Ekonomist değiliz ancak ev geçindiriyoruz, az çok mürekkep yalamışlığımız işletmeciliğimiz var.
Parayı yönetmeyi, bir şekilde onu çoğaltmayı beceremesek de, tefeci düzenin iyi müşterilerindeniz. Eskiden bankalardan kredi çekmek böyle kolay değildi.
O yüzden insanlar bankalara değil de eş dost arkadaşlarına güvenirdi. Başı sıkıştığında elinde kartla bankamatikte beklemez, eş dost akrabasının yolunu beklerdi.
Kredi kartı icat oldu alış veriş odaklı dostluklarda bitti bozuldu.
Bakkal eskiden hem alışveriş merkezi hemde bankamatikti sağlam müşteri için. Ay sonunda maaş bakkalla bölüşülsede yüksek faiz, temerrüt falan yoktu.
Bakkalın kara listesinde olmadığın sürece ekmekte, ciklette borca alınır, icra micra gelmezdi. Samimi mahalle ortamı zincir mağazalar ve kredi kartı yüzünden milletin birbirine selam vermediği, çok darda kalınmadığı sürece kimsenin kimseyle alış verişinin olmadığı beton yığınları haline geldi.
Şimdi güya 1 ay sonra ödüyoruz, 10 kuruş ucuza alıyoruz diye diye düştük hep birlikte batağın ortasına.
Dünyada yaşanan küresel ekonomik krizlerde bankalar batıp büyük zararlar ederken ülkemizde ki bankalar devasa karlar elde ederek büyüdükçe büyüdü.
Hani özel bankalar kar etmek için de, sayısı 3'e kadar düşen kamu bankalarıda halk için özel, kamu için tefeci, siyaset ve yandaş sermaye odakları için söğüçlenen kurumlar oldu.
Düşünsenize vatandaşa yıllık %30'lara kadar faizle borç veren bankalar hatırlı kurum kuruluşlara faizsiz ve çok çok uzun vadeli borç pardon hibeler verdi. Çifçinin tarladaki buğdayına, traktörünü haczedenler kocaman holdinglerin oyuncağı oldu.
1 defa borcunu ödeyemeyen vatandaş kara listeye alınırken, para babaları paranın hatırına olsa gerek her imkandan faydalandı. Çeşit çeşit krediler, yok ev kredisi, yok araç kredisi, düğün paketi, tatil paketi, vay efendim gelin borçları toplayın paketi derken vatandaş tıkandı kaldı.
Kamu çalışanının, emeklinin işçinin, asgari ücretlinin velhasıl kelam sabit ücretlinin %80 'ni borç batağında .
Elbet bunun en önemli nedenlerinden biri yorganı ayağa göre uzatmamakta, o yorganı uzatıp ayağı kısaltanlarında suçu çok büyük. Bu memlekette elektriğini, suyunu, vergisini harcını zamanında ödeyen vatandaşa, Çıkarılan vergi afları, prim afları vs. ile keriz hissi yaşattırıldı, Devletin ciddiyetine olan güven sarsıldı...
Kim ne der ne düşünürse düşünsün hem genel, hemde bireysel ekonomimiz hiç iyi değil.
Toplum en sevmediği kesimin kucağına itilmiş durumda. Ekonomi talimatla değilde, pozitif verilerle yönetilip ülke gerçekleri göz önünde tutularak hareket edilse ...
Ekonomik adımlar sermayenin değilde vatandaşın durumu, alım gücüne göre atılsa daha sağlıklı olur daaa
Bu memleketin en önemli hastalığı kısa yoldan ve emek harcamadan zengin olmak. Kimden geçmişse bu hastalık büyüğü küçüğü her bireye sirayet etmiş durumda.
Hepimiz bu hastalığın pençesinde, bir gün zengin olacağız diye battıkça batıyoruz...Siyasetin talimatları ile faizin düşürüldüğü, dövizin altının müdahalelerle yükselmesinin engellendiği bir dönemde, otomotiv ve konut sektörüne destek olmak için yapılan kampanyalar da akıllara zarar ayak oyunlarına rastlıyoruz.
Malum son bir yılda konut ve otomotiv satışları durma noktasına geldi.
Hükümette hem bu sektörlere can suyu olsun hemde vatandaş daha uygun faizle borçlansın diye faizleri düşürdü.
Konutta anlaşmalı firmalara %0.99 a, otomotivde anlaşmalı araçlara %0.49-0.66 son yılların en düşük rakamları alan içinde satan içinde müthiş kıyak, borçlanmayı seviyoruz . Millet ihtiyacına göre koştu bayilere ama birde ne görsün, satılmayan dairelere %10 ila %20 arasında zam gelivermiş.
300 bin TL eden daire olmuş 330-350
Araba bayileri dururmu son iki yılın acısını çıkarırcasına , araç satmak için atmadıkları takla kalmamışken fırsat bu fırsat bir o kadar zam.
15 gün önce 150 bin lira olan aracın 165 binlira olduğunu az araştırın göreceksiniz.
Eeee ne oluyor devlet vatandaşın parası ile vatandaşın soyulmasına aracılık ediyor. Kamu bankaları sözüm ona kampanyaya zorlanıyor, kampanyanın satıcıları ile birlikte vatandaş soyuluyor.
Hükümete nacizane tavsiyem zorla faiz indirimi yaptırtma, zor durumda olan kamu çalışanı emekli ve işçinin vergi yükünü hafiflet . %3-4 ücret zammını revize et alım gücünü artır, refah seviyesi yükselt arz talep durumuna göre bankalar faizleri indirmek zorunda kalırken torpilli sektörler zam yapmak durumunda kalmaz.