Bağımlı yakını soruyor: ‘ Evladım, yaşadığı stres, kaygı ya da psikolojik sorunlar karşısında ne yapmalı? ‘ diye. Ebeveynler arasında yaygın bir görüş vardır ergenler için ‘ O henüz daha çocuk. Ne gibi bir derdi olabilir ki? Zaten her ihtiyacını karşılıyoruz.’ Oysa bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, gençler acılarını, üzüntülerini, sorunlarını çok derin yaşıyorlar. Yaşadıkları o acılı süreçleri maalesef çevresiyle paylaşamayan ergenlerin sayısı da çok.
Artık dayanamadığınız ve bir çıkış yolu bulmak için çabaladığınız ama çaresizlik içine düştüğünüz oldu mu? Peki, tüm bu çıkmazın başladığı yeri hiç merak ettiniz mi? Fiziksel ve zihinsel olarak yorulmanızın sebebi sizce olaylar mı yoksa olayların yükünü bıraktığımız depo olan beynimiz mi? Olayların başlayıp bittiği yerin beyin olduğunu ifade eden Reem Nöroloji Merkezi Kurucusu Nörolog Mehmet Yavuz, beyin detoksu hakkında önemli bilgiler veriyor.
Hepsinin beyinde bir karşılığı var
Stres, hastalıklar, zorluklar ve üzüntüler ve hatta mutluluklar… Hepsinin beyinde bir karşılığı vardır. Beyin, yaşanan tüm bu gelişmeleri, olaylara göre değil olaylara yüklenen anlamlara göre belirler. Dolayısıyla nasıl düşünürsen o şekilde gelişir bir klişe değil, beynin çalışma anlayışıdır. Bu noktada beynin yüklendiği ağırlıklardan kurtulmasını sağlamak için detoks gerçek bir yenilenme yöntemidir. Bir arınma prensibi olan detoks, beden için uygulandığı gibi ruh ve beyin için de kolaylıkla uygulanabilir.
Beyin detoksu ne işe yarar?
Bugün sizi siz yapan her şey, deneyimleriniz, yaşadıklarınız belki pişmanlık duyduklarınızdır. Beyin detoksu, tüm bu yaşanmışlıkları silmek, yok etmek demek değildir. Aksine tüm yaşananlara rağmen bir değişim başlatmak ve hayata yeni bir yön vermektir. Olumsuzlukların etkilerini yönetebilmek için iyi bir araçtır. Bir çeşit resetlemek olan beyin detoksu, olaylara yüklediğimiz anlamları değiştirmektir.