Mutlaka sözleşmeli muhasebecinizle konuyu irdeleyip gereğini yapacaksınız, ancak kira gelirlerinde daha önce uygulanan istisna uygulaması değişen bölümlerinden özetle söz etmek istiyorum.
• İstisna uygulamasından yararlanabilmek için her şeyden önce binaların ve dairelerin konut olarak kiraya verilmiş olması gerekmekte. İşyeri, dükkan, muayenehane, mağaza, depo vb. olarak kiraya verilen taşınmazlar için istisnadan yararlanabilmek mümkün değil.
• Kiracınız kiraladığı daireyi hem konut hem işyeri olarak kullanırsa, Gelir Vergisi Genel Tebliği gereği yine istisnadan faydalanamıyor. Sahip olunan birden fazla konut dolayısıyla kira geliri elde edilmiş ise, istisna yalnızca bir kez uygulanabiliyor.Diğer taraftan; kira geliri elde edilen meskene birden fazla kişi ortak ise, istisna her bir ortak için ayrı ayrı dikkate alınıyor.
• İstisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veyaeksik beyan edilmesi halinde, istisnadan yararlanılamıyor.
• Ticari (basit usule tabi olsa bile), zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar istisnadan yararlanamıyor.
Söz konusu faaliyetlerin zararla veya karla sonuçlanmasının ise bir önemi bulunmuyor.
6322 Sayılı Kanun'la yapılana değişiklik ile belirli bir tutarın üzerinde ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve irat elde edenlerin de söz konusu istisnadan yararlanması imkanı kaldırıldı.
•Yeni düzenleme ile istisna haddinin üzerinde hasılat elde edenlerden (yani 3.200 TL'nin üzerinde konut kira geliri edenlerden), 94.000 TL'nin üzerinde ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve irat elde edenler söz konusu istisnadan yararlanamayacaklar.
SERMAYE ARTIŞINDA SON GÜNLER
6102 sayılı yeni TTK'n un 20.maddesine göre,14 mart 2014 e kadar Anonim şirketlerin sermayesi 10 bin TL,limited şirketlerin sermayesi 50 bin TL kadar arttırmazlarsa,çalışma belgeleri fesih edilecek.Türkiye genelinde yasanın bu amil hükmünü yerine getirmeyen firma sayısı 500-600 olup,meslek odaları konu ile ilgili olarak gerekli uyarıyı yapmadıkları gözlenmektedir.
Bu noktadan hareketle,Sanayi ve Ticaret Bakanlığının süreyi uzatmasının yararlı olacağı kanısındayız.
SEÇİM YAKLAŞTIKÇA
2014 seçim yılı olacak. İlk seçim Yerel yönetimler için yapılacak.
30 Mart 2014′te yapılması beklenen seçimlerde kaç kişi oy kullanacak?
Bu soruya yanıt verirken, ilk kez yurtiçi ve yurtdışı seçmenleri de dikkate almak gerekecek. YSK sitesinden alınan bilgiye göre seçmen sayıları şöyle:
YURTİÇİ SEÇMEN: 51 MİLYON 670 BİN
YURTDIŞI SEÇMEN: 2 MİLYON 700 BİN
Ancak yurtdışındaki seçmenler, yalnızca genel seçim ve referandumda oy kullanabilecek
Pek çok vitrin partisinin yer aldığı ancak, hepsi katılır mı bilemiyoruz, ama 30 martta yapılacak seçime 25 parti katılabilecek.
Bu süreç içerisinde yerel ve ulusal gazetelerde seçim anket ve araştırma sonuçları giderek yoğunlaşıyor.Aralarında önemli çelişkiler var ama, bizim gözlemimiz şöyle;
İktidar partisi bu süreçte kan kaybediyor bu doğru,ama muhalefetteki diğer partilerin oy oranında öyle aman aman bir artış gözükmüyor.Esas artış kararsızlarda.Bu oranda öyle küçümsenecek bir oran değil.Kimilerine göre yüzde 30 yada 35 olan bu kararsız oylarını alan parti yada partiler,bu seçimden galip çıkacak gibi gözüküyor. Memleketimiz için en iyisi olur umarız.
U DÖNÜŞÜ
Bu ara son yılların en iyi politik U dönüşü gerçekleşti.17 aralık krizinde üç istifanın bayraktarlığını yapan vekil,"Ben Allah'ın gazabından korkarım,ben bana verilen talimatları uyguladım",demesine rağmen 4 şubatta siyasi U dönüşün ne olduğunun tarifini yaptı.Yolu daralmış olmalı ki böyle bir zorunluluğu tercih etti. Bakalım daha neler göreceğiz.
Sözlerimi Mustafa Kemal ATATÜRK'ÜN liderlik konusundaki bir görüşü ile sonlandırmak istiyorum.
"Liderlik halkı ayrıştırmak değil,kaynaştırmak ve bir arada tutmayı başarmaktır."
Her şey gönlünüzce olsun.