Okuyucu soruları gelmeye devam ediyor. 3 ayrı Okuyucumuz sorular soruyorlar: ilk soru 'Botnet nedir? diye. Bot terimi, robotun kısaltılmış halidir. Suçlular, bilgisayarınızı bir bota, yani zombiye çevirebilen kötü amaçlı yazılımları dağıtırlar. Böyle bir durumda bilgisayarınız, sizin haberiniz olmadan Internet üzerinden otomatik görevleri gerçekleştirebilir.
Suçlular genelde çok sayıda bilgisayarı etkilemek için bot kullanırlar.
Bu bilgisayarlar da botnet adı verilen bir ağ oluştururlar. Botnetler, istenmeyen e-posta mesajları göndermek, virüsleri yaymak, bilgisayar ve sunuculara saldırmak ve diğer türlerdeki suçları işlemek ve sahtekarlıklarda bulunmak amacıyla kullanılabilir. Bir botnetin parçası olması durumunda bilgisayarınız yavaşlayabilir ve istemeden suçlulara yardımcı olabilirsiniz.
Zombi (BOT)lardan oluşan yıkım ordularıdır. Her an emir almaya hazır sanal askerlerden oluşur. Uzaktan yönetilebilirler. Sahibi adına istenen bilgileri çalar, saldırı düzenler. Hiyerarşik yapıda değildir. Genelde tek bir yönetici/komutan olur. İnternet üzerinde çeşitli amaçlar için satılmaktadır. Bir başka okurumuz da sosyal medyada özellikle de facebooktaki zorbalarla nasıl mücadele edileceğini soruyor.
Facebook, gençler ve yetişkinlerin, zorbalık davranışlarını ve sonuçlarını etkili bir şekilde irdelemelerine yardımcı olacak önemli araçlar, stratejiler ve bilgiler sunduğu Zorbalığı Önleme Merkezinin Türkiye için kullanıma açıldığını bundan bir süre önce duyurdu.
İnsanlara en fazla ihtiyaç duydukları anda bilgi vermek üzere tasarlanan Facebook Zorbalığı Önleme Merkezi sayesinde artık Facebookun şikayet bağlantıları üzerinden zorbalık şikayetinde bulunan kişiler siteye yönlendiriliyor ve üzücü bir deneyim yaşadıklarında ne yapacakları konusunda tavsiyelere erişebiliyor. Aynı zamanda merkezde, zor konuşmaları başlatmak için senaryolar gibi, yardım etmek isteyen yetişkinlere öneriler ve hatta zorbalıkla suçlanan kişiler için bilgiler de sunuluyor.
Facebook, insanların zorbalıkla karşılaştıklarında ne yapabileceklerini bilmeleri ve zorbalığın yaşanmasını engellemeye yönelik en faydalı bilgilere ulaşabilmesi adına Türkiyede yerel güvenlik ortağı olarak Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile kapsamlı bir çalışma yürüttü ve merkezdeki içeriğin Türkiyedeki gençlere, ebeveynlere ve eğitimcilere uygun olmasını sağlamak amacıyla kendilerinden değerli geribildirimler aldı.
Facebook EMEA Bölgesi Güvenlik Politikaları Müdürü Julie de Bailliencourt konuyla ilgili şunları belirtiyor: Zorbalığı Önleme Merkezi, hizmetimizi kullanan insanlara - özellikle gençlere - koruyucu önlemler sunmak konusunda attığımız adımların bir parçası. Zorbalığı Önleme Merkezi ile ihtiyaçları olduğunda bu tarz bilgileri onların bir tık kadar yakınına getirerek, gençlerin hem çevrimiçi, hem de çevrimdışı dünyada karşılaştıkları zorbalık durumlarını daha etkin yönetmelerini ve bu anlaşmazlıkları çözmek için ihtiyaçları olan desteği sağlamayı umuyoruz.
Facebook mühendisleri ve Yale Duygusal Zeka Merkezi (Yale Center for Emotional Intelligence)ndeki ortakları tarafından oluşturulan Facebook Zorbalığı Önleme Merkezi, insanların daha iyi ve insani bir Facebook deneyimi yaşayabilmeleri için son üç yıldır yapılan öncü çalışmalarının sonucunda ortaya çıktı. Daha fazla bilgi içinwww.facebook.com/safety/bullying adresini ziyaret edebilirsiniz. Bir başka okuyucumuz ise başka bir yerden( internet cafe, ofis vs ) giriş yapmaktan çekindiğini ve ne yapması gerektiğini soruyor. Facebooka gerçek şifrenizi girmekten tedirgin olduğunuz her durumda (ör. Bir kütüphanede veya internet kafede) hesabınıza giriş yapmak için tek kullanımlık şifre kullanabilirsiniz.
Bunun için: ABDdeyseniz, otp yazıp 32665e kısa mesaj gönderin. ABD dışındaysanız, bu özelliği hangi operatörlerin desteklediğini ve hangi numaraya kısa mesaj atmanız gerektiğini görmek için bu listeye bakın. Cep telefonu numaranız Facebook hesabınıza bağlıysa, size benzersiz 8 karakterli geçici bir şifre gönderir.
Bu cep telefonu numarasını hesabınıza eklemediyseniz, size cep telefonu numarasını nasıl ekleyebileceğiniz ve kodunuzu nasıl alabileceğinize dair talimatlar içeren bir e-posta gönderir. Kodunuzu aldıktan sonra, bunu Facebook giriş sayfasının Şifre bölümüne girin.
Tek kullanımlık şifreniz 20 dakika süreyle geçerli olacak ve yeniden kullanılamayacaktır. Not: Giriş onayları ayarınız açıksa, tek kullanımlık şifreler kullanılamaz.