Türk Vergi Sistemi beyan esasına dayanmakta olup mükellefler beyan edecekleri matrahlarının tespitindeki irade kendilerine aittir.
Ancak,bu irade tamamen başıboş bırakılmamış ve çeşitli mekanizmalarla
Mali İdarenin kontrolü altına alınmıştır.
Bu kontrol sistem içindeki araştırma-kontrol dışında, 'yoklama' ve 'vergi inceleme' şeklinde gerçekleşmektedir.
Vergi incelemelerinin amacı; verilen beyanlara bağlı ve bağımlı olarak ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sonuçlandırmaktır.
Mükellefin beyanlarının beyanname üzerinde bildirimi bir uzmanlık gerektirdiğinden vergi beyannamelerinin 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış meslek mensupları tarafından da imzalanması mecburiyetini getirmeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.
Bu suretle beyannameyi imzalayan meslek mensupları, imzaladıkları beyannamelerde yer alan bilgilerin defter kayıtlarına ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmamasından dolayı ortaya çıkan vergi ziyaına bağlı olarak salınacak vergi, ceza ve gecikme faizlerinden mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulurlar.
İşte işin can alıcı püf noktası buradadır.
Bizler sözleşmesini yaptığımız mükelleflerin iş ve işlemlerinin,aldığı ve kestiği faturaların doğru yada yanlışlığını bilmek durumundayız.
Bu imkanlıda olsa imkansızda olsa bunun sorumluluğunu bu iş ve işlemi yapan mükellefle birlikte taşımaktayız.
Bazı meslektaşlarımız 3568 sayılı yasanın 12.maddesi ve VUK mükerrer 227.de 4. maddenin bizlere yüklediği ağır sorumluluğun karşılığında yetkilendirme hemen hemen hiç yokken vergi inceleme raporlarındaki ağır yüklemeler maddi ve manevi olarak altından kalkılamayacak yüklemelerle meslek mensubunun canı acıtılmaktadır.
Halbuki, Meslek mensubuna verilen sorumluluğun karşısında hemen hiç bir yetkilendirme ve vergi dairesinde şüphelendiği dosyayı sorgulama şansının olmaması karşısında, vergi incelemelerinde sorumluluk yüklenirken,
meslek mensubunun konu ile ilgili olayda; "Kasıt,İştirak,İhmal "unsurlarının oluşmasının gerekliliği üzerinde hassasiyetle durulması gerekmektedir.
Herşey gönlünüzce olsun.