Bilişim alanında yaşanan suistimaller çoğaldıkça STKların vatandaşları bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları da artıyor. Realist Gençlik Hareket Derneği geçtiğimiz Pazar günü Elazığ ilimizde son derece anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi.81 İlden gelen katılımcılar Terör konulu çalıştayda siber terörden tutun da gıda, tribün, trafik, fiziksel şiddetten, masum hayvanlara kadar uygulanan şiddet türleri masaya yatırıldı. Organizasyonda emeği geçen başta Anadolu Realist Gençlik Hareketi Derneği Başkanı ve üyelerine yürekten teşekkür ediyorum.
Belediye Meclis Toplantı Salonunda yapılan toplantıya, Başbakan Ahmet Davutoğlunun danışmanlarından Sevinç Özcan, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Milletvekili Metin Bulut, Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze, Anadolu Realist Gençlik Hareket Derneği Başkanı Erhan Eğit ve dernek üyeleri katılmıştı.
Organizasyon son derece tertipli ve katılımcılar da alanında uzman insanlardan oluşturulmuştu.
Siber şiddet konusunda hakem heyeti olarak görüşlerimi sundum.
Özellikle okullarda öğrenciler arasında sıkça rastlanan akran şiddetine dayalı siber şiddette son dönemde bir artış gözlendiği görülüyor.
Öğretmenlerden tarafıma iletilen e posta mesajlarında bilhassa öğrencilerin oluşturdukları 'whatsApp gruplarında öğretmenlere yönelik küfür, hakaret ve tahkir gibi suçlardan bihaber öğrenciler soluğu disiplin kurullarında alıyorlar.
Bu konuda Avukat Tuğsan Yılmaz ve Merve Arabacı WhatsApp üzerinden hakaret konusunda kaleme aldıkları bir makaleden kesitler sunmak istiyorum: ' Her bireyin onur, şeref haysiyet değerlerinin ihlal edilmemesini istemeye hakkı vardır.
Bu hak kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Kişilerin bu hakkını ihlal etmek için herhangi bir faillik yahut mağdurluk özelliği aranmamıştır. Çocuklar yahut akıl hastaları gibi ayırt etme gücü tam gelişmemiş bireylerde bu suçun maddi unsurunda yer alabilir. Ancak bu suçta mağdurun belli ya da belirlenebilir olması gerekir. İşlenen suçun cezasız kalması amacıyla mağdurun ismi belirtilmemiş ya da üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, niteliğinde ve mağdurda duraksamayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş hem de hakaret açıklanmış sayılır.
Hakaret sözle, yazıyla, görüntülü iletiyle işlenebilir
Hakaret suçu serbest hareketli bir suç olup sözle, yazıyla, görüntülü bir iletiyle işlenmesi mümkündür. Bu fiilin somut bir fiil veya olgu isnat etmesi gerekir. Yani isnat edilen fiilin veya olgunun kişi yer zaman bakımından belirli olması şarttır.
Bu fiil kişilerin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte olması gerekir. Hakaret suçunun düzenlendiği maddedeki diğer suç sövme suçudur. Sövme suçunun fiili unsuru ise bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına sövmek suretiyle saldırmaktır. Buna göre küfretmek, namus, onur ve saygınlığını ihlale yönelik her türlü saldırı sövme suçunun fiil unsurunu oluşturur. Örneğin; bir kimseye hırsız, psikopat, fahişe, kambur gibi yakıştırmaların yapılması. Serbest hareketlidir, bir sıfat yakıştırılır ve kişi başkalarının önünde küçük düşürülür.
Bu yüzden suçun işlendiği yerin anlayışı önemlidir. Bir yerde 'kel sıfatı aşağılayıcı özellik gösterirken başka bir bölgede övgü amacıyla kullanılabilir. Her durumda suçun mağdurun yüzüne karşı işlenmesi gerekir. Yazıyla, telefonla, görüntülü ve sesli iletiyle işlenmesi de yüz yüze sayılır. Alenen işlenmesi şart değildir ancak cezayı arttıran bir nitelikli haldir. Hakaret suçunda da genel hukuka aykırılık nedenleri geçerli olabilir. Bu suç için özel hal, anne babaların veya öğretmenin terbiye hakkını kullanmalarıdır. Sınırı aşmamak üzere bu suçun işlenmesi hukuka uygunluk nedenidir. Ancak eşlerin birbiri veya aileleri üzerinde böyle bir terbiye hakkı bulunamaz. İşledikleri hakaret fiili suç teşkil edecektir.
Whatsapp Üzerinden Hakaret Suçu
Suç sistematiği kapsamında incelenen bu suçun şartlarını taşıması halinde Whatsapp uygulaması üzerinden işlenmesi mümkündür. Kanunda yazı, söz veya görüntülü iletiyle işlenmesi halinde suçun oluşacağı kabul edilmiştir. Whatsapp sesli mesaj özelliği de olan ileti göndermek amaçlı kullanılan mobil uygulamasıdır. Sesli mesajlarla veya salt iletilerle işlenen, hakaret suçuna vücut veren yazıların savcılığa veya karakola başvurularak tutanak altına alınması gerekir. Bu tutanak delil olarak mahkemeye sunulur. Hakaret içeren mesajlar alan mağdur 6 ay içinde savcılığa veya polise şikayette bulunarak soruşturma evresini başlatmalıdır. Özetle hakaret suçunun whatsapp mesajları ile işlenmesi 'yazı ile işlenmesi kapsamında olup suç sistematiğine göre incelendiğinde suç teşkil etmesi mümkündür.
Whatsapp Üzerinden Hakaret Suçunun Cezası
Hakaretin ceza 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Seçimi hakimin takdiridir. Kişinin adli sicil kaydı durumuna göre hükmedilecek olan ceza nedeniyle hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı da mahkemece verilebilir. Suçun soruşturulması ve kovuşturulması mağdurun şikayetine bağlıdır. Mağdur şikayet etmeden öldüyse ölenin 2. Dereceye kadar alt soy, üstsoy, eş veya kardeşleri şikayet hakkını kullanabilir. Ancak istisna; hakaret suçu kamu görevlisine karşı görevi nedeniyle işlendiyse resen soruşturulup kovuşturulacaktır. Çocukların şikayet hakkı konusunda farklı görüşler ileri sürülmüştür. Ancak kişiye sıkı sıkıya bağlı bu hakkı davranışlarını yönlendirme yeteneği gelişmiş her çocuk kullanmalı ancak şikayetin geri alınması veli ya da vasisinin iznine tabi olmalıdır.