyal medyada güvenlik ve gizlilik ayarlarını bilmiyor. Evinin adresini ve telefonunu paylaşan çocuklar var. Babasının kredi kartını habersizce kullanıp kumar oynayan çocukların sayısı az değil. Tablet ve PC asla dadı değildir. Bilgisayarı çocuğun odasından derhal çıkartmak gereklidir. Bu da çocuğa yönelik istismarı kolaylaştırıyor.  Kadınlar ise ayrıldıkları sevgilileriyle başları derde giriyor. Ayrıldığı erkek intikam olarak sahte sosyal medya hesabı açıp mağdur kadının telefonunu ve adresini verip photoshopla çıplak fotoğraflarını paylaşarak güya intikam aldığın sanıyor. Ama kurulan bu kumpası siber Polisin tespit etmesi dakikalar alıyor.

 Telefonla dolandırıcılık, yerini bilgisayar üzerinden dolandırıcılığa bıraktı.

 Hırsızlar evlere artık kapı ve pencere yerine ekrandan giriyor. Adına ‘beyaz yaka suçlar’ dediğimiz bilişim suçlarında patlama yaşanıyor. Teknolojik gelişmelerle birlikte, Türkiye’de sosyal medya ve internet kullanımında bir hayli aktif olduğunu söylemek mümkün.

Sosyal medyadaki artış hırsızların iştahını kabartıyor

  81 milyon nüfuslu ülkemizin 50 .7 milyonu aktif internet kullanıcısı mevcut. Türkiye’de toplamda 40 milyon sosyal medya hesabı bulunuyor. Akıllı telefon kullanımın yaygınlaşması ile birlikte sosyal ağların ve internetin mobil üzerinden kullanımı da arttı. Türkiye’de yaklaşık 70 milyon kişi mobil bağlantı kullanarak internete giriş yapıyor. Ülke olarak kullanıcılar günde ortalama 4 saat 37 dakikayı internette, bunun 2 saat 56 dakikasını da sosyal medyada geçiriyor.

Sahte araç muayene sitesi

Araç sahiplerine kurdukları tuzak web sitelerle ‘yıllık araç muayenesi sıranızı biz alalım, kuyrukta beklemeyin’ diyerek açtıkları hesaba 150 TL yatırılmasın isteyen uyanıkların oluşturduğu siteye 6 ayda 10 milyon ziyaretçi giriş yapmış. Bir şikâyet: ‘Ben ve komşum aracımızın muayene günü geldiğinden araç muayene sitesine girdik. Araç için ne gerekli, ne yapmak lazım diye. İlgili web sitesi bize sıra almadan işlem yapılmayacağını ilan edince belirtilen hesaba 150’şer TL yatırdık. Ertesi gün araç muayene istasyona gidince muayene sırası için ücret istenmediğini söylediler. Toplamda 300 TL’yi bu web sitesine kaptırdık.

Sahte jigolo sitesi

Bilhassa gençleri gözlerine kestiren uyanık dolandırıcılar kurdukları sahte web siteleri ile üyelik işleminin ardından para yatıran gençlere 1000 TL yatırmaları halinde ‘Gold’ 1.500 TL yatırmaları halinde ’Platin’ gibi kategorilere ayırıp ‘öncelik’ hakkının verileceğini belirtiyorlar ve kısa bir zaman sonra ortadan kayboluyorlar. Bir şikâyet :’Ben asgari ücretli vatandaşım. Bir aylık maaşımı Jigolo sitesine yatırıp gold üye oldum.1000 TL yatırdım. 1 aydır beni aramadılar. Savcılığa da gidemiyorum. Evliyim. Eve tebligat gelir diye. Eşimin gazabından korkuyorum. Yuvam yıkılır. Dolandırıldım ama bunu hazmedemiyorum. Bu üçkâğıtçıları bulup derhal assınlar.’

 Ünlü markalara sahte web sitesi tuzağı

Ünlü cep telefonu markalarının sahte internet sitesini hazırlayan dolandırıcılar türlü cazip reklamlarla tüketiciyi siteye çekiyor ve kart bilgilerini alarak dolandırıyor. Sitenin sahte olduğunun farkına varmayan vatandaşlar uygun fiyattaki cep telefonu alabilmek için tüm bilgilerini veriyor ve bundan sonra da başına gelmeyen kalmıyor.  Bir şikâyet: ‘İnternette dolaşırken 1.200 TL değerindeki cep telefonunun yapılan bir kampanya ile 280 TL’ye düştüğünü belirten reklamı gördüm. Markaya ait gibi gösterilen reklama tıklayarak bir siteye yönlendirildim. Bilindik bir cep telefonu markasının sitesi gibi hazırlanmıştı. Resmen o markanın sitesini kopyalamışlar. Cep telefonunu alabilmek için tüm bilgilerimi kart bilgileri de dahil verdim. Cep telefonu gelmeyince şüphelendim ve sitenin sahte olduğu bilgisini aldım. Siteyi savcılığa verdim.’

Sahte tatil sitesi

Arama motorları üzerinden uygun ve ucuz otel arayan tatilciler web sitesindeki telefonları arayarak rezervasyon gerçekleştirdiler. İletişime geçen görevli rezervasyon işlemlerinin ‘Tatilmanya’ tarafından yürütüldüğünü belirterek kişilerin rezervasyon ve kredi kartı bilgilerini alıp tatil bedelini online olarak tahsil edildi. Tüketiciye ise mail yolu ile otele giriş belgesi ve satın alma sözleşmesi gönderildi. Ancak otel girişine 2-3 gün kala tüketiciler sabit bir numaradan aranarak, “Rezervasyon yaptırdığınız otelde gıda zehirlenmesi şikâyetleri aldık. Bu nedenle rezervasyonunuz iptal edildi. Paranız 7-14 gün içinde iade edilecek” bilgisi verildi. Ancak aylar geçmesine rağmen para iadeleri yapılmayınca dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Yaşananları doğrulayan Otel müdürü “Maalesef otelimizin sahte sitesini yapıp onlarca insanı dolandırmışlar. Başka otellere de aynısı yapılmış ve vurgun yapılan para miktarının 5 milyon olduğu söyleniyor. İnsanlar hala gecenin 3’ünde buraya gelip rezervasyonlarının olduğunu söylüyor. Ancak bizim tatilmanya ile hiçbir anlaşmamız yok. Biz de konuyu yargıya taşıyacağız”

Sahte medyum sitesi

 Dolandırıcıların iş envanteri oldukça geniş. Evlenmek isteyen, kısmeti kapanmış kızları da unutmamışlar. Bu uğurda da web hizmeti veriyorlar. Açtıkları hesaplara yüklü miktarda paralar yatıran vatandaşlardan bazı şikâyetler: ‘medyum Yahya sahtekâr dolandırıcını biri. Kendini medyum tanıtan bunun gerçek ismi R. H sakın buna inanmayın hocalıktan medyumluktan hiç alakası yok. Benden 4000 TL aldı 30 gün oldu tele bakmıyor bunun hakkında suç duyurusunda bulunduğumda adres Antakya cıktı. Parayı da aynı isime yatırmıştım sakın inanmayın ben yandım sız yanmayın.